FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 5. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BEOGRAD - Rođak haškog optuženika bivšeg vojnog vođe bosanskih Srba Ratka Mladića ustvrdio je kako je najtraženijeg haškog bjegunca skrivao pet godina, u intervjuu koji je u petak objavio beogradski list Večernje novosti. "Jesam jatak Ratka Mladića! Pa tko ne bi čuvao rođaka? ”, rekao je bez ustezanja Branislav Mladić, sin od strica čovjeka optuženog za najstrašnije ratne zločine u čijoj je kući u selu Lazarevu bivši zapovjednik Vojske RS-a uhićen potkraj svibnja. Novosti pišu kako Branislava Mladića najviše brine glavni haaški tužitelj Serge Brammertz koji traži da se otkrije i uhiti mreža Mladićevih jataka, ali kaže i da ga je “Ratko telefonom zvao prije neki dan da ga posjeti u Den Haagu, ali nema para za to". Opisujući pet godina skrivanja najtraženijeg haškog optuženika njegov bratić navodi kako nije bilo crnih fondova, već da su živjeli od onoga što zarade, što je bilo veoma malo. Jeli su što su imali. Mladić je uz sebe imao samo dva pištolja, nekoliko stotina dolara i lijekove. Ni kad je Mladićevo zdravlje postalo kritično, nije smio promijeniti te dolare, da se netko ne bi upitao odakle mu novac, rekao je Branislav Mladić. Kaže i kako mu selo Lazarevo sad ne vjeruje da je Mladića pet godina skrivao, a on tvrdi kako bi “ga još toliko krio da nije zapeo vidjeti unučiće”.

TRIPOLI/BENGAZI - Vlada Moamera Gadafija zanijekala je u petak izvješće pobunjenika da je u zračnom udaru NATO-a ubijen Gadafijev sin Hamis, zapovjednik jedne od vladinih najodanijih i najbolje opremljenih postrojbi. Glasnogovornik Vlade Mussa Ibrahim izjavio je da je izvješće o smrti Hamisa Gadafija zavjera u svrhu zataškavanja ubojstva jedne obitelji u Zlitanu, gradu na bojišnici gdje Gadafijeve snage pokušavaju zaustaviti napredovanje pobunjenika prrema Tripoliju. "To je lažna vijest. To je prljavi trik kako bi se zataškao njihov zločin u Zlitanu i ubojstvo obitelji al-Marabit. Oni su izmislili vijesti o gospodinu Hamisu Gadafiju u Zlitanu kako bi zataškali ubojstvo", kazao je Ibrahim za Reuters. Glasnogovornik pobunjenika je rekao da je više od trideset pristaša Gadafija ubijeno u zračnom udaru u Zlitanu, gdje, kako se vjeruje, Hamisova elitna 32. brigada brani pristupe 160 kilometara udaljenom Tripoliju.

ŽENEVA - Sirijske snage mora prestati primjenjivati prekomjernu silu protiv mirnih prosvjednika koja je rezultirala pogubljenjima i drugim zločinima kažnjivima prema međunarodnom pravu, izjavili su u petak istražitelji UN-a. Neovisni stručnjaci u zajedničkom su priopćenju pozvali vladu predsjednika Bašara al-Asada da zaustavi svoje nasilne akcije, među kojima "nasumičnu uporabu teškog topništva", i da se okrene dijalogu. "I dalje primamo izvješća o sustavnoj primjeni prekomjerne sile što rezultira ubojstvima i ozljedama; navode o mučenju, nestancima, neopravdanim uhićenjima i zatvaranju prosvjednika;... i neopravdanim ograničenjima slobode okupljanja i izražavanja", kazali su UN-ovi stručnjaci. Sirijski tenkovi ponovno su gađali Hamu u petak, izjavili su stanovnici i aktivisti za ljudska prava, šestog dana vojnog napada na taj grad u svrhu gušenja prosvjeda protiv al-Asada. Stanovnici Hame izjavili su kako strahuju da je broj mrtvih veći od 135 otkako je vojska pokrenula napad na grad u nedjelju.

LONDON - Mohammed Sajid Khan i Shasta Khan iz sjeverozapadnog engleskog grada Oldhama u petak su izašli pred sud u Londonu zbog optužnice koja ih tereti za pripremu terorističkog napada i posjedovanja informacija koje su se mogle iskoristiti u pripremi i provedbi takvog čina. Tužitelji su izvijestili kako su u domu Mohammeda (33) i Shaste Khan (37) pronađeni predmeti koji su se mogli iskoristiti za izradu eksplozivne naprave, kao i razni ekstremistički leci i drugi sličan materijal. Optužnica ih tereti i za posjedovanje informacija što ih je mogla iskoristiti osoba koja se spremala počiniti teroristički napad. Sve se događalo u razdoblju od kolovoza prošle godine do kraja srpnja ove godine. Oboje optuženika pred sudom će se ponovno pojaviti 22. kolovoza, a Mohammed Khan će do tada ostati u pritvoru. Policija u Manchesteru ranije je izvijestila kako optužnice nisu povezane ni sa kojom drugom istragom o protuterorizmu niti bilo kojim sudskim procesom.

RIM - Najmanje 1.500 imigranata koji su se u potrazi za boljim životom otisnuli nesigurnim brodićima iz Libije prema talijanskoj obali nestalo je ili se utopilo od početka sukoba u Libiji polovinom ožujka tijekom plovidbe Mediteranom, izvijestila je u petak glasnogovornica UNHCR-a za Italiju Laura Boldrini. "Ne možemo sa sigurnošću govoriti o točnom broju smrtno stradalih izbjeglica na Mediteranu, no sigurno ih je od polovine ožujka na putovanjima brodicama iz Libije prema europskim obalama nestalo najmanje 1.500", rekla je Boldrini za list Corriere della Sera. Žena koja je u četvrtak, nakon višednevne plovidbe, uspjela doploviti brodicom iz Libije do talijanske Lampeduse ispričala je novinarima kako je tijekom putovanja od gladi i žeđi umrlo stotinu osoba, uglavnom žena, od ukupno 300 koliko ih se ukrcalo na libijskoj obali. Da bi se takve tragedije ubuduće izbjegle, Boldrini je izjavila kako će se Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) angažirati na "poboljšanju suradnje među brodovima koji plove Mediteranom". Talijanske su vlasti zatražile objašnjenje od NATO-a, pošto su zatražile pomoć jednog njihova broda koji se našao u blizini brodice s izbjeglicama, no posada se pozivu nije odazvala. Boldrini je također kazala kako je iz Libije u zadnjih nekoliko mjeseci u Europu stiglo oko 24.000 izbjeglica te da se njihov priljev pojačao.

TOKIO - Japanska obalna straža uhitila je u petak kapetane dva kineska ribarska broda čija su plovila navodno djelovalo bez dopuštenja u vodama koje Japan smatra svojim gospodarskim pojasom. Incident, koji se dogodio 330 kilometara sjeverozapadno od japanskog grada Wajime, uslijedio je nakon prošlogodišnjeg uhićenja kapetana kineskog broda koji se sudario s japanskim patrolnim brodom nedaleko od spornih otoka, što je izazvalo diplomatski spor između dava najveća azijska gospodarstva. Dva ribarska broda bila su oko 1.800 kilometara sjeveroistočno od spornog otočja, koje u Japanu nazivaju Senkaku, a u Kini Diaoyu, i obalna straža tvrdi da je to jednostavan slučaj ilegalnog izlovljavanja ribe.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙