FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: cijene porasle drugi dan zaredom, tržište se smiruje

Autor: neba
NEW YORK, 13. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Najnestabilniji tjedan na Wall Streetu od financijske krize 2008. godine završen je u petak rastom cijena dionica, i to drugi dan zaredom, što budi nadu u smirivanje tržišta.

Dow Jones indeks porastao je 125 bodova, ili 1,13 posto, na 11.269 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,53 posto, na 1.178 bodova, a Nasdaq indeks 0,61 posto, na 2.507 bodova.

Za S&P 500 i Dow Jones indeks to je prvi dvodnevni rast od 22. srpnja, što budi nadi u smirivanje tržišta.

Na to ukazuje i pad obujma trgovanja. Na NYSE, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo oko 9 milijardi dionica, što je doduše više od ovogodišnjeg dnevnog prosjeka od 7,8 milijardi, ali znatno manje nego proteklih dana kada je obujam dosezao i 16 milijardi dionica.

„Slabljenje obujma trgovanja pokazuje da su ulagači nešto sigurniji. Nadaju se da je rasprodaji dionica došao kraj, da će se tržište stabilizirati, a potom i porasti. No, prije eventualnog novog rasta, tržištu je potreban remont i obnavljanje temelja“, kaže Ken Polcari, direktor u tvrtki ICAP Equities.

Pozitivno je jučer na Wall Street utjecao rast europskih burzi, nakon što su Francuska, Italija, Belgija i Španjolska zabranile špekulativnu trgovinu dionicama financijskih tvrtki. Na zabranu 'short-sellinga' potaknule su ih glasine o problemima s likvidnošću u francuskim bankama, koje su u srijedu i četvrtak naglo srušile vrijednost dionica u financijskom sektoru.

Ulagače je jučer ohrabrio i podatak o 0,5-postotnom rastu prometa u trgovini na malo u SAD-u u srpnju, što je više od očekivanja i najveći rast od ožujka.

S druge strane, prema izvješću Reutersa i Sveučilišta u Michiganu, raspoloženje potrošača u SAD-u palo je u kolovozu na najnižu razinu u 30 godina, što je posljedica visoke nezaposlenosti, stagnacije plaća i oštrog pada cijena dionica početkom mjeseca.

„U normalnim vremenima, ovo bi izvješće izazvalo oštar pad cijena dionica. No, ovo nije normalno vrijeme“, kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

Usponom u posljednja dva dana burzovni indeksi nisu uspjeli nadoknaditi velike gubitke od početka tjedna, pa je u cijelom ovom tjednu Dow Jones indeks izgubio 1,5 posto. S&P 500 pao je, pak, 1,7, a Nasdaq indeks 1 posto.

To je treći tjedan zaredom kako cijene dionica padaju, pa su sva tri indeksa sada u minusu više od 10 posto u odnosu na njihovu najvišu ovogodišnju razinu, dosegnutu krajem travnja.

To znači da je tržište u fazi korekcije cijena na niže, dok bi njihov pad za više od 20 posto značio da su na tržištu zavladali 'medvjedi'.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 3,04 posto, na 5.320 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,45 posto, na 5.997 bodova, a pariški CAC 4,02 posto, na 3.213 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙