FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 12. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

WASHINGTON - Sjedinjene Države su u petak pozvale zemlje da prestanu kupovati sirijsku naftu i plin u nastojanju da pojačaju pritisak na sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i njegov brutalni udar na prosvjednike koji se protive njegovoj vladavini. Američka državna tajnica Hillary Clinton, koja je nedavno izjavila kako je najbolji način da se utječe na Siriju uvođenje sankcija na energetsku industriju te zemlje, na novinarsko pitanje o tomu kakav je napredak postigao SAD pokušavši uvjeriti Europu, Indiju ili Kinu da smanje svoje energetske veze s Damaskom, odgovorila je da nastave pratiti stanje. Na konferenciji za novinare održanoj s norveškim ministrom vanjskih poslova Jonasom Gahrom Storeom Clinton je izjavila kako SAD "poziva zemlje koje još kupuju sirijsku naftu i plin, sve one zemlje koje i dalje Asadu šalju oružje, zemlje koje politički i ekonomski podupiru Asada u njegovoj brutalnosti, konačno prijeđu na ispravnu stranu povijesti". "Predsjednik Asad izgubio je bilo kakvo opravdanje da nastavi voditi zemlju i jasno je da bi Siriji bilo boljo bez njega", kazala je, ponovivši ranije komentare Obamine administracije.

MOSTAR - Čelnici vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka dva HDZ-a, te SDP-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) iz Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) usuglasili su na sastanku u petak u Mostaru da se potkraj mjeseca izabere čelništvo skupštine, te potvrdi mandatar za sastav vlade, skoro jedanaest mjeseci nakon održanih općih izbora u BiH, potvrdili su sudionici razgovora. Kandidat HDZ-a BiH za mandatara za sastav nove vlade HNŽ-a Denis Lasić rekao je da je postignut djelomičan dogovor oko raspodjele ministarskih mjesta u budućoj vladi. "O resorima smo započeli razgovore, no ništa precizno nismo dogovorili. Sporna su ministarstva obrazovanja i zdravstva", rekao je Lasić. Po njegovim riječima, hrvatskome političkom bloku kojeg čine HDZ BiH i HDZ 1990. pripast će mjesto premijera i pet ministarstava, dok će SDP BiH i SDA podijeliti po tri ministarska resora u budućoj vladi. Kandidat za mandatara odbacio je mogućnost da HSP BiH, koji je dio vladajuće većine sa SDP-om i SDA u Federaciji BiH, pripadne ministarsko mjesto u HNŽ-u gdje u skupštini imaju tek jednoga od 30 zastupnika. "HSP nije dio ove priče. Oni neće biti dio parlamentarne većine u županiji i uopće neće biti dio vlasti", pojasnio je Lasić.

TOULON - Francuska će "ići do kraja" u Libiji, poručio je u petak francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, odavši priznanje "iznimnoj izdržljivosti" francuskih mornara na nosaču zrakoplova "Charles de Gaulle", koji se vraća iz petomjesečne misije u Libiji. "Uz bok naših saveznika, Francuska će ići do kraja svoje misije. Naša volja neće posustati", rekao je Sarkozy na nosaču zrakoplova koji je na putu prema Toulonu. "Vaš angažman imao je za cilj spriječiti diktatora da zlostavlja svoj vlastiti narod i 'rijeke krvi' koje je obećao pukovnik (Moamer) Gadafi nisu potekle", rekao je, istaknuvši da "libijski narod ima pravo na slobodu nakon 41 godine diktature".

LJUBLJANA - U Sloveniji u utorak istječe rok do kojega se na natječaj ministarstva pravosuđa mogu javiti kandidati za mjesto slovenskog suca u budućem petočlanom arbitražnom vijeću koje će odlučivati o graničnom prijeporu s Hrvatskom, a dosad se na natječaj javio samo jedan kandidat, piše u petak Slovenska tiskovna agencija STA. U ministarstvu pravosuđa u petak su za STA potvrdili da se na natječaj javio samo jedan kandidat, ali njegovo ime ne žele objaviti, što neće učiniti ni nakon završetka natječajnog roka. Kada završi rok ministarstvo ima namjeru poslati imena kandidata predsjedniku Danilu Tuerku koji mora odlučiti kojega kandidata i kada uputiti slovenskom parlamentu na odlučivanje. Člana arbitražnog suda predlaže predsjednik republike, a u parlamentu mora dobiti potporu natpolovičnog broja zastupnika, dakle najmanje 46 glasova. Po arbitražnom sporazumu Hrvatske i Slovenije pod pokroviteljstvom Europske unije, kojim je riješen dugogodišnji granični prijepor i deblokirani hrvatski pregovori o članstvu u Europskoj uniji, svi postupci iz arbitražnog sporazuma otpočinju potpisivanjem pristupnog sporazuma između Hrvatske i EU-a, što se očekuje krajem godine. U prvom redu treba odrediti predmet graničnog prijepora, a obje strane arbitraži će uputiti i memorandume sa svojim pravnim i drugim argumentima iz spora. Po arbitražnom sporazumu, Hrvatska i Slovenija u petočlanu arbitražu imenuju po jednog suca, a ostalu trojicu biraju s liste koju će predložiti Europska komisija.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Borut Pahor u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer" od petka sugerirao je kako ne isključuje mogućnost prijevremenih izbora, ali je naglasio kako Slovenija u situaciji nove ekonomske krize i nestabilnosti u eurozoni ne bi smjela biti dovedena u situaciju bez vlade s punim mandatom. "Među političkom klasom mora doći do dogovora kako na prijevremenim izborima izabrati novu vladu, a da u međuvremenu ne dođe do ne baš korisne blokade u odlučivanju", rekao je Pahor. "Ne smije nam se dogoditi ono što se dogodilo u jesen 2008., kad je većina svijeta klizila u recesiju, a kod nas (tijekom predizborne kampanje) političari su se nadmetali u izjavama tko će osigurati veći socijalni i gospodarski napredak", rekao je Pahor. On je naglasio da Slovenija u sadašnjim međunarodnim okolnostima ne smije riskirati političku krizu. "Politička kriza u sadašnjim okolnostima bila bi nepotreban luksuz koji si Slovenija ne može priuštiti", rekao je Pahor koji već nekoliko mjeseci vodi manjinsku vladu sa samo 33 glasa potpore u parlamentu koji čini 90 zastupnika. Iz vlade je zbog potencijalne korupcijske afere u srijedu neopozivo odstupila i ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal, inače predsjednica Liberalnih demokrata (LDS) koji su glavni Pahorovi koalicijski partneri u vladi. Budući da Pahora čeka biranje pet novih ministara u vladi na jesenskom zasjedanju parlamenta koji mora izabrati i novog predsjednika, te budući da je upitno i usvajanje proračunskog rebalansa koji je Pahor ocijenio bitnim za održavanje slovenske pozicije u eurozoni nakon neuspjeha da provede mirovinsku reformu, većina slovenskih promatrača navodi kako bi premijer trebao realistično pristati na zahtjev opozicije da se krajem ove godine održe prijevremeni izbori i dobije nova vlada.

TUNIS - Ali Seriati, bivši šef sigurnosti tuniskog predsjednika Zinea El Abidinea Ben Alija, oslobođen je u petak optužbi za pomaganje u bijegu i krivotvorenje putovnica Ben Alija i njegove uže obitelji. Tuniski sud izrekao je kazne zatvora od četiri mjeseca do šest godina 25 članova Ben Alijeve obitelji i njegovoj supruzi Leili Trabelsi, od kojih je 22 nazočilo suđenju za pokušaj bijega i nezakonito posjedovanje strane valute. Ključni čovjek sigurnosti bivšeg režima, general Seriati, predmet je kaznenog progona i za mnogo ozbiljnije optužbe poput kovanja urote protiv unutarnje državne sigurnosti, poticanje na zločine i provociranje nereda, za što će mu se suditi kasnije. Osim generala Seriatija, optužbi je oslobođeno još šestero optuženih. Nećak Ben Alijeve supruge, Moez, osuđen je u odsustvu na šest godina zatvora, dvije njezine sestre, Džalila i Samira, na 18 odnosno četiri mjeseca zatvora. Imed, omiljeni nećak prve dame, već osuđen na četiri godine zatvora zbog posjedovanja droge, dobio je dvije godine zatvora.

VARŠAVA - U nesreći putničkog vlaka koji je iskliznuo iz tračnica na liniji Katowice-Varšava u Poljskoj, smrtno su stradale četiri osobe, a najmanje 20 ih je ozlijeđeno, izvijestili su službeni izvori. "Četiri osobe su poginule, a dvadesetak ih je teško ozlijeđeno", potvrdila je za France presse glasnogovornica spasilačkih ekipa, dodavši kako se nesreća dogodila kraj mjesta Baby na liniji Katowice-Varšava. Uzroci nesreće još uvijek su neutvrđeni. Na mjesto nesreće odmah su poslani helikopteri sa spasilačkim ekipama, rekla je glasnogovornica. U vlaku se u trenutku nesreće nalazilo 280 osoba. Putnici su u telefonskom javljanju za poljsku televiziju rekli kako su kompoziciju činila četiri vagona. Prvi vagon se prevrnuo, a preostala tri iskliznula su iz tračnica. "Čuli smo strašnu buku. Prvi je vagon potpuno uništen, no putnici su se ponašali prisebno, unatoč tomu što su mnogi doživjeli šok. Spasilačke ekipe na mjesto nesreće stigle su vrlo brzo", rekao je jedan od putnika Marcin Chlebowski.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙