FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak europskih burzi nakon dogovora u Washingtonu

Autor: scvi
LONDON, 1. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros snažno porasle nakon što je američki predsjednik Barack Obama objavio da je postignut dogovor oko podizanja limita za zaduživanje Bijele kuće.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica skočio je do 9,30 sati 0,9 posto, na 1.092 boda.

Pariški CAC, frankfurtski DAX i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,9 i 1,16 posto.

Najviše su porasle cijene bankarskih dionica, pri čemu je STOXX Europe 600 banaka ojačao 1,8 posto.

Dogovor o podizanju limita zaduživanja Bijeloj kući, koji uključuje smanjivanje američke proračunske potrošnje za 2.400 milijardi dolara u idućih 10 godina, rezultirao je 'uzletom olakšanja' na svjetskim burzama.

Očekuje se da će taj dogovor dobiti zeleno svjetlo u američkom Senatu, dok bi u Donjem domu Kongresa mogao biti suočen s nešto žešćom opozicijom.

Postoje i zabrinutosti da bi vrhunski kreditni rejting SAD-a zbog višetjednih političkih prepirki ipak mogao biti snižen, a to bi, pak, moglo povećati troškove zaduživanja i potkopati povjerenje investitora u najveće svjetsko gospodarstvo.

„Ovo je uzlet olakšanja jer su se političke strane u SAD-u dogovorile, no on će potrajati tek nekoliko dana jer se SAD sada suočava s mogućim snižavanjem rejtinga. A to će utjecati na sve u SAD-u“, ističe Manoj Ladwa, trgovac pri ETX Capitalu.

I na azijskim burzama cijene dionica snažno su porasle, tako da je tokijski Nikkei indeks završio trgovanje s dobitkom od 1,34 posto, na 9.965 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙