FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo – svijet – ukratko do 14,30 sati

Autor: gple
ZAGREB, 8. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

DUBLIN - Irski ministar energetike smatra kako je neizbježno da će Europska unija dopustiti neki oblik oprosta duga Dublinu kako bi smanjila irski dužnički teret, objavio je u nedjeljnom izdanju irski list Mail. "Moje je osobno mišljenje da će oprost dijela duga vjerojatno biti neizbježan, te da se u međuvremenu europski čelnici moraju posvetiti zatvaranju pukotina u arhitekturi eura kojima smo izloženi", kazao je ministar Pat Rabbitte. Pritom drži da će Europska središnja banka (ECB) blokirati sve mogućnosti kvantitativnog ublažavanja monetarne politike po uzoru na ono u SAD-u. "O tome ECB neće razmišljati. Banka je pod snažnim utjecajem zahtjeva da drži inflaciju pod kontrolom", procjenjuje Rabbitte.

ŽENEVA - Američki dolar zabilježio je u ponedjeljak novu rekordno nisku vrijednost prema švicarskom franku od 0,7485 centima, što je gotovo 30 posto manje nego u istom razdoblju lani. Zelena novčanica oslabila je prema franku, kojeg ulagači tradicionalno smatraju sigurnim utočištem za kapital u nesigurnim vremenima, u prvom radnom danu na tržištima nakon prošlotjednog sniženja američkog kreditnog rejtinga. Švicarska vlada okupila se u ponedjeljak na hitnom sastanku kako bi raspravila o aktualnim previranjima na financijskim tržištima i mjerama za obuzdavanje rasta franka, koji škodi švicarskim izvoznicima.

SYDNEY/PARIZ - Europska središnja banka (ECB) intervenirala je na tržištima obveznica, ispunjavajući time obećanje da će poduprijeti Španjolsku i Italiju kako bi se spriječio financijski slom eurozone. Prinosi na španjolske i talijanske obveznice pali su u ponedjeljak nakon što su trgovci izvijestili da ECB proširuje program kupovine obveznica na one talijanske i španjolske u najnovijem nastojanju da suzbije dužničku krizu u Europi. Tako su prinosi na 10-godišnje talijanske obveznice tijekom prijepodneva pali za 0,58 postotnih bodova na 5,58 posto dok su se oni na španjolske 10-godišnje obveznice smanjili za 0,68 postotnih bodova, kliznuvši također na 5,58 posto. Trgovci očekuju da će ECB tijekom dana otkupiti obveznice za više milijardi eura.

PARIZ - Europske vlade povećat će po potrebi kapacitet kriznog fonda Europske unije i ustrajati u provedbi plana za obuzdavanje dužničke krize, kazao je francuski ministar financija Francois Baroin u jednom radijskom intervjuu. Sve vlade trebaju vremena kako bi smanjile pojačano zaduživanje koje je zahtijevala borba protiv recesije u svjetskom gospodarstvu u 2008/2009., podsjetio je ministar u intervjuu za radijsku postaju Europe 1. Sadašnji kapacitet europskog kriznog fonda od 440 milijardi eura koristit će se i povećavati po potrebi, naglasio je. "Zacrtan je kapacitet fonda od 440 milijardi eura a već smo kazali da ćemo ga po potrebi i povećati", podsjetio je Baroin, aludirajući na dogovor na srpanjskom samitu Europske unije o ograničavaju širenja dužničke krize.

NEW YORK - Agencija Moody's ponovila je upozorenje da bi mogla sniziti rejting SAD-a prije 2013. u slučaju znatno pogoršanih fiskalnih ili gospodarskih prognoza. U Moody'su napominju da će njihova odluka od 2. kolovoza o potvrđivanju važećeg američkog rejtinga ostati na snazi pod uvjetom da Washington dodatno sreže potrošnju. napominju da Sjedinjene Države čeka težak posao smišljanja dodatnih mjera za smanjenje deficita kako bi zadržale rejting AAA. Ističu ipak da bi zastupnici u Kongresu mogli postići novi sporazum o zaduživanju prije 2013.

WASHINGTON - Američki ministar financija Timothy Geithner obavijestio je predsjednika Baracka Obamu kako namjerava ostati na dosadašnjoj dužnosti, objavilo je u nedjelju njegovo ministarstvo, okončavši na taj način nagađanja o njegovu potencijalnom odlasku. "Ministar je predsjednika izvijestio kako namjerava ostati na dosadašnjoj dužnosti", stoji u priopćenju ministarstva, dva dana nakon što je agencija za kreditni rejting Standard & Poor's izvijestila o smanjenju kreditnog rejtinga SAD-a, s najvišeg mogućeg AAA na AA+. U američkim se novinama od kraja lipnja nagađalo o njegovu mogućem odlasku s dužnosti.

ŽENEVA - Švicarska nezaposlenost porast će ukoliko franak ne oslabi na razine s početka srpnja, kazao je dužnosnik ministarstva gospodarstva. Čak i uz scenarij robusnog gospodarstva i tečaja od 1,20 do 1,30 švicarskih franaka za euro, odjel ministarstva gospodarstva za prikupljanje podataka i predviđanja očekuje da će stopa nezaposlenosti ove jeseni porasti, kazao je ravnatelj uprave za rad u ministarstvu gospodarstva Serge Gaillard. "Euro sada košta manje od 1,10 franaka", kazao je Gaillard za nedjeljno izdanje švicarskog lista Neue Zuercher Zeitung. Švicarska nezaposlenost dosegnula je u lipnju 2,8 posto, što je najniža razina u dvije i pol godine. Švicarski franak dosegnuo je rekordnu razinu u odnosu na euro i dolar zbog tvrdokornih bojazni za sposobnost razvijenih gospodarstava da servisiraju svoje dugove.

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) objavila je u nedjelju da će „aktivno implementirati“ svoj program kupnje državnih obveznica u nastojanju da suzbije dužničku krizu u eurozoni, signalizirajući da će početi kupovati španjolske i talijanske državne obveznice. „Na temelju prethodnih ocjena, ECB će aktivno primjenjivati svoj program vezan uz tržišta obveznica“, navodi se u priopćenju ECB-a. U priopćenju se ne navodi eksplicitno da će program uključivati kupnju španjolskih i talijanskih dužničkih papira, već samo činjenica da su prošlotjedne kupnje bile ograničene na irske i portugalske papire, što je prinose po talijanskim i španjolskim 10-godišnjim obveznicama podiglo na najviše razine u zadnjih 14 godina.

TOKIO - Skupina industrijski najrazvijenijih država svijeta G7 obvezuje se na poduzimanje koordinirane akcije radi osiguranja likvidnosti i podrške funkcioniraju financijskih tržišta, stabilnosti i gospodarskom rastu, stoji u današnjem priopćenju ministara financija i guvernera središnjih banaka G7. „Te akcije, zajedno s nastavkom napora radi uspostave financijske discipline omogućit će dugoročnu financijsku održivost. Pozdravljamo dodatne političke mjere koje su najavile Italija i Španjolska radi jačanja financijske discipline i poticanja oporavka gospodarske aktivnosti i kreiranja radnih mjesta“, stoji u priopćenju G7. Dužnosnici G7 održali su telefonsku konferenciju prije otvaranja azijskih burzi jer je zaprijetila eskalacija financijske krize s obje strane Atlantika. Najavljene su i konzultacije i suradnja u vezi akcija na valutnim tržištima u nadolazećim tjednima.

LONDON - Cijena nafte pala je na međunarodnim tržištima tri dolara pod pritiskom straha od recesije s dvostrukim dnom nakon što je agencija Standard & Poor's (S&P) snizila kreditni rejting Sjedinjenih Država dok Europska središnja banka nastoji zauzdati dužničku krizu u eurozoni. Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je na 105,79 dolara da bi se naknadno stabilizirala na 107,00 dolara. Na američkom tržištu kliznula je na 83,18 dolara, ali se kasnije oporavila na 84,70 dolara. Strah je zavladao na financijskim tržištima nakon što je S&P's u povijesnoj odluci snizio američki kreditni rejting s 'AAA' na 'AA+', potisnuvši u drugi plan obećanje Europske središnje banke o pomoći u suzbijanju dužničke krize u eurozoni i umirujuće riječi skupine G7. "Šanse za recesiju s dvostrukim dnom povećale su se u prošlom tjednu", izjavio je Eugen Weinberg iz frankfurtske Commerzbank. "I dalje ne vjerujem u mogućnost još jedne recesije, međutim učestala su sniženja prognoza gospodarskog rasta". Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 103,30 dolara, što znači da je bila 4,18 dolara niža nego dan ranije.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europska tržišta uzdrmala je u ponedjeljak odluka agencije Standard & Poor's o sniženju američkog kreditnog rejtinga, potpirivši strah da bi najveće svjetsko gospodarstvo moglo ponovno kliznuti u recesiju. Indeks Londonske burze Ftse kliznuo je 1,8 posto na 5.150 bodova. Frankfurtski DAX bio je na još većem gubitku, strmoglavivši se 2,7 posto na 6.070 bodova, dok je indeks Pariške burze CAC bio u minusu 1,6 posto, spustivši se na 3.224 boda. Odluka agencije Standard & Poor's o sniženju američkog kreditnog rejtinga s 'AAA' na 'AA+' najteže je pogodila cikličke dionice, uključujući one u rudarskom i industrijskom sektoru, budući da ulagači strahuju od nepovoljnog utjecaja te odluke na rast američkog i svjetskog gospodarstva.

TOKIO - Na azijskim burzama danas su cijene dionica oštro potonule, kao odgovor investitora na neočekivano snižavanje vrhunskog američkog kreditnog rejtinga, što je uzdrmalo globalni financijski sustav, te ojačalo strahove od usporavanja globalnog gospodarstva. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio na gubitku 2,2 posto, na 9.094 boda. Indeks burze u Hong Kongu Hang Seng potonuo je 3,9 posto, a južnokorejski Kospi 4 posto, nakon što je tijekom trgovanja bio u minusu i sedam posto. Australski S&P/ASX bio je na gubitku 2,7 posto, dok je tajvanski indeks pao 3,6 posto, a šangajski 3,8 posto.

NEW YORK - Uslijed intenziviranja dužničke krize u eurozoni i problema s američkim kreditnim rejtingom, protekloga tjedna na svjetskim burzama cijene dionica oštro su pale, 'izbrisavši' investitorima čak 2.500 milijardi dolara na vrijednosti njihove imovine. Njujorški Dow Jones indeks potonuo je prošloga tjedna 5,8 posto, na 11.444 boda. S&P 500 indeks spustio se 7,2 posto, na 1.199 bodova, a tehnološki Nasdaq 8,1 posto, na 2.532 boda. Bio je to najlošiji tjedan na Wall Streetu još od studenoga 2008. godine. Intenzivne prošlotjedne rasprodaje dionica rezultat su frustracija investitora zbog slabašnog gospodarskog oporavka u svijetu i nesposobnosti političara da riješe rastuće probleme visokog javnog duga u Europi i SAD-u. Obujam trgovanja opcijama dosegnuo je rekordnu razinu u tome razdoblju, što je znak da investitori zaštićuju svoje portfelje od daljnjih gubitaka.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙