FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: ilov
ZAGREB, 9. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 21 sat:

SARAJEVO - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u utorak kako se novo vijeće ministara Bosne i Hercegovine može uspostaviti jedino pod uvjetom da njegov predsjedatelj bude Hrvat kojega će kandidirati stranke što su na listopadskim izborima 2010. dobile najveće povjerenje hrvatskog naroda u BiH ali i pod uvjetom da novi ministar vanjskih poslova BiH bude Srbin iz RS. "Stranke koje imaju kapacitet predstavljanja (hrvatskog) naroda moraju dobiti još dva ministarska mjesta", kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci, dodajući kako za Srbe uz vanjske poslove traži još tri ministarstva o kojima se "može pregovarati".

LJUBLJANA - Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor u utorak je odbio ponuđenu ostavku ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal, predsjednice Liberalno-demokratske stranke (LDS) koja je posljednja preostala koalicijska partnerica u manjinskoj dvostranačkoj vladi. Kresal je Pahoru ponudila ostavku zbog "objektivne odgovornosti", jer je državna revizija otkrila nepravilnosti u ugovoru što ga je potpisala s privatnom tvrtkom čiji je vlasnik njen znanac.

LONDON/TORONTO - Britanski parlamentarac pozvao je u utorak na suspenziju usluge instant e-maila na telefonima BlackBerry, koju prosvjednici u Londonu i drugim britanskim gradovima koriste za okupljanje. David Lammy, zastupnik iz Tottenhama, gdje su u subotu počeli najgori neredi u Londonu zadnjih desetljeća, pozvao je putem Twittera i BBC radija da BlackBerryjev proizvođač suspendira tu uslugu.

STOCKHOLM - Skupina mladih razbijala je prozore i počinila druge vrste šteta u jednom predgrađu Stockholma u ponedjeljak navečer i zatim bacala kamenje na policiju, objavila je policija u utorak i navela da je privela jednu osobu. Nešto prije 21 sat skupina u kojoj je bilo između 20 i 30 mladih razbila je stakla blagajne za karte metroa Hasselby Gaard, u zapadnom dijelu švedske prijestolnice i tamo ispraznila jedan aparata za gašenje požara. Kada su stigli policajci, mladi su njih bacali kamenje, nakon čega su napali i policijsku postaju i jedan dućan, precizirala je Diana Sundin, glasnogovornica policije.

RIM - UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) najavila je u utorak da će 18. kolovoza u Rimu biti održan sastanak o gladi na Rogu Afrike, na koji su pozvani ministri poljoprivrede zemalja članica kako bi se dogovorili o hitnim mjerama za krizu koja se pogoršava. "Na sastanku će se utvrditi trenutačno stanje, potrebe i nedostaci, te odrediti konkretni programi, planovi i druge akcije za suočavanje s trenutačnim potrebama", pojasnio je u priopćenju FAO.

NIKOZIJA - Oružane snage vjerne predsjedniku Bašaru al-Asadu ubile su 17 civila u utorak u Deir Ezoru, na istoku Sirije, po novoj procjeni sirijskog ureda za ljudska prava koje se poziva na aktiviste. Najmanje 15 ljudi je ubijeno u raznim četvrtima Deir Ezora koje su zauzeli tenkovi i vojna vozila, a još su dvije osobe ubijene ranije tijekom jutra. "Tijela leže na ulicama. Tenkovi se nalaze na trgu na kojem su održani masovni prosvjedi posljednjih tjedana", kazao je isti izvor.

VARŠAVA - Poljski predsjednik potpisao je u utorak novi zakon kojim bi se trebali smanjiti povećani troškovi zajmova u inozemnim valutama, povezani s rekordno visokim tečajem švicarskog franka prema zlotu. Zakon bi trebao pomoći nekih 700 tisuća obitelji koje su uzele hipotekarne kredite u švicarskim francima u vrijeme kada je tečaj zlota prema franku iznosio 2,4 zlota za franak. U međuvremenu je franak dosegnuo rekordno visokih 3,9 zlota, što je jako povisilo troškove kredita. Predsjednik Bronislaw Komorowski potpisao je zakon koji omogućuje zajmoprimcima plaćanje mjesečnih rata novcem razmijenjenim izvan banke-zajmodavca kako bi izbjegli njihove često visoke tečajeve i troškove transakcija.

BERLIN - Njemačka je pozvala sve zemlje-članice eurozone da u svoje ustave unesu amandman kojim će se obvezati na ostvarivanje uravnoteženog proračuna. Vicekancelar i ministar gospodarsva Philipp Roesler zatražio je također da Europska unija osnuje novu instituciju za nadzor proračuna i fiskalne politike zemalja-članica. Roesler je naglasio da bi novo tijelo trebalo imati ovlasti koje bi mu omogućile poduzimanje odgovarajućih mjera u slučaju da članice ne ispune određene fiskalne kriterije. Nije pojasnio o kakvim je ovlastima riječ.

BEOGRAD - Srbijanski ministar za Kosovo Goran Bogdanović u utorak je nakon odgode zajedničke sjednice predstavnika općina na sjevernom Kosovu u kojima većinski žive Srbi rekao da će privremeni sporazum vlade Srbije, Kosova i KFOR-a o rješavanju krize ipak biti realiziran. Predstavnici Srba iz općina na sjeveru Kosova u utorak su odgodili sastanak u Leposaviću zato što Srbi iz općine Zubin Potok nisu došli jer smatraju da o privremenom sporazumu trebaju raspravljati zastupnici Skupštine Srbije a ne lokalne vlasti.

LJUBLJANA - Ne želeći da se otkriju uvjeti pod kojima je oročila tri milijarde eura u domaćim bankama Slovenija će pokrenuti postupak protiv nacionalnog povjereništva za informacije koje smatra da bi ti podaci trebali biti dostupni javnosti. Slovenska vlada svojim je zaključkom od državnog pravobranilaštva zatražila da podnese tužbu protiv nacionalne povjerenice za informacije Nataše Pirc Musar jer smatra da je ona kršila zakon na štetu javnog interesa budući da se založila za objavu tih podataka, objavila je u utorak Slovenska tiskovna agencija STA.

ZLITEN/BRUXELLES - Libijski režim optužio je u utorak NATO za smrt 85 civila u selu Majer, južno od grada Zlitena, udaljenog 150 kilometara istočno od Tripolija, što je Sjevernoatlanski savez odmah opovrgnuo. "Selo je napadnuto kako bi se pobunjenicima omogućilo da uđu u Zliten s juga", rekao je glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim. Po njegovim riječima, poginulo je 33 djece, 32 žene i 20 muškaraca. Istovremeno, NATO je u Bruxellesu potvrdio da je izveo napad na Zliten, ali ističe kako nema informacija da su u njemu stradali civili, kako tvrdi libijski režim.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙