FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 4. kolovoza 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

BEOGRAD

U beogradskoj crkvi sv. Marka u četvrtak je u nazočnosti nakoliko stotina ljudi, među kojima su bili srbijanski predsjednik Boris Tadić i predstavnici više udruga izbjeglih Srba, održana molitva (parastos) za srpske žrtve hrvatske vojno-redarstvene akcije "Oluje". Molitvu je predvodio vladika hvostanski Atanasije Rakita, koji je tom prigodom u svoje ime i u ime srpskog patrijarha Irineja izrazio sućut obiteljima poginulih u "Oluji". Rakita je u kratkom govoru rekao kako "cijela Srbija danas tuguje s njima i svi se sjećaju izbjegličkih kolona i stradanja" te da se "ne samo institucije, nego budućnost čitavog čovječanstva grade na ljubavi i pravdi, a ne na nesreći drugih ljudi".

BEOGRAD

Predstavnici izbjegličkih udruga Srba iz Hrvatske u otvorenom pismu hrvatskim dužnosnicima koje su predali u četvrtak u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, izrazili su, među ostalim, "žaljenje što Hrvatski sabor nije usvojio deklaraciju o poštivanju ljudskih prava prognanih Srba", te zatražili "prestanak diskriminacije", rekao je novinarima predstavnik Koalicije udruga izbjeglih Srba Miodrag Linta nakon predaje pisma. U otvorenom pismu predsjednici i potpredsjedniku hrvatske vlade Jadranki Kosor i Slobodanu Uzelcu, udruge izbjeglica u Srbiji navele su kako je "osnovni problem prognanih Srba diskriminacija". "Nažalost, Srbi se u Hrvatskoj i dalje tretiraju kao građani drugog reda", kazao je novinarima Linta, navodeći kako "vlada Hrvatske ne pokazuje političku volju da se pronađe sveobuhvatno i trajno rješenje problema izbjeglih". U pismu se navode zahtjevi Srba izbjeglih iz Hrvatske koji se uglavnom tiču imovinskih pitanja, ekshumacije i identifikacije nestalih te suđenja za ratne zločine, koje, po njihovu mišljenju, hrvatska vlada treba rješiti prije ulaska zemlje u Europsku uniju.

NIKOZIJA

Gotovo 30 osoba ubila je sirijska vojska bombardirajući u srijedu Hamu, rekao je u četvrtak stanovnik toga grada u kojemu je stanje teško zbog prekida komunikacija te nestašice struje, vode i hrane. "U nekoliko manjih javnih parkova pokopano je gotovo 30 osoba nakon jučerašnjega vojnog bombardiranja", rekao je stanovnik i dodao da je "velik broj ranjenih" u bolnicama. Mnoge su zgrade zapaljene u bombardiranju, ali nisu potpuno uništene, tenkovi su ušli u središte grada, a vojska je rabila kasetne bombe, ustvrdio je očevidac. Topništvo je utihnulo, a u četvrtak prijepodne čula se pucnjava iz vatrenog oružja, rekao je stanovnik, koji tvrdi da su "snajperisti razmješteni po krovovima privatnih bolnica". Sirijski predsjednik Bašar al-Asad u četvrtak je objavio uredbu kojom se odobrava uvođenje višestranačja u zemlji, ali zapadni su čelnici tu vijest dočekali sa sumnjom.

BRUXELLES

Libijski tanker koji su u srijedu navodno oteli libijski pobunjenici stigao je u četvrtak u Bengazi nakon što je dobio dozvolu NATO-ovih brodova koji provode embargo na prodaju oružja Libiji, objavio je NATO. Izvori upoznati sa situacijom kazali su u srijedu da su libijski pobunjenici oteli tanker "Cartagenu" u vodama kod Malte i usmjerili ga prema Bengaziju. Dužnosnici NATO-a kazali su da snage NATO-a koje provode UN-ov embargo na prodaju oružja Libiji tankeru dopustile prolazak. "Upravo smo primili vijest da je 'Cartagena' ušla u luku u Bengaziju", rekao je glasnogovornik NATO-a David Taylor, odbivši komentirati informacije o otmici broda koji prevozi 40.000 tona benzina. Brod pripada brodskoj prijevozničkoj tvrtki libijske vlade, koju kontrolira Gadafijev sin Hanibal i koja je pod sankcijama.

ISTANBUL

Tursko predsjedništvo objavilo je u četvrtak imena generala koji trebaju preuzeti čelne dužnosti u vojsci nakon niza ostavki u glavnom stožeru, uzrokovanih krizom između vojske i islamsko-konzervativne vlade. Nakon četverodnevnog zasjedanja Vrhovnog vojnog vijeća (YAS), koje svake godine odobrava promaknuća u turskoj vojsci, glasnogovornik predsjedništva Ahmet Sever objavio je da je general Hayri Kivrikoglu imenovan za zapovjednika kopnenih snaga. Admiral Emin Murat Bilgel, general Mehmet Erten i general Bekir Kayoncu imenovani su zapovjednicima ratne mornarice, zrakoplovstva i vojne policije, kazao je Sever. "Što se tiče imenovanja načelnika glavnog stožera, očekujemo odluku ministarskog vijeća i očito je da tu nema problema", rekao je glasnogovornik, dajući do znanja da će general Necdet Oezel, koji je nakon ostavke generala Isika Kosanera u petak navečer imenovan privremenim načelnikom vojnog stožera, biti potvrđen na novoj dužnosti.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙