FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 9. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

LONDON - Švicarski franak dosegnuo je u utorak novu rekordno visoku vrijednost prema euru i dolaru na međunarodnim tržištima valuta, poduprt strahom ulagača od nove recesije i snažnom potražnjom za imovinom koju smatraju sigurnim utočištem u neizvjesnim vremenima. Euro je tako oslabio prema franku oko 1,2 posto, kliznuvši na 1,0580 franaka. Nakratko se strmoglavio i na 1,0475 franaka. Dolar je također zabilježio novu rekordno nisku razinu prema franku, kliznuvši na 73,59 centima, da bi se kasnije stabilizirao na 74,17 centima. Tržišta su i dalje izrazito nesklona rizičnoj imovini, nakon što je agencija Standard & Poor's krajem prošlog tjedna snizila američki kreditni rejting s 'AAA' na 'AA+'. Ulagače su prestrašile i tvrdokorne bojazni povezane s dužničkom krizom u eurozoni, potpirivši strah od nove recesije u svjetskom gospodarstvu. Analitičari ističu da svi pokazatelji navode na zaključak da će franak dosegnuti paritet prema euru.

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) aktivno kupuje državne obveznice na sekundarnom tržištu, izjavio je bančin predsjednik Jean-Claude Trichet, pozivajući vlade u eurozoni da brzo provedu u djelo nove mjere, dogovorene na europskom srpanjskom samitu. U razgovoru za francuski radio Europe 1 Trichet je odbio navesti koliko će dugo ECB ostati na sekundarnom tržištu, ali je napomenuo da je kupovina obveznica efikasna metoda obnove stabilnosti kroz prenošenje na tržišta ECB-ovih odluka o kamatnim stopama. "Aktivni smo na sekundarnom tržištu. Neću Vam reći što kupujemo niti vrijednost kupovina, ali iznosi su, naravno, poznati i u tom smo pogledu potpuno transparentni", kazao je predsjednik ECB-a. "Trenutno smo suočeni s problemom povjerenja u međunarodnom gospodarstvu", kazao je Trichet, pozivajući vlade u eurozoni da odrade svoj dio posla i izbore od parlamenata zeleno svjetlo za odluke sa srpanjskog samita EU-a o novim ovlastima kriznog fonda. "Tražimo da sve odluke donesene 21. srpnja što prije stupe na snagu", naglasio je predsjednik ECB-a.

PEKING/SINGAPUR - S nastavkom oštrih rasprodaja na dioničkim tržištima u svijetu, jer investitori gube povjerenje da SAD i Europa mogu brzo riješiti problem svoje zaduženosti i izbjeći recesiju s dvostrukim dnom, globalno gospodarstvo tone u sve dublju krizu. Pogoršanje tržišne traume kreira pritisak na američku središnju banku Fed da na današnjem zasjedanju najavi nove mjere podrške američkom gospodarstvu. No, analitičari kažu da su opcije Feda ograničene. U proteklih osam dana na tržištima dionica izbrisano je više od 3.800 milijardi dolara vrijednosti imovine investitora, koji bježe na sigurno kupujući švicarski franak, japanski jen i zlato. Globalne središnje banke nisu uspjele u ponedjeljak zaustaviti pad cijena dionica na burzama, izazvan smanjivanjem američkog kreditnog rejtinga. To smanjenje izazvalo je zabrinutosti da će sve dublja dužnička kriza u eurozoni, kao i usporavanje američkog gospodarstva, ojačati rizike od izbijanja još jedne recesije.

PEKING - Inflacija u Kini nadmašila je očekivanja u srpnju unatoč nizu mjera kojima vlada pokušava obuzdati cijene. Potrošačke cijene porasle su u srpnju za 6,5 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku. Rast je zabilježen iako je kineska središnja banka povećala kamatne stope pet puta od listopada 2010. u pokušaju da kontrolira cijene. Kineske vlasti proglasile su kontrolu rasta cijena prioritetnom zadaćom. Stoga su podizale cijenu kredita i pokušavale obuzdati kreditiranje podizanjem razine obveznih rezervi za banke nekoliko puta u prošlih dvanaest mjeseci. Analitičari upozoravaju da će kineske vlasti morati uspostaviti delikatnu ravnotežu između pokušaja da obuzdaju cijene i stvaranja uvjeta za nastavljeni snažan rast.

BERLIN - Neočekivani rast uvoza i smanjeni izvoz srezali su u lipnju njemački trgovinski višak, ukazujući na premještanje težišta rasta vodećeg europskog gospodarstva na domaću potražnju. Sezonski prilagođeni uvoz porastao je u lipnju 0,3 posto, objavio je statistički ured Destatis. Izvoz je zabilježio nešto blaži pad nego što se očekivalo, smanjivši se za 1,2 posto. Podaci su naveli ekonomiste na pretpostavku da će domaća potrošnja biti veći oslonac gospodarstva u narednim mjesecima. "Čini se da se Njemačka trenutno više oslanja na domaću potražnju nego na rast u inozemstvu. Taj će se trend vjerojatno nastaviti, uz snažniji rast uvoza nego izvoza", tumači Christian Schulz iz Berenberg Banka. Trgovinski višak spustio se u lipnju na 12,7 milijardi eura, sa 14,8 milijardi u svibnju.

MOSKVA - Rusija namjerava utrostručiti javni dug u sljedeće tri godine zbog anemičnog rasta i velike potrošnje, objavilo je rusko ministarstvo financija. Moskva planira u sljedećih nekoliko godina posuditi stotine milijardi dolara, uglavnom na domaćem tržištu obveznica, čime će ruski javni dug do 2014. dosegnuti 17 posto bruto domaćeg proizvoda, navodi se u dokumentu na internetskoj stranici ministarstva. Zaduživanje će pomoći Rusiji da pokrije proračunski deficit, koji će pasti na 2,3 posto BDP-a u 2014., nakon prognoziranih 2,7 posto u 2012. i 2013., navodi se u priopćenju o ruskoj politici zaduživanja do 2014. Prema ministarstvu financija, ruski državni dug iznosio je 1. srpnja 4.600 milijardi rubalja (112,3 milijarde eura), a do 2014. mogao bi s novim zaduženjima dosegnuti 12.000 milijardi rubalja. Rusija će od tog iznosa posuditi 10.000 milijardi rubalja (244 milijardi eura) na domaćem tržištu a 2.000 milijardi rubalja u inozemstvu.

BRAZILIJA - Brazilska predsjednica Dilma Rousseff je u povodu službenog posjeta Brazilu kanadskog premijera Stephena Harpera pozvala Kanadu da i dalje investira u poslove u njezinoj zemlji. "Nadam se da će izravne kanadske investicije u Brazil, koje su do sada dosezale oko 9,7 milijarda dolara, uskoro dosegnuti ekvivalent brazilskog ulaganja" u Kanadi, rekla je Roussef tijekom razgovora s Harperom. Kanada je glavno odredište za brazilska ulaganja u inozemstvu i prelazi svotu od 21 milijarde dolara. "Kanada i Brazil ojačat će suradnju", rekla je Rousseff, spomenuvši kako bi Kanađani mogli biti posebno zainteresirani za investiranje u eksploataciju novih naftnih rezervi i infrastrukturne poslove koji će biti potrebni prije održavanja Olimpijskih igara 2016. u Rio de Janeiru.

TOKIO - Gradske vlasti Nagasakija pozvale su na postupno odustajanje od korištenja nuklearne energije u povodu obilježavanja godišnjice američkog bombardiranja tog japanskog grada atomskom bombom 9. kolovoza 1945. Gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue izjavio je kako bi se Japan trebao okrenuti razvoju sigurnijih alternativnih izvora energije, poput solarne energije, te energije vjetra i biomase, nakon katastrofe koja se u ožujku ove godine dogodila u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi, najteže nakon černobilske prije 25 godina. Taue je istaknuo da je "prijeko potrebno početi promicati razvoj obnovljivih energetskih izvora umjesto nuklearne energije kako bi društvo u budućnosti imalo sigurne alternativne izvore energije".

TOKIO - Tokyo Electric Power (Tepco), vlasnik havarirane nuklearne elektrane u japanskoj Fukushimi, izvijestio je da je u prošlom tromjesečju poslovao s gubitkom od 571,8 milijardi jena (7,4 milijarde dolara). Gubitak uključuje 400 milijardi jena rezerviranih za isplatu odštete žrtvama katastrofe, zbog koje je s područja oko elektrane u Fukushimi evakuirano 80 tisuća ljudi. Tepco će za isplatu odšteta možda morati izdvojiti do 130 milijardi dolara. Poduzeće nije objavilo prognozu za cijelu poslovnu godinu zbog prevelike neizvjesnosti u vezi s nastavljenom krizom. Katastrofa je teško pogodila lokalna poduzeća, zagađeni su poljoprivredni proizvodi uključujući povrće, mliječne proizvode, ribu, gljive i zeleni čaj. Tepco je objavio da će u rujnu početi primati zahtjeve za odštetom koju bi trebao početi isplaćivati u listopadu.

ZUERICH - Najveći proizvođač satova u svijetu Swatch potvrdio je da je predmet istrage europskih tijela za zaštitu tržišne utakmice zbog tvrdnji da je nekoliko proizvođača luksuznih satova u tajnosti dogovorilo da će obustaviti isporuku rezervnih dijelova neovisnim serviserima. "Istraga obuhvaća gotovo cijelu industriju satova, pa i grupu Swatch", priopćio je švicarski proizvođač satova. Europska komisija odbacila je 2004. žalbu Europske konfederacije udruženja servisera zidnih i ručnih satova, ali joj je Europski sud pravde prošle godine naložio da preispita tu odluku. Konfederacija je tvrdila da proizvođači satova odbijaju opskrbljivati rezervnim dijelovima servisere koji ne pripadaju mrežama ovlaštenih servisera.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Potraga ulagača za prilikama za povoljnu kupovinu ograničila je u utorak pad europskih tržišta dionica nakon klizanja na nove najniže razine u dvije godine pod pritiskom straha od nove recesije. Tako je indeks Londonske burze Ftse oko podneva ostao gotovo nepromijenjen na 5.069 bodova, nakon što je nakratko kliznuo ispod razine od 5.000 bodova. Pariški CAC također je bio na blagom gubitku, od 0,1 posto, kliznuvši na 3.129 bodova. Frankfurski DAX bio je u većem minusu, od 1,7 posto, spustivši se na 5.825 bodova. Tijekom prijepodneva tržišta su kliznula na novu najnižu razinu u dvije godine pod pritiskom strahovanja da bi vodeća svjetska gospodarstva mogla ponovno kliznuti u recesiju i sumnji ulagača da političari mogu spriječiti takav rasplet. Najveći su gubitnici ponovno bile dionice povezane s gospodarskim rastom, ponajprije naftni i financijski sektor. Potom su ulagači krenuli u kupovine znatno jeftinijih dionica, što je u konačnici ograničilo pad tržišta.

TOKIO - Strah od globalne gospodarske recesije jutros je na azijskim tržištima izazvao daljnji oštar pad cijena dionica, pri čemu su burzovni indeksi u Hong Kongu i Južnoj Koreji u jednom trenutku potonuli oko sedam posto. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio na gubitku 2,4 posto, na 8.881 boda. Tijekom jutra bio je u crvenome za više od četiri posto. Trgovanje na južnokorejskoj burzi nakratko je bilo obustavljeno nakon oštrog potonuća Kospi indeksa, u jednom trenutku i za 8,6 posto, na 1.708 bodova. Kasnije je Kospi nadoknadio dio gubitaka, te je u minusu tri posto. Indeks burze u Hong Kongu Hang Seng potonuo je 4,5 posto, a na početku jutrošnjeg trgovanja bio je u minusu gotovo sedam posto. Australski S&P/ASX bio je na gubitku 3,2 posto, dok je tajvanski indeks pao 3,4 posto, a šangajski 1,3 posto.

NEW YORK - Smanjenje vrhunskog kreditnog rejtinga SAD-a i strah od izbijanja nove recesije u američkom gospodarstvu izazvali su u ponedjeljak na Wall Streetu pad Dow Jones indeksa za više od 630 bodova, što je po bodovima njegov šesti najveći dnevni pad u povijesti. Dow Jones indeks potonuo je 634 boda, ili 5,50 posto, na 10.809 bodova, što je njegov najveći dnevni pad od prosinca 2008. godine. S&P 500 strmoglavio se pak 6,66 posto, na 1.119 bodova, a Nasdaq indeks 6,90 posto, na 2.357 bodova. Na rasprodaju dionica ulagače je, među ostalim, navela odluka agencije Standard & Poor's od prošloga petka o smanjenju kreditnog rejtinga SAD-a s AAA na AA+. Ulagače nije ohrabrio ni predsjednik SAD-a Barack Obama, kazavši kako je SAD, bez obzira što kažu agencije, uvijek imao i imat će najviši, trostruki A rejting.

(Hina) xggoj ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙