FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljen oštar pad cijena dionica na europskim burzama

Autor: scvi
LONDON, 3. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, nakon velikih gubitaka na Wall Streetu i u Aziji uslijed eskalacije zabrinutosti investitora oko situacije u globalnom gospodarstvu i mogućeg širenja dužničke krize na Italiju.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica pao je do 9,30 sati 1,3 posto, na 1.035 boda, nakon što je jučer na zatvaranju potonuo na najnižu razinu u proteklih 11 mjeseci.

Londonski Ftse, pariški CAC, frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na gubitku oko 1 posto.

Na najvećem gubitku je dionica francuske banke Societe Generale, čija je cijena potonula 8,8 posto nakon upozorenja Uprave da će imati problema s ostvarivanjem profitnih ciljeva u 2012. godini zbog izloženosti grčkoj dužničkoj krizi.

Ujedno, teški gospodarski uvjeti uzeli su danak na njezinim rezultatima poslovanja u drugom tromjesečju.

STOXX Europe 600 bankarski indeks potonuo je jutros 1,9 posto, na najnižu razinu u 27 mjeseci.

„Svijet postaje sve sporiji i slabiji. Korporativni rezultati ne daju nam lošu sliku, no poslovne procjene sve su slabije. Pitanje američke zaduženosti nije riješeno. Na taj je problem stavljen novi zavoj, ali nitko ne vidi ranu koja se gnoji ispod njega“, ističe Justin Urquhart Stewart, direktor pri Seven Investment Managementu.

Najnoviji podaci iz SAD-a ukazuju na usporavanje potrošnje Amerikanaca o prvi puta u zadnje dvije godine, kao i industrijske aktivnosti i BDP-a, što budi zabrinutost investitora da bi najveće svjetsko gospodarstvo moglo ponovno utonuti u recesiju.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks završio trgovanje u minusu 2,11 posto, na 9.637 boda.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙