FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (2): ubrzani gubitak povjerenja ulagača najavljuje novu recesiju?

Autor: scvi
pEKING/SINGAPUR, 9. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - S nastavkom oštrih rasprodaja na dioničkim tržištima u svijetu, jer investitori gube povjerenje da SAD i Europa mogu brzo riješiti problem svoje zaduženosti i izbjeći recesiju s dvostrukim dnom, globalno gospodarstvo tone u sve dublju krizu.

Pogoršanje tržišne traume kreira pritisak na američku središnju banku Fed da na današnjem zasjedanju najavi nove mjere podrške američkom gospodarstvu. No, analitičari kažu da su opcije Feda ograničene.

„Trenutna situacija, koja se stvarala tijekom proteklih tjedana, mogla bi se smatrati brzim, potpunim i neočekivanim gubitkom povjerenja. S obzirom da globalni gospodarski oporavak ostaje krhkim, ovaj brzi nestanak povjerenja zabrinjava i vraća nas u loš krug u kojem pesimizam hrani daljnji pad tržišta“, stoji u bilješci klijentima BNP Paribasa.

U proteklih osam dana na tržištima dionica izbrisano je više od 3.800 milijardi dolara vrijednosti imovine investitora, koji bježe na sigurno kupujući švicarski franak, japanski jen i zlato.

Globalne središnje banke nisu uspjele u ponedjeljak zaustaviti pad cijena dionica na burzama, izazvan smanjivanjem američkog kreditnog rejtinga. To smanjenje izazvalo je zabrinutosti da će sve dublja dužnička kriza u eurozoni, kao i usporavanje američkog gospodarstva, ojačati rizike od izbijanja još jedne recesije.

„Četiri godine financijske krize i postaje sve jasnije da veliki proračunski deficit nije kredit, nego kredibilitet. Tržišta se mogu prilagoditi usporavanju globalnog gospodarskog rasta, no ne mogu se nositi sa spiralnim gubitkom povjerenja u vodstvo i rastućim osjećajem da političari nemaju veze sa stvarnošću“, napisao je harvardski ekonomist Kenneth Rogoff za Financial Times.

Nove loše vijesti stižu i iz Kine, sada jedinog pokretača globalnog gospodarstva u kojemu se aktivnosti usporavaju.

Službeni kineski podaci govore o ubrzanju rasta godišnje inflacije u srpnju na 6,5 posto, zbog čega bi Kineska narodna banka mogla biti prisiljena zaoštriti monetarnu politiku radi suzbijanja inflacije, a to bi moglo dodatno usporiti gospodarske aktivnosti.

S tako visokom inflacijom, Kina možda neće biti u poziciji za reprizu svoje uloge iz 2008. godine, kada je pomogla oporavku globalnog gospodarstva.

Stečaj Lehman Brothersa izazvao je pad svjetskog gospodarstva u recesiju, no Kina je implementirala paket stimulativnih mjera zaštitivši svoje gospodarstvo, čime je pomogla bržem izlasku iz recesije i ostatka svijeta.

„Vrijeme je da Peking najavi cijelome svijetu da će ponovno pokušati stimulirati domaću potražnju“, kaže Tang Yunfei, analitičar pri Founder Securitiesu.

Posljednjih dana cijene dionica na svjetskim burzama oštro padaju. Samo jučer MSCI indeks svih svjetskih burzi potonuo je 5,2 posto, pa se procjenjuje da je sa svjetskih burzi izbrisana vrijednost dionica u iznosu od 1.350 milijardi dolara.

„Brzina i stupanj pogoršanja situacije slična je onoj koju smo gledali prilikom propasti Lehman Brothersa, tijekom pucanja dot.com mjehura i tijekom recesije 1982. godine. Vidimo da tržišta uračunavaju neku vrstu financijske krize u cijene imovine“, zaključuje Warren Hogan, glavni ekonomist ANZ Banking Corporationa.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙