FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: mtau
ZAGREB, 5. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

RIM/BRUXELLES - Talijanski premijer Silvio Berlusconi u petak je telefonom razgovarao sa svojim španjolskim kolegom Joseom Luisom Zapaterom i s predsjednikom EU-a Hermanom Van Rompuyom o aktualnoj gospodarskoj situaciji, objavili su vladini izvori, ne iznijevši pojedinosti razgovora. U petak je europski povjerenik za ekonomske poslove Olli Rehn na konferenciji za novinare u Bruxellesu izjavio kako Italija i Španjolska neće trebati plan pomoći, s obzirom na njihove temeljne gospodarske pokazatelje. "Ne vjerujem da će ijedna od tih dviju zemalja trebati plan pomoći, s obzirom na temeljne gospodarske pokazatelje", rekao je Rehn na konferenciji za novinare. Također je zatražio još vremena za financijska tržišta kako bi se ostvarile odluke što ih je tijekom izvanrednog summita održanog u srpnju donijela eurozona, kazavši kako je riječ o samo nekoliko tjedana, a ne mjeseci. "Bilo bi fantastično da su odluke donesene tijekom summita mogle biti primijenjene već 22. srpnja, no to je bilo nemoguće", kazao je Rehn na konferenciji za novinare održanoj u Bruxellesu. "Potrebno je još realizirati samo tehničke elemente iz sporazuma, a potom ih treba prihvatiti i ratificirati svaka država članica eurozone", kazao je Rehn, dodavši kako Europska komisija, Središnja europska banka, Europski fond za financijsku stabilnost danonoćno rade kako bi se ostvario, primjerice, dogovor o Grčkoj.

PEKING - Kina je u petak ocijenila da dogovori o rješavanju duga u SAD-u i u Europi neće biti dovoljni za spašavanje njihovih ekonomija i da se trebaju poduzeti "konkretne mjere" kako bi se ponovno uravnotežilo svjetsko gospodarstvo. "Jedino sredstvo koje su Amerikanci smislili kako bi poboljšali gospodarski rast bilo je novo zaduživanje za pokrivanje starog", piše agencija Nova Kina u komentaru. "Sjedinjene Države dugo su održavale gospodarski rast i prekomjernu potrošnju financirajući dug.. što je u konačnici uzrokovalo financijsku krizu", dodaje Nova Kina. Komentirajući pad indexa Dow Jones za 4,31 posto na newyorškoj burzi u četvrtak, agencija kaže da to odražava "očajno stanje zapadnih ekonomija i njihove duboke strukturne poremećaje". Što se tiče Europske unije koja je nedavno donijela paket mjera za pomoć Grčkoj kako bi se spriječilo širenje krize na druge zemlje eurozone, agencija ocjenjuje da potezi Unije i nekih drugih međunarodnih tijela sliče na "prelijevanje iz šupljeg u prazno". "Oni se mogu spasiti samo reformama. Samo zdravom ekonomijom moći će preuzeti odgovornost za svjetsku ekonomiju", dodaje agencija.

NIKOZIJA - Ciparski novoimenovani ministar financija Kikis Kazamias kazao je u petak kako Cipru u ovom trenutku ne treba međunarodna pomoć za izlazak iz krize i kako ta zemlja treba učiniti sve što može da izbjegne takav razvoj situacije. Kazamias je imenovan novim ministrom financija u petak u okviru napora da se zemlja izbori s prijetećim bankrotom. Središnja ciparska banka upozorila je da bi ta zemlja mogla postati četvrta zemlja eurozone koja traži međunarodnu pomoć ukoliko ne poduzme hitne mjere u ispravljanju proračunskog deficita. Vodeći dužnosnici EU, zaduženi za financije, pozvali su Cipar na provođenje bržih reforma a vlada u Nikoziji pregovara sa sindikatima oko mjera štednje.

BEOGRAD/PRIŠTINA - Zapovjednik KFOR-a Erhard Buehler postigao je u petak dogovor s predstavnicima srbijanske vlade kao i predstavnicima kosovske vlade o rješenju krize na sjeveru Kosova, javila je beogradska agencija Beta a potvrdio kosovski premijer Hashim Thaci. Thaci je na izvanrednoj sjednici kosovske vlade rekao da je postignut dogovor vlade Kosova i KFOR-a o stanju na sjeveru te ocijenio kako sporazum ima povijesni značaj i da je najvažniji poslije Deklaracije o neovisnosti Kosova. Thaci tvrdi da će reciprocitet u robnoj razmjeni Kosova sa Srbijom biti nastavljen, kao i da će dostavljanje humanitarne pomoći iz Srbije na Kosovo biti dozvoljeno nakon što međunarodne organizacije utvrde da postoji potreba za njom, a da će procjene vršiti neovisni organi.

MOSTAR - Čelnici hrvatskih i bošnjačkih stranaka dva HDZ-a, Socijaldemokratske partije BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) postigli su u petak u Mostaru dogovor oko uspostave vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), više od deset mjeseci nakon izbora u toj zemlji, objavili su sudionici nakon sastanka. Dva HDZ-a će pripasti mjesto premijera HNŽ-a i pet hrvatskih ministarskih pozicija dok će većinskim bošnjačkim strankama SDP-u i SDA pripasti po tri ministarska mjesta, rekao je nakon sastanka kandidat za mandatara za sastav Vlade Denis Lasić. Po njegovim riječima SDA će ponuditi kandidata za mjesto predsjednika županijske skupštine. suglašeno je da se sjednica Skupštine HNŽ-a održi između 22. i 25. kolovoza, na kojoj će se izabrati vodstvo skupštine i predložiti mandatar županijske vlade. Pa ipak vlada će se u ovoj županiji izabrati usporedno s izvršnom vlasti u središnjoj Bosni sukladno dogovoru čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića, SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije i SDA Sulejmana Tihića.

MOSTAR - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u petak da zbog pokušaja unitarizacije BiH od strane međunarodne uprave i Bošnjaka vlasti ovoga entiteta razmišljaju o otvaranju predstavništva u Sarajevu čime je ponovno osporio da je BiH jedinstvena država. "U Sarajevu i u uredu visokog predstavnika sjede glavni prekršitelji Daytonskog mirovnog sporazuma. Zbog njihovog ponašanja odavno razmišljamo o otvaranju predstavništva RS-a u Sarajevu i od toga nećemo odustati", rekao je Dodik. Po njegovim riječima, dio međunarodne zajednice zagovara stvaranje unitarne i centralizirane države čemu se protivi srpska strana. "BiH je za nas složena državna zajednica nastala u Daytonu. U sukobu dvije koncepcije mi želimo tražiti rješenje u vraćanju izvornom Daytonu, jer ako BiH nastavi da funkcira pod pritiskom, pretvorit će se u leš koji neće moći oživjeti nikakav kisik međunarodne zajednice", pojasnio je predsjednik RS-a.

VARŠAVA - Bivši poljski potpredsjednik vlade i vođa desničarske stranke Samoobrona Andrzej Lepper (57) nađen je u petak mrtav, javila je policija. "Pronađen je obješen u svom uredu" u središtu Varšave, rekao je glasnogovornik policije Amriusz Sokolowski, koji je dodao da sve ukazuje na samoubojstvo, ali da se ne može isključiti sudjelovanje drugih osoba. Policiju je pozvao jedan od Lepperovih suradnika. Lepper je bio utemeljitelj stranke Samoobrana, koalicijskog partnera stranke Pravo i pravda Jaroslawa Kaczynskog, s kojom je formirala vladu 2006-2007. On je u veljači 2010. bio osuđen zbog seksualnog uznemiravanja djelatnica svoje stranke.

KIJEV - Sud u Kijevu na kojemu se vodi sudski proces protiv bivše ukrajinske premijerke i članice oporbe Julije Timošenko zbog zloporabe ovlasti, u petak je donio odluku o njezinu pritvaranju. Tužiteljstvo, koje optužuje Timošenko za nezakonito prisiljavanje državne energetske tvrtke Naftogaz da potpiše ugovor s Rusijom 2009. o opskrbi plinom, tvrdilo je kako Timošenko remeti sudski postupak. Predsjednik suda Rodion Kirejev udovoljio je zahtjevu tužiteljstva koje je tražilo pritvor za Juliju Timošenko zbog uzastopnih kršenja sudskih propisa. Nije rekao koliko će pritvor trajati i prekinuo je suđenje do ponedjeljka. Timošenko je odbacila sve optužbe protiv sebe kao politički motivirane a zapadne vlade su izrazile zabrinutost zbog ovoga procesa.

LJUBLJANA - Slovenski ministar prometa Patrick Vlačič izjavio je u petak da bi slovenski prijevoznici trebali odustati od najavljene blokade tunela Karavanke zbog novog dogovora s austrijskom stranom po kojoj će dobiti kompenzaciju za nemogućnost korištenja tunela u dane vikenda do početka rujna, što je austrijska strana obrazložila sigurnosnim razlozima zbog povećanog prometa putničkih vozila u najjačoj turističkoj sezoni. Zbog zapleta s prijevoznicima Vlačič se u petak vratio u Ljubljanu s godišnjeg odmora, a za Slovenski radio popodne je izjavio da je Austrija danas pristala na kompromis. Prema njemu će slovenskim prijevoznicima, koji zbog privremenog ograničenja u teretnom prometu kroz tunel do daljnjega neće moći koristiti taj pravac na autocesti nego će u Sloveniju ulaziti preko nekadašnjeg graničnog prijelaza Šentilj, vraćati cestarinu koju plate od Villacha do Šentilja, umanjenu za iznos pristojbe za korištenje tunela Karavanke. Čelnik prijevozničke udruge Andrej Klobasa izjavio je za slovenske medije u petak da konačan dogovor još nije postignut.

BRUXELLES - Sjevernoatlantski savez u petak je odgovorio na optužbe iz Italije da nije pritekao u pomoć jednom brodu s izbjeglicama iz Libije, rekavši da ga je Italija izvjestila da će sama riješiti taj slučaj. NATO je priopćio da je bio informiran o zahtjevu za pomoć s jednog broda, ali da su mu talijanske vlasti kazale da su odgovorile šaljući tri broda i jedan helikopter. "Oni su nam rekli da će se oni time pozabaviti", rekla je Carmen Romero, glasnogovornica organizacije. Talijanski izvori kazali su u četvrtak da je od jednog broda iz sastava NATO-a koji se nalazio 50 kilometara od plovila iz Libije tražena pomoć ali uzalud. Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini zatražio je da NATO provede "službenu istragu o tome da navodno nije htio pomoći brodu s migrantima koji su bježali iz Libije".

TEHERAN - Ugašen je požar izbio nakon eksplozije naftovoda na jugozapadu Irana, a popravci nanešenih šteta će trajati nekoliko dana, rekao je u petak jedan dužnosnik iranskog ministarstva za naftu. Direktor naftne kompanije National Iranian South Oil Company, Hormoz Kalavand je rekao da je naftovod između Kale Nara i Ahvaza eksplodirao i zapalio se iz još nepoznatih razloga te da nema ranjenih, a vatra je ugašena, prenosi novinska agencija Mehr. Oštećen naftovod nije među najvećima u zemlji, njime protječe 40.000 barela dnevno. Dužnosnici ministarstva nafte su na mjestu nesreće i ispituju uzroke eksplozije, precizira agencija Mehr.

MOGADIŠU - U izbjegličkom logoru u Mogadišu, u kojemu su smještene žrtve suše i gladi koje su pogodile Somaliju, u petak je u pucnjavi između pripadnika snaga sigurnosti koji su pratili konvoj s članovima UN-ova Svjetskog programa za hranu i nepoznatih naoružanih osoba koje su ušle u kamp da bi opljačkale humanitarnu pomoć, smrtno stradalo pet izbjeglica. UN smatra da taj sigurnosni incident posebno ukazuje na ekstremno teške uvjete u kojima ondje rade humanitarne organizacije. U logoru se nalazi nekoliko tisuća Somalaca koji su zbog gladi i suše ondje potražili utočište. Prema izjavama očevidaca u logor je, u trenutku kada su izbjeglice čekale u redu za podjelu hrane, ušla skupina naoružanih osoba i počela pucati. "Svi su se preplašili i počeli bježati kako bi se sklonili", ispričao je za France Presse jedan od vozača konvoja UN-ova Svjetskog programa za hranu, Abdikadir Mohamed, potvrdivši da je pritom ubijeno najmanje pet osoba.

ŠANGAJ - Kineske vlasti su u petak naredile evakuaciju više od 200.000 stanovnika kojima prijeti tajfun Muifa, jedan od najsnažnijih koji je zadesio regiju posljednjih godina i koji bi trebao stići do istočnih obala Kine u subotu navečer ili nedjelju. Internet stranice i lokalne vlasti pozvale su milijune stanovnika Šangaja i susjednih obalnih pokrajina Jiangsu i Zhejiang da ne izlaze iz kuća. Jedan dužnosnik meteorološke službe Šangaja je rekao lokalnim medijima da metropola s dvadesetak milijuna stanovnika neće biti izravno na udaru tajfuna, koji neće proći daleko. Službena agencija Nova Kina je izvijestila da je 7.000 ribarskih brodova pozvano da se vrate u matične luke. Zrakoplovna kompanija China Southern Airlines je najavila da je otkazala 140 letova iz i na istok zemlje od subote poslijepodne. Air China je najavila da je otkazala više od 30 letova. Prolazak tajfuna Muifa će zadesiti i prometovanja brzih vlakova, dva tjedna nakon sudara dva brza vlaka nakon nevremena u kojem je poginulo 40 ljudi i dovedena u pitanje sigurnost tih vlakova.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙