FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: spuc
ZAGREB, 11. kolovoza 2011. (Hina) - Donosimo pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BEOGRAD - Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije podnijelo je istražnom sucu Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zahtjev za provođenje istrage protiv dvije osobe zbog sumnje da su, kao pripadnici teritorijalne obrane Tenje tijekom prve polovice srpnja 1991. godine počinili ratne zločine protiv ratnih zarobljenika i protiv civilnog stanovništva, priopćeno je iz tužiteljstva u Beogradu. Jedan od osumnjičenih tereti se da je ubio ratnog zarobljenika, pripadnika MUP-a Republike Hrvatske, te da je protuzakonito zatvorio i tako omogućio i dozvolio nasilje nad sedam civila hrvatske nacionalnosti. Druga osoba osumnjičena je da je, kao pripadnik štaba TO Tenja ubio 11 civila kod stočnog groblja u blizini Bobote tako što ih je, uz pomoć još trojice pripadnika TO Tenja, jednog po jednog ubijao pri njihovom izlasku iz tovarnog dijela kamiona u koji su prethodno bili ukrcani, sa lažnim objašnjenjem da će biti razmijenjeni. Tužiteljstvo je predložilo da se prema osumnjičenima odredi pritvor.

Predmet Tenja ustupljen je Srbiji na temelju Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida, između Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske. Zbog počinjenog ratnog zločina u Tenji kod Osijeka već je u Beogradu pravomoćno osuđen Darko Radivoj na kaznu zatvora od 12 godina zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

KABUL - U eksploziji bombe podmetnute uz cestu u četvrtak na jugu Afganistana ubijeno je pet pripadnika NATO-ovih snaga, nepunih tjedan dana nakon što su pobunjenici srušili NATO-ov helikopter pri čemu je poginulo 30 američkih vojnika, objavio je ISAF. Nisu objavljene pojedinosti o incidentu niti nacionalnost ubijenih vojnika. Tijekom kolovoza u talibanskim napadima u Afganistanu smrtno je stradalo 50 stranih vojnika, a od početka godine najmanje 387. Jug Afgnaistana uporište je talibanskih pobunjenika i jedno od najžešćih poprišta stalnih sukoba.

JERUZALEM - Izraelski ministar unutarnjih poslova dao je u četvrtak konačnu suglasnost za gradnju 1.600 kuća za židovske naseljenike u istočnom Jeruzalemu, projekt čija je objava tijekom posjeta američkog potpredsjednika Joea Bidena prošle godine izazvala diplomatski spor s Washingtonom. Suglasnost ministra Elia Yishaia mogla bi otežati napore SAD-a da razuvjeri Palestince da traže potporu UN-a za priznanje neovisne palestinske države, u vrijeme kada su mirovni pregovori zastali zbog nastavka gradnje židovskih naselja. Prva suglasnost za gradnju 1,600 kuća u Ramat Shlomu, naselju religioznih Židova na dijelu Zapadne obale koji je Izrael pripojio Jeruzalemu, dana je u ožujku 2010. te je zasjenila Bidenov posjet i otkrila razlike u stavovima između Izraela i SAD-a u pogledu gradnje takvih naselja.

KABUL - Talibani su u četvrtak opovrgnuli navode prema kojima su pobunjenici, koji su u subotu srušili NATO-ov helikopter pri čemu je poginulo 30 Amerikanaca i osam Aganistanaca likvidirani, a kako je u srijedu izvijestio američki general John Allen, zapovjednik međunarodnih snaga u Afganistanu. Talibanske pobunjenike koji su u subotu srušili američki helikopter, pri čemu je poginulo 30 Amerikanaca i 8 Afganistanaca, "ubile su koalicijske snage", rekao je u srijedu američki general John Allen, zapovjednik međunarodnih snaga u Afganistanu. "Dana 8. kolovoza oko ponoći koalicijske snage su ubile talibanske pobunjenike odgovorne za taj napad", rekao je zapovjednik ISAF-a, Međunarodnih snaga za pomoć sigurnosti u Afganistanu, koji se novinarima obratio videovezom. Pobunjenička skupina likvidirana je u zračnom napadu lovca-bombardera F16, dodao je general Allen koji je sredinom srpnja zamijenio generala Davida Petraeusa na dužnosti zapovjednika snaga 48 zemalja članica međunarodne koalicije u Afganistanu. "To nije istina. Nakon što smo čuli izjavu neprijatelja, kontaktirali smo mudžahedina koji je srušio helikopter i mogu potvrditi da on nije mrtav", rekao je u telefonskom razgovoru za France presse glasnogovornik talibana Zabihulah Mudžahid.

ADEN - Četiri osobe za koje se sumnja da su članovi Al-Kaide ubijene su jutros u bombardiranju afganistanskih vojnih snaga na njihove položaje u blizini Zindžibara, glavnoga grada pokrajina Abjane, uporišta ekstremističke mreže na jugu Jemena. Četiri ekstremista ubijena su u granatiranju 25. jemenske brigade položaja Al-Kaide u Al-Kamli i Badždaru, dvama selima blizu Zindžibara, rekao je za France presse lokalni dužnosnik. U srijedu navečer vodile su se silovite borbe između ekstremista, članova "Pristalica Šarije" i pripadnika 25. jemenske brigade. 29. svibnja nekoliko stotina naoružanih muškaraca, pripadnika dosad nepoznate organizacije pod nazivom "Pristalice Šarije", povezane s Al-Kaidom, preuzelo je kontrolu nad Zindžibarom.

LJUBLJANA - Njemačka kancelarka Angela Merkel boravit će 30. kolovoza u kraćem posjetu Sloveniji, a uz premijera Boruta Pahora susrest će se i s bivšim premijerom Janezom Janšom. Ured slovenskog premijera objavio je u četvrtak da će razgovori premijera s njemačkom kancelarkom biti posvećeni u prvom redu "nastavku dužničke krize u euro-zoni", te "traženju mjera kako spriječiti ponavljanje gospodarske krize". Iako će u razgovorima dominirati europske teme, u Pahorovu kabinetu iznose da će se govoriti i o jačanju političke i ekonomske suradnje dviju država, te o prilikama u regiji u kojoj je Slovenija ponovno vrlo aktivna i koju će Merkel posjetiti neposredno pred dolazak u Sloveniju. Njemačka je glavni trgovinski partner Slovenije, a premijer Borut Pahor društvene i ekonomske reforme koje provodi njemačka kancelarka često ističe kao primjer kojega bi se u strukturnim reformama morala držati i Slovenija, osobito kad je riječ o povećanju produktivnosti i mirovinskoj reformi.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Borut Pahor susreće se s novim teškoćama nakon što je neopozivu ostavku dala ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal jer je po nekim tumačenjima pravnika njegova vlada time ostala bez punih ovlasti za odlučivanje. Postojeći zakon o vladi određuje naime da ona može donositi odluke ako je parlament potvrdio više od dvije trećine ministara, što sada nije slučaj. Od 15 ministarstava pet ih vode dužnosnici koje je Pahor odredio kao vršitelje dužnosti, nakon što su svoje ministre poslije odlaska iz koalicije prethodnih mjeseci povukle Demokratska stranka umirovljenika DESUS i liberalna stranka Zares. Zakon o vladi navodi da predsjednik vlade na početku svoga mandata imenuje ministre koje u pojedinačnim postupcima treba potvrditi parlament, ali da vlada može početi s radom i djelovati već nakon što je potvrđeno i dobilo puni mandat više od dvije trećine ministara. Slovenski mediji sada postavljaju pitanje odnosi li se ta odredba samo na početak mandata vlade ili i na kasnije razdoblje jer bi u posljednjem slučaju to značilo da sadašnja vlada više nema pune ovlasti za donošenje odluka. Većina slovenskih medijskih komentatora u četvrtak ocjenjuje da odlaskom Katarine Kresal iz vlade premijer Borut Pahor značajno gubi na političkoj potpori i da izgledi za prijevremene izbore do kraja ove godine sada postaju još realniji. Slovenski radio navodi da bi u slučaju da do prijevremenih izbora dođe najizgledniji termin za njihovo održavanje mogao biti početkom prosinca.

WASHINGTON - Amerikanci strahuju za ekonomsku budućnost zemlje i velika većina smatra da Sjedinjene Države idu krivim smjerom, a gotovo polovica da najgore tek dolazi, pokazala je anketa Reutersa i Ipsosa objavljena u srijedu. Anketa odražava rastuću nervozu građana zbog gospodarskog stanja u zemlji, smanjenja kreditnog rejtinga SAD-a, pada vrijednosti dionica i visoke stope nezaposlenosti od 9,1 posto. Predsjednik Barack Obama pretrpio je teške političke udarce u višetjednoj debati s republikancima oko povećanja državnog duga, a negativni stavovi o nacionalnom gospodarstvu zabrinjavajući su znakovi za njegov reizbor 2012. Postotak građana koji ga podupiru pao je na 45 posto s 49 posto protekloga mjeseca, pokazala je anketa koja se provodila od prošlog četvrtka do ponedjeljka. Potpora Obaminu prethodniku, predsjedniku Georgeu Bushu, nikada nije pala ispod 46 posto 2004., godine njegova reizbora. Anketa Reutersa i Ipsosa pokazala je da 73 posto Amerikanaca vjeruje da SAD idu krivim smjerom, a tek svaki peti ispitanik ili 21 posto misli da se nalazi na pravom putu. Anketa je također utvrdila da 47 posto građana SAD-a drži kako najgore za američko gospodarstvo tek dolazi, što je povećanje od 13 posto u odnosu na prošlu godinu. To je ujedno i najveća stopa zabrinutosti za budućnost gospodarstva od ožujka 2009. i vrhunca krize kada je iznosila 57 posto.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙