FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Južna Koreja kupuje zlato prvi put od 1998.

Autor: vmom
SEUL, 2. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Središnja banka Južne Koreje utrošila je više od milijarde dolara na svoju prvu kupovinu zlata u posljednjih 13 godina, jer neizvjesnost u vezi globalnog rasta i zaduženosti država potiče središnje banke diljem svijeta na diversifikaciju međunarodnih pričuva.

Slab gospodarski oporavak u svijetu i dužnički problemi u Sjedinjenim Državama i Europi povećali su privlačnost zlata kao sigurnog utočišta za kapital u neizvjesnim vremenima, potaknuvši skok cijene te plemenite kovina na rekordnu razinu.

U priopćenju od utorka središnja banka Južne Koreje navodi da je kupila 25 tona zlata u protekla dva mjeseca, čime su njezine rezerve zlata uvećane na 39,4 tona. Ta vijest pridonijela je rastu cijene zlata na spot tržištu za oko šest dolara u odnosu na ponedjeljak navečer.

Valute u kojima se tradicionalno drže devizne rezerve, poput dolara i eura, gube na važnosti nakon izbijanja zadnje globalne financijske krize, koja se dijelom pripisuje usvajanju neuobičajenih monetarnih politika u mnogim zemljama te problemima s fiskalnim deficitima, kazao je jedan dužnosnik u središnjoj banci koji nije želio biti imenovan jer nema ovlasti davati izjave za medije.

Po podacima Banke za međunarodna poravnanja (BIS) za 27 najvećih gospodarstava, realna efektivna vrijednost dolara usklađena za inflaciju u protekle je dvije godine smanjena za 10 posto, dok je euro izgubio na vrijednosti šest posto, što ukazuje na oštar rast količine svake od tih valuta u optjecaju.

Zlatne rezerve Južne Koreje, međutim, i dalje su znatno manje u usporedbi s onima drugih središnjih banaka u Aziji. Kina ima najveće rezerve od 1.054,1 tone, prema podacima Svjetskog vijeća za zlato za svibanj, i šeste po veličini u svijetu.

Japan, deveti u svijetu, ima 765,2 tone zlata, ili 3,3 posto ukupnih rezervi, a na 11. mjestu je Indija, s 557,7 tona, odnosno 8,7 posto.

"Središnja banka Južne Koreje čini se malo kaska s tim kupovinama, no ulagači u zlato mogu i dalje očekivati podršku cijenama budući da su središnje banke diljem svijeta podinvestirane u pogledu ulaganja u zlato", kazao je Sean McGillivray, čelnik upravljanja imovinom u Great Pacific Wealth Managementu. "Ulagači i središnje banke žele zaštititi svoju kupovnu moć, pa se više okreću ulaganjima u zlato - imovini za krajnju nuždu".

Uz cijene zlata blizu rekordnih razina, središnja banka Južne Koreje, četvrtog najvećeg azijskog gospodarstva, ocijenila je zlato manje lukrativnim vidom ulaganja, no kazala je da je pravi trenutak za kupovinu te plemenite kovine s obzirom da su sada međunarodne pričuve južnokorejske središnje banke premašile 300 milijardi dolara.

Vijest iz Južne Koreje pridonijela je rastu cijene zlata na spot tržištu za 0,4 posto na 1.623,94 dolara za uncu.

"Sve vijesti o kupovinama zlata od strane središnjih banaka umiruju ulagače i ostale tržišne sudionike koji razmišljaju o ulaganju u tu kovinu", kazao je Jeffrey Pritchard, analitičar u brokerskoj tvrtki Altavest Worldwide Trading.

Povećanje zlatnih rezervi svrstava Južnu Koreju na 45. mjesto ljestvice Svjetskog vijeća za zlato, izrađene po veličini zlatnih rezervi središnjih banaka. Ranije je bila na 56. mjestu.

Sjedinjene Države imaju najveće rezerve zlata u svijetu, u visini od 8.133,5 tona ili 74,7 posto ukupnih rezervi. Daleko iza njih na drugom je mjestu Njemačka, s 3.401 tonom, ili 71,7 posto ukupnih rezervi.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙