FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: mtau
ZAGREB, 7. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Boris Tadić u nedjelju je "najoštrije osudio" izjavu hrvatske premijerke Jadranke Kosor na proslavi Oluje, kojom je ona pozdravila hrvatske generale koji se nalaze u Haagu, Antu Gotovinu i Mladena Markača, stoji na web stranici srbijanskog šefa država. "Nikakve predizborne kampanje i borbe za vlast ne smiju imati za cilj veličanje onih koji su počinili ratne zločine", rekao je Tadić u priopćenju koje je objavila njegova služba za odnose s javnošću. "To je vrlo neodgovorna politika", stoji u priopćenju. Tadić je ponovo rekao "da je vojna akcija 'Oluja' dovela do stradanja nevinih žrtava i egzodusa više od 200.000 Srba iz Krajine", dodajući kako smatra da je "vrlo važno što se svi optuženi za ratne zločine, uključujući i hrvatske generale koji su prvostupanjski osuđeni, nalaze u Den Haagu". "Izjava premijerke Kosor ne doprinosi razvoju dobrosusjedskih odnosa naših zemalja koje pokušavaju svoju suradnju podići na višu razinu poslije teških sukoba koji su se dogodili 90-tih na prostoru bivše Jugoslavije i koji su za sobom ostavili veliki broj stradalih, nestalih i protjeranih sa svojih ognjišta", dodao je Tadić.

WASHINGTON - Čelnik agencije za kreditni rejting Standard & Poor's, David Beers u nedjelju je za "Fox News Sunday" izjavio kako ne očekuje velik utjecaj na globalna financijska tržišta koja će se otvoriti u ponedjeljak "blagog pogoršanja" kreditnog rejtinga SAD-a, s najvišeg mogućeg AAA na AA+, što je dosad nezabilježen slučaj u tom najvećem svjetskom gospodarstvu. Na pitanje novinara o izgledima da se smanjenje kreditnog rejtinga SAD-a nastavi, Beer je odgovorio kako negativna predviđanja agencije znače da se "rizik povećava". Također je kazao kako smanjenje rejtinga najavljeno u petak nije ovisilo o stajalištu o proračunu bilo koje političke stranke, a kada je riječ o nekom budućem dogovoru, on će biti vjerodostojan ako bude imao potporu obiju političkih stranaka. Beers je kritiku američkog ministarstva financija koja se odnosila na agencijsku analizu kreditnog rejtinga nazvao "potpuno pogrešnim prikazom".

RIM - U paketu koji je u nedjelju poslije podne pronađen u rimskom Koloseumu nije bila bomba, objavile su vlasti. Koloseum je u nedjelju popodne evakuiran nakon anonimne dojave o bombi i otkrića sumnjivog paketa. Oko 17 sati snage reda pozvale su turiste da napuste unutrašnjost tog povijesnog spomenika, a vatrogasci, karabinjeri i pirotehničari uputili su se na lice mjesta i pronašli metalnu kutiju. Sumnjiva kutija je uništena a utvrđeno je da je sadržavala terpentin i konac koji podsjeća na fitilj povezan s baterijom od 9 volti. Po gradonačelniku Rima Gianniju Alemannu radi se o "neslanoj šali ili djelu nekog luđaka" budući da je kutija postavljena tamo gdje turisti nemaju pristup kako bi se mislilo da se radi o bombi. Policija je utvrdila da se paket nije mogao ni zapaliti niti eksplodirati te kao takav nije predstavljao opasnost.

MOSTAR - Više udruženja poljoprivrednika iz Federacije BiH blokirat će u ponedjeljak tri granična prijelaza prema Hrvatskoj te zgradu vlade Federacije BiH nezadovoljni zbog neisplaćenih dugovanja te uvođenja novih pravila oko podjele poticaja koje su ocijenili katastrofalnim. Kako su u nedjelju najavili iz Seljačkog saveza Federacije BiH prosvjedi će biti organizirani na graničnim prijelazima Izačić kod Bihaća, Orašje i Doljani kod Čapljine. Poljoprivrednici traže isplatu poticaja iz prošle godine, negodujući protiv odluka resornog ministra Jerke Ivankovića Lijanovića koji je uveo mjere kojim se preferiraju veliki prerađivači kakva je i mesne industrija Lijanovići kojoj je suvlasnik, a ne poljoprivredni proizvođači. Predsjednik Seljačkog saveza Federacije BiH Dragan Pavlović ocijenio je kako je program poticaja poljoprivredne proizvodnje u F BiH katastrofalan za male proizvođače.

KABUL - Četiri NATO-ova vojnika ubijena su u nedjelju u Afganistanu u dva odvojena pobunjenička napada na jugu i na istoku zemlje, izvijestili su iz ISAF-a. "Tijekom pobunjeničkog napada na istoku Afganistana u nedjelju su ubijena dvojica vojnika ISAF-a, a još dvojica smrtno su stradala u drugom napadu pobunjenika na jugu zemlje", stoji u NATO-ovu priopćenju. Nisu objavljene pojedinosti - poput državljanstva ubijenih vojnika, ni točnog mjesta njihova stradanja.

AMAN - Najmanje je 57 sirijskih civila ubijeno u nedjeljnim tenkovskim napadima snaga odanih predsjedniku Bašaru al-Asadu koji pokušava ugušiti petomjesečnu pobunu protiv njegove autokratske vladavine. Među njima je i 38 ubijenih u gradu Deiru al-Zoru na istoku zemlje te 13 na ravni Houla, 30 kilometara sjeverno od grada Homsa, koju su u nedjelju pregazili Asadovi tenkovi i oklopnjaci, doznaje se od Saveza za koordinaciju sirijske revolucije. "To su preliminarne brojke i broj žrtava raste svakog sata", kazao je aktivist Saveza u telefonskom razgovoru iz Damaska.

JERUZALEM - Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman rekao je u nedjelju kako Palestinci pripremaju krvoproliće za rujan, ali su njegove izjave Palestinci odmah odbacili, kazavši da samo pokušava izazvati sukobe. "Jasno je da Palestinska samouprava priprema krvoproliće i nasilje kakvo dosad nije viđeno", rekao je Lieberman, na susretu s novinarima u izraelskom parlamentu. Šef izraelske diplomacije nije iznio nikakve dokaze za svoje tvrdnje, ali je dao naslutiti da bi Palestinci mogli organizirati velike demonstracije koje će se vremenski poklopiti sa sljedećom Općom skupštinom UN-a u New Yorku. Jasno je, smatra on, da masovne demonstracije kakve planiraju Palestinci imaju samo jedan cilj a to je navesti međunarodnu zajednicu da se angažira u izraelsko-arapski sukob te nametne rješenje, nakon što dođe do neuspjeha izravnih pregovora. Palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al Maliki zanijekao je svaku namjeru svojeg naroda da provodi nasilje i optužio izraelskog kolegu da potiče sukob.

WASHINGTON - Američki desetnik Charles Graner, koji je zbog zlostavljanja osumnjičenih iračkih pobunjenika u bagdadskom zatvoru Abu Graibu 2004. i njihova fotografiranja osuđen na izdržavanje desetogodišnje kazne zatvora, pušten je na slobodu nakon izdržanih šest i pol godina zatvora, izvijestili su u nedjelju službeni američki izvori. Graner (42) je kaznu izdržavao u vojnom zatvoru Fort Leavenworth u Kansasu. Bio je vođa skupine od šest stražara koji su u Abu Graibu zlostavljali osumnjičene iračke pobunjenike i poslije to fotografirali. Glasnogovornica američke vojske Rebecca Steed za javnost je izjavila kako je Garner oslobođen ranije zbog dobrog vladanja i sudjelovanja u raznim radnim aktivnostima. Također je izvijestila kako je Garner pušten na uvjetnu slobodu te da će biti pod nadzorom do prosinca 2014., kada mu ističe cjelokupna kazna.

RIJAD/SANA - Jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh u nedjelju je pušten iz bolnice u Saudijskoj Arabiji, dva mjeseca pošto je teže ozlijeđen u napadu na njegovu rezidenciju u Sani, izvijestili su vladini i bolnički izvori. Isti izvori prenose da je Saleh u "dobru stanju" te da je čvrsta koraka hodao prema vladinoj rezidenciji u glavnome gradu Saudijske Arabije Rijadu. Još nije poznato kada će se 69-godišnji predsjednik vratiti u Jemen, paraliziran šestomjesečnim prosvjedima koji su uslijedili zbog njegove 33-godišnje vladavine. Napori za realizacijom pregovora sa Salehom prekinuti su nakon napada na njega, a sukobi s islamističkim ekstremistima na jugu i pripadnicima plemena koji žive u blizini Sane i koji su za oporbu, pojačani su. To, smatraju promatrači, ponovno vodi zemlju prema rubu građanskog rata.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙