FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: rtom
ZAGREB, 2. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti objavljenih do 9.30

WASHINGTON - Američki Senat glasovat će u utorak poslije podne o prijedlogu zakona za podizanje granice zaduživanja, pošto je u ponedjeljak navečer taj zakon prihvatio Predstavnički dom američkog Kongresa i time učinio korak prema izbjegavanju katastrofičnog scenarija da Sjedinjene Države zapadnu u stečaj zbog nemogućnosti isplate svojih financijskih obveza. Čelnik demokrata u Senatu Harry Reid najavio je da će glasovanje biti poslije podne. Rekao je da je potrebno 60 od 100 glasova da bi prijedlog zakona prošao. Ako ga Senat usvoji zakon ide na potpisivanje predsjedniku Baracku Obami. Senat bi trebao glasovati upravo na 2. kolovoza, dan koji je američko Ministarstvo financija odredilo kao rok nakon kojeg više neće biti u mogućnosti posuditi sredstva za plaćanje svih računa. Predstavnički dom američkog Kongresa u kojem su republikanci većina u ponedjeljak je prihvatio zakon sa 269 za i 161 protivnim. Glasovanje je bilo obilježeno povratkom demokratske zastupnice Gabrielle Giffords koja je u siječnju zadobila teške ozljede glave u napadu što ga je terorist izveo u Arizoni i pritom ubio šest osoba. Američki predsjednik Barack Obama dugo je inzistirao da se u plan uključe novi porezi, napose za najbogatije Amerikance, no konačno je morao odustati.

Sporazum zaključen u nedjelju ne predviđa nikakvo povećanje poreza.

WASHINGTON - Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je članice Vijeća sigurnosti UN-a koje oklijevaju osuditi vladu Sirije zbog krvave represije prosvjeda da promijene stajalište i pridruže se Europljanima i Amerikancima, objavila je u priopćenju u ponedjeljak navečer dok je Vijeće održavalo konzultacije. Poziv državne tajnice bio je prešutno upućen Kini i Rusiji jer Eruopljani i Amerikanci pokušavaju uvjeriti te dvije stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VS UN) da osude represiju sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. "Pozivamo članice VS UN-a koje su se dosad izjašnjavale protiv bilo kakve akcije kojom bi Vijeće pritisnulo Asada da zaustave pokolj, da promijene stajalište", rekla je Clinton i dodala "I pozivamo međunarodnu zajednicu da se ujedini iza sirijskog naroda u ovom kritičnom trenutku". Petanest članica VS UN-a podijeljeno je oko odgovora na sirijsku krizu. Prije dva mjeseca nekoliko zapadnih zemalja uputilo je VS-u nacrt rezolucije kojom osuđuju represiju u Siriji, no tekst su odmah odbacile Rusija i Kina, a Brazil, Indija i Južnoafrička Republika izrazile su duboke rezerve. Vijeće je u ponedjeljak navečer u New Yorku održalo konzultacije iza zatvorenih vrata. Sastanak je bio hitno sazvan nakon krvave nedjelje u Siriji gdje su vojne snage ubile 139 osoba u pobunjeničkim gradovima, od čega stotinu u Hami, simbolu pobune protiv režima.

ZAGREB/MANILA - Prema zadnjim podacima od posljedica tropske oluje Nock-ten i tajfuna Muife na Filipinima do utorka je poginulo 70 osoba, a tropska oluja Emily koja se formirala nad Karipskim otočjem i zahvatila sjeverni dio Atlantika mogla bi ojačati u uragan prvog stupnja, dok uragan Eugen blizu Meksičkog zaljeva ne prijeti, izvijestili su u utorak službeni filipinski i američki izvori. Na Filipinima je u ponedjeljak evidentirano 56 mrtvih, a u utorak 70 smrtno stradalih od posljedica tropske oluje Nock-ten. Još se 16 osoba smatra nestalima. Većina škola u Manili u utorak je zatvorena zbog približavanja još jedne oluje duž zapadne obale Luzona, glavnoga otoka Filipinskog arhipelaga. Filipine svake godine pohara dvadesetak tajfuna, koji redovito odnesu brojne ljudske živote i uzrokuju obilne poplave. Tropska oluja Emily, koju zasad prate vjetrovi od 65 km/h, predstavlja prijetnju Dominikanskoj Republici, Puerto Ricu i još nekim otocima, zbog čega je stanovništvo u stanju pripravnosti, izvijestio je Američki državni centar za uragane upozoravajući da bi oluja mogla znatno ojačati. Uragan Eugen, koji se u ponedjeljak formirao nad Pacifikom duž Meksičkog zaljeva ne prijeti obali jer se udaljava, objavio je također Američki državni centar za uragane.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙