FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: amat
ZAGREB, 11. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

ZAGREB - Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković najavio je u srijedu navečer da njemačka kancelarka Angela Merkel dolazi u posjet Hrvatskoj 22. kolovoza i ocijenio da njezin posjet potvrđuje izvanredne odnose Hrvatske i Njemačke koja je odigrala odlučujuću ulogu u završetku hrvatskih pristupnih pregovora. "Posjet kancelarke Merkel iznimno je važan jer potrvđuje izvanredne odnose Hrvatske i Njemačke. Ona dolazi u trenutku kada je Hrvatska uspješno završila pregovore, kada se očekuje potpisivanje pristupnog ugovora i kada počinje proces ratifikacije koji će dovesti do toga da Hrvatska 1. srpnja 2013. postane punopravna članica EU-a", izjavio je Jandroković za Dnevnik 3 HTV-a. Dodao je i da, uz državnički karakter, posjet Merkel ima i osobnu dimenziju zbog prijateljskih odnosa njemačke kancelarke i premijerke Jadranke Kosor. Šef hrvatske diplomacije demantirao je da su odnosi između dviju zemalja bili početkom godine dovedeni u pitanje i naglasio da su oni cijelo vrijeme pregovora bili izvrsni te da je Njemačka, u ključnim trenucima kada je trebalo odlučiti o završetku pregovaračkog procesa, igrala važnu i pozitivnu ulogu. Jandroković nije mogao potvrditi navode novinara da su se bilateralni odnosi zahladili u vrijeme odlaska odlaska bivšeg premijera Sanadera te da je ostavci bivšeg predsjednika vlade "kumovala" upravo Merkel.

PARIZ - Brzo uzbunjivanje na tsunami u sjeveroistočnom Atlantskom oceanu, Sredozemlju i obližnjim morima prvi puta je uspješno testirano u srijedu, objavio je Unesco u priopćenju. Žarišne točke uzbune na tsunami 31 zemlje sudionice u regiji primile su poruku nešto prije podneva po srednjoeuropskom vremenu od istanbulskog istraživačkog instituta Kandilli elektroničkim putem, telefaksom i putem svjetskog sustava telekomunikacija koji skuplja i objavljuje meteorološke podatke. "Prvi rezulatati pokazuju da su poruke primljene nekoliko minuta nakon slanja", navela je Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu koja je za 2012. najavila obimniju vježba uzbunjivanja na tsunami u regiji, tijekom koje će biti uključeni i mediji. Iako manje učestali nego u Tihom oceanu, tsunamiji povezani s potresom zabilježeni su i u Sredozemlju i u sjeveroistočnom Atlantskom oceanu.

ZAGREB - Najmanje 17 civila ubijeno je u srijedu u represiji u pobunjeničkom gradu Homsu, u središtu Sirije nakon povlačenja vojske iz Hame dok je režim Bašara al-Asada i dalje okrutan prema prosvjednicima iako je predsjednik priznao "neke greške". U pokrajini Idleba tijekom vojne operacije ubijena je jedna žena, rekao je jedan aktivist zaštite ljudskih prava, dok je jedan vojni izvor obznanio da su se tijekom poslijepodneva postrojbe povukle iz te pokrajine. Sjedinjene Države dodatno su postrožile ton prema predsjedniku Asadu, ali nisu izrijekom tražile njegov odlazak, već obećavaju pomoć narodu u traženju "dostojanstva i slobode". Sjedinjene Države uvele su u srijedu sankcije najvećoj trgovačkoj banci Sirije, Commercial Bank od Syria, koju kontrolira država i Syriatelu, najvećem svjetskom operateru mobilne telefonije, dok je veleposlanica u UN-u Susan Rice izjavila da njezina zemlja ima dokaze počinjenih zločina koje može upotrijebiti kao pritisak na Asada. Sirijski predsjednik Bašar al-Asad priznao je u srijedu tijekom susreta s predstavnicima nekoliko članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u Damasku, da su njegove snage sigurnosti učinile "neke pogreške" u sukobima s prosvjednicima.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama neće odustati od ljetovanja unatoč dužničkoj krizi i zbrci na financijskim tržištima, objavila je Bijela Kuća u srijedu. Predsjednik predviđa sljedećeg tjedna krenuti s obitelji na ljetovanje kao i svake godine u Martha's Vineyard u Massachusettsu. Neki komentatori pozivali su američkog predsjednika da ostane u Washingtonu i sazove Kongres, koji je na odmoru, kako bi razgovarali o načinima otvaranja radnih mjesta i pokretanju obnove. Glasnogovornik Bijele Kuće Jay Carney je rekao da "ne misli da Amerikanci zamjeraju predsjedniku što će neko vrijeme provesti s obitelji". Carney je naglasio da će predsjednik biti u neprestanoj vezi sa svojim suradnicima iz ekipe nacionalne sigurnosti i gospodarskog područja koji će ga redovno brifirati. Obamini odmori u prošlosti su često bili prekidani.

WASHINGTON - Sjedinjene Države pozvale su u srijedu Sjevernu Koreju na suzdržanost nakon što je Južna Koreja obznanila da je Pjongjang ispalio dva niza topničkih paljbi blizu njihove pomorske granice na Žutom moru. "Prema našim informacijama pucnjava je prestala. Pozivamo Sjevernu Koreju na suzdržanost", rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland. Prve paljbe su ispaljene oko 5 sati po srednjoeuropskom vremenu, a druge poslije 11 prema Sjevernoj liniji granice (NLL, Northern limit line) spornoj liniji granice između dviju Koreja, rekao je jedan glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane, prenosi AFP. Južna Koreja je svaki put odvratila pucnjavom upozorenja, rekao je glasnogovornik koji nije isključio mogućnost da su sjevernokorejske paljbe bile ispaljene tijekom vježbi. Američka glasnogovornica je rekla da SAD žele poboljšanje odnosa između sjevera i juga. Objasnila da Sjeverna Koreja mora poduzeti napore za povratak na šestostrane pregovore o nuklearnom razoružanju zemlje na kojima osim dviju Koreja sudjeluju SAD, Kina i Rusija.

BERLIN - Sigurnosna tvrtka iz Berlina uspjela je probiti zaštitni sustav mobilnih telefona koji omogućuju pristup internetu, objavio je u srijedu njemački list Handelsblatt pozivajući se na tu tvrtku. Pronalazak načina prisluškivanja sustava koji se koriste tehnologijom General Packet Radio Service (GPRS) omogućava korisnicima čitanje elektroničke pošte osobe čiji je telefon prisluškivan kao i praćenje njegova pristupa internetu, izjavio je Karsten Nohl, voditelj tvrtke Security Research Labs. "Uz pomoć naše tehnologije možemo probiti zaštitu komunikacije u sustavu GPRS u krugu od pet kilometara", izjavio je Nohl za Handelsblatt uoči susreta udruge Chaos Computer Club, koja sebe opisuje kao najveću europsku zajednicu hackera.

(Hina) xam yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙