FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: snažan porast cijena

Autor: scvi
NEW YORK, 12. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica skočile više od 4 posto jer su, zahvaljujući dobrim makroekonomskim podacima i poslovnim rezultatima kompanija, ulagači procijenili da je nakon oštrog pada cijena dionica posljednjih tjedana povoljna prilika za kupnju.

Dow Jones indeks porastao je 423 boda, ili 3,95 posto, na 11.143 boda, dok je S&P 500 skočio 4,63 posto, na 1.172 bodova, a Nasdaq indeks 4,69 posto, na 2.492 boda.

Još nikada se nije dogodilo da je Dow Jones indeks četiri dana zaredom oscilirao više od 400 bodova. U ponedjeljak je potonuo više od 630 bodova, a u srijedu 519. U utorak je, pak, porastao 429, a jučer 423 boda.

„Ulagači se plaše da će zakasniti s kupnjom dionica kada tržište dotakne dno ili s prodajom kada dođe do pada cijena, pa se ponašaju kao u čoporu. No, strah je znatno snažnija emocija, pa su prodaje pri padu cijena nešto jače nego kupnje pri usponu“, kaže Carlton Neel, menadžer u fondu Virtual Investment Partners.

Nakon oštrog pada cijena dionica u srijedu, zbog straha da će Francuska izgubiti vrhunski AAA rejting, jučer je ulagače smirila vijest da će se idućega tjedna francuski predsjednik Nicolas Sarkozy sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kako bi dogovorili daljnje korake za sprječavanje širenja dužnička krize u eurozoni.

Ulagače su ohrabrili i dobri podaci s američkog tržišta rada. Prošloga je tjedna broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao za 7.000, na 395.000. To je prvi puta od travnja da je broj tih zahtjeva zaronio ispod ključne granice od 400.000.

Pozitivno su na tržište utjecali i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija. Ulagače je ponajviše oduševio Cisco Systems, pa je cijena dionice tog tehnološkog diva skočila 16 posto.

Unatoč jučerašnjem snažnom rastu cijena dionica, analitičari nisu sigurni da to predstavlja kraj faze korekcije cijena dionica na niže, pa i dalje očekuju nesigurno trgovanje.

Upozoravaju da je S&P 500 indeks izgubio oko 14 posto od kraja travnja, kada je dosegnuo najvišu ovogodišnju razinu. To znači da nije daleko od 20-postotnog pada, koji bi označio da su na tržištu zavladali 'medvjedi'.

Obujam trgovanja ponovno je jučer bio iznadprosječan. Na NYSE, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je zamijenilo oko 13 milijardi dionica, gotovo dvostruko više od ovogodišnjeg dnevnog prosjeka od 7,8 milijardi.

Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su dobile i onih koje su izgubile na vrijednosti iznosio 12 naprema 1.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 3,11 posto, na 5.162 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 3,28 posto, na 5.797 bodova, a pariški CAC 2,89 posto, na 3.089 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙