FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: na azijskim burzama nije Armagedon, ali nije ni daleko od toga

Autor: scvi
TOKIO, 8. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim burzama danas su cijene dionica oštro potonule, kao odgovor investitora na neočekivano snižavanja vrhunskog američkog kreditnog rejtinga, što je uzdrmalo globalni financijski sustav te ojačalo strahove od usporavanja globalnog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio na gubitku 2,2 posto, na 9.094 boda.

Indeks burze u Hong Kongu Hang Seng potonuo je 3,9 posto, a južnokorejski Kospi 4 posto, nakon što je tijekom trgovanja bio u minusu i 7 posto.

Australski S&P/ASX bio je na gubitku 2,7 posto, dok je tajvanski indeks pao 3,6 posto, a šangajski 3,8 posto.

„Nije Armagedon, no kao da jest. Procjenjujem da bi Hang Seng mogao potonuti ispod 19.000 bodova ili daljnjih 5 posto prije nego vidimo njegov oporavak“, izjavio je Francis Lun, analitičar s burze u Hong Kongu.

Najviše su na gubitku bile dionice bankarskog sektora, koji bi mogao pretrpjeti goleme gubitke dok se širi strah od europske dužničke krize. Dionica najveće svjetske banke po tržišnoj vrijednosti, Industrijske i komercijalne banke Kine izgubila je na cijeni 3,9 posto.

Lučki operatori također su pretrpjeli velike gubitke na cijenama dionica, budući da bi uvoz i izvoz mogli pasti ako globalno gospodarstvo ponovno utone u recesiju.

Standar & Poor's je u petak nakon zatvaranja Wall Streeta snizio vrhunski rejting SAD-a s AAA na AA+, zadavši udarac ionako oslabljenom najvećem svjetskom gospodarstvu. Nervozu investitora ojačali su i znaci da dužnička kriza prijeti i Italiji i Španjolskoj.

U nastojanju da suzbiju paniku na financijskim tržištima, svjetski zakonodavci poduzimaju koordinirane akcije.

Dužnosnici G7 održali su telefonsku konferenciju prije otvaranja azijskih burzi te najavili koordinirane akcije, koje bi zajedno s nastavkom napora radi uspostave financijske discipline omogućile dugoročnu financijsku održivost.

Europska središnja banka (ECB), pak, u nedjelju navečer s telefonske konferencije signalizirala je da bi mogla započeti kupnju talijanskih i španjolskih dužničkih papira, dok je američki ministar financija Timothy Geithner izjavio da su obveznice američke vlade snažne kao i prije smanjivanja rejtinga.

„Mislim da su investitori još na oprezu s obzirom da još ne znaku kako žestok će biti odgovor burzi u Europi i SAD-u, odnosno kako će Amerikanci odgovoriti na snižavanje rejtinga a Europljani na zabrinutosti u vezi dužničke krize“, rekao je Bill Evans, glavni ekonomist Westac Banking Corp.

Terminski indeksi na Wall Streetu trenutno su u znatnom minusu. Dow je na gubitku 265 bodova ili 2,3 posto, a S&P 500 30 bodova ili 2,5 posto.

Na europskim burzama, terminski Ftse indeks u minusu je 115 bodova, DAX 55, a CAC 28 bodova.

Na valutnim tržištima tečaj dolara oslabio je s u petak zabilježenih 78,34 na 77,82 jena.

Japanske vlasti ponovno su danas signalizirale da su spremne nastaviti intervenirati na deviznim tržištima u skladu s dogovorom skupine G7 o sprječavanju prekomjernih promjena valutnih tečajeva.

Prošloga tjedna Japan je prodao 4.600 milijardi jena (oko 59 milijardi dolara) u pokušaju da snizi visok tečaj japanske valute, koja ugrožava izvoz japanskih kompanija.

„Nastavit ćemo pažljivo pratiti tržišna kretanja“, poručio je danas japanski ministar financija Yoshihiko Noda.

Dolar je oslabio i prema ostalim najvažnijim svjetskim valutama. Tako je tečaj švicarca ojačao 0,53 posto, pa dolar stoji 0,7585 franaka.

Euro je jutros ojačao s u petak zabilježenih 1,4265 na 1,4430 dolara.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙