FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: izuzetno volatilno trgovanje u petak

Autor: scvi
NEW YORK, 6. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Tijekom vrlo volatilnog trgovanja na Wall Streetu u petak, najvažniji indeksi uspjeli su ublažiti početne gubitke, dok na tjednoj razini bilježe najlošiju izvedbu od studenoga 2008. godine.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je u petak 0,5 posto, na 11.444 boda. Međutim, S&P 500 indeks nije uspio nadoknaditi sve gubitke, te je završio trgovanje u minusu 0,06 posto, na 1.199 bodova. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,94 posto, na 2.532 boda.

Oporavak cijena tijekom jučerašnjeg trgovanja potaknula je najava talijanskog premijera Silvia Berlusconija da će Italija ustavom propisati kako proračun mora biti uravnotežen, dodavši da će njegova vlada ubrzati provedbu mjera štednje s ciljem da uravnoteži proračun u 2013. godini.

Tržištu su pomogle i špekulacije da je Europska središnja banka spremna kupovati talijanske i španjolske obveznice na sekundarnom tržištu ako se Berlusconi obveže na provedbu specifičnih reformi.

Rasprodaje dionica ponešto su usporile i zbog boljih od očekivanja podataka o situaciji na američkom tržištu rada. U srpnju je naime, broj novih radnih mjesta u američkoj industriji porastao za 117.999, dok su se procjene ekonomista kretale oko 85.000. Stopa nezaposlenosti u SAD-u istodobno je smanjena s lipanjskih 9,2 na 9,1 posto, objavilo je američko ministarstvo rada.

Odražavajući veliku voaltilnost na tržištu, indeks straha VIX na završetku trgovanja u petak iznosio je 31,71 bod, a tijekom trgovanja dotaknuo je i 39,25 bodova, najvišu razinu od svibnja 2010. godine.

Zbog strana investitora od širenja dužničke krize u Italiji te mogućeg snižavanja vrhunskog kreditnog rejtinga SAD-a, u proteklih 10 dana S&P je potonuo oko 10 posto.

Stratezi Credit Suissea u petak su smanjili ciljanu ovogodišnju razinu S&P-a s 1.450 na 1.350 bodova, navevši kao razlog slabiji od očekivanja američki gospodarski rast.

Ostali stratezi smatraju da je loš sentiment na burzama privremen.

„Ako je to reakcija tržišta na krizu, uskoro bismo mogli vidjeti odbijanac. Od Drugoga svjetskoga rata S&P je u samo tri navrata potonuo 10 posto u 10 dana izvan razdoblja recesije“, podaci su stratega JP Morgan Chasea, Thomasa Lee-a.

Na tjednoj razini američki burzovni indeksi u debelom su minusu. Dow je potonuo 5,8 posto, S&P 7,2 posto, a Nasdaq 8,1 posto – što su njihovi najveći tjedni gubitci od studenoga 2010. godine.

A na samom kraju tjedna, nakon zatvaranja Wall Streeta, agencija za kreditni rejting Standard & Poor's snizila je SAD-u kreditni rejting za jedan stupanj, s najvišeg mogućeg AAA na AA+, što je dosad nezabilježen slučaj u tom najvećem svjetskom gospodarstvu.

To će rezultirati podizanjem troškova zaduživanja državi, poduzećima i građanima, a zasigurno će imati i utjecaja na kretanja na svjetskim financijskim tržištima idućega tjedna.

Na europskim burzama u petak je londonski Ftse indeks potonuo 2,7 posto na 5.246 bodova, frankfurtski DAX 2,8 posto na 6.236 bodova, a pariški CAC 1,3 posto, na 3.278 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙