FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: oštar pad terminskih indeksa, trgovanje će biti volatilno

Autor: scvi
NEW YORK, 8. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su oštro pali, ukazujući na nastavak pada cijena dionica na Wall Streetu nakon što je agencija Standard&Poor's snizila vrhunski rejting SAD-i i time uzdrmala već ionako prestrašene investitore.

Terminski Dow Jones indeks u 13,30 sati bio je u minusu čak 213 bodova, a tehnološki Nasdaq 49,25 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je na gubitku 24,8 bodova, i ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Protekloga tjedna na Wall Streetu cijene dionica oštro su pale, 'izbrisavši' investitorima čak 2.500 milijardi dolara na vrijednosti njihove imovine.

Njujorški Dow Jones indeks potonuo je prošli tjedan 5,8 posto, S&P 7,2 posto, a tehnološki Nasdaq 8,1 posto.

Uz snižavanje američkog rejtinga s AAA na AA+, investitori su zabrinuti i mogućim širenjem dužničke krize u eurozoni na zemlje poput Italije i Španjolske. S druge strane, velika je potražnja za sigurnim utočištima za kapital, pa rastu tečaj švicarca, jena i cijena zlata.

„Neće proći dugo, pa će i ostale agencije za izdavanje kreditnih rejtinga krenuti putem S&P zbog stanja američkih javnih financija. Jedno je sigurno, volatilnost će ostati visoka, pa će trgovanje biti otežano“, smatra Angus Campbell, čelnik prodaje pri Capital Spreadsu.

Ni tehnička slika tržišta ne daje razloga za optimizam. S&P 500 indeks u petak je završio trgovanje ispod 1.200 bodova, pa analitičari procjenjuju da bi tržište moglo ponovno testirati dno dosegnuto u petak od 1.168 bodova.

Pod najvećim pritiskom prodaja bit će dionice proizvođača sirovina, s obzirom da je barel nafte pojeftinio 3,6 posto, a obojeni metali između 0,9 i 1,6 posto.

Peter Cardilo, ekonomist pri Rockwell Global Capitalu u New Yorku, očekuje da će nakon početnih oštrih gubitaka tržište nadoknaditi minuse, kao i u petak.

„Tržište je uvelike preprodano, valuacije su privlačne i mislim da je tržište na ovoj razini već uračunalo u cijene dionica usporavanje gospodarskog rata“, izjavio je Cardillo.

I na europskim burzama trgovanje je vrlo volatilno. Jutros su terminski indeksi ukazivali na znatne gubitke cijena dionica, da bi indeksi po otvaranju burze bili i do 2 posto u plusu, no sada su ponovno u negativnom području.

Londonski Ftse indeks trenutno je na gubitku 1,77 posto, na 5.153 boda, frankfurtski DAX 2,34 posto na 6.090 bodova, a pariški CAC 1,8 posto, na 3.218 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙