FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB intervenira, europski burzovni indeksi se oporavljaju

Autor: scvi
LONDON, 8. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Gubitci na europskim burzama jutros su izbrisani, a većina indeksa je u plusu nakon što su trgovci potvrdili da je Europska središnja banka (ECB) prisutna na obvezničkom tržištu i kupuje dužničke papire Italije i Španjolske kako bi snizila trošak njihova zaduživanja.

FTSEurofirst 300 indeks u 9,30 sati bio je na dobitku 0,6 posto, na 981,3, nakon što je ranije tijekom jutra potonuo i do 961,32 boda.

Frankfurtski DAX trenutno je u plusu 0,2 posto, pariški CAC 0,4 posto, a londonski Ftse 0,8 posto.

Indeks španjolske burze IBEX skočio je 3,6 posto, talijanski FTSE MIB 4,4 posto.

Dionice Unicredita i Intese San Paolo skočile su za više od 5 posto, dok je dionicama Banco Popolare trgovanje obustavljeno zbog prekomjernih dobitaka.

Prošloga tjedna, zbog zabrinutosti da Španjolska i Italija neće biti u stanju nositi se sa svojom zaduženošću, izbile su velike turbulencije na svjetskim burzama, pri čemu je bilo izbrisano čak 2.500 milijardi dolara na vrijednosti dionica.

„Snižavanje rejtinga SAD-u nije dobro. Tržišta će ostati nemirna još neko vrijeme, pa investitorima preporučamo da povećaju gotovinsku poziciju u očekivanju volatilnost. ECB-ove kupnje obveznica mogle bi tržištu dati neku vrstu olakšanja, no sada prvenstveno tražimo stabilnost“, kaže Mike Lenhogg, strateg pri Brewin Dolphin Securitiesu.

U oštroj suprotnosti s kretanjima na europskim burzama, u Aziji su danas burze poslovale sa znatnim gubitcima. Tokijski Nikkei potonuo je 2,2 posto, na 9.097 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙