FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nervoza u talijanskoj vladi zbog skoka prinosa po obveznicama

Autor: scvi
RIM, 2. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Talijanske vlasti sastat će se danas kako bi raspravile aktualna tržišna previranja, koja su podigla troškove zaduživanja Italije do opasnih razina te zaprijetila odvući zemlju u dužničku krizu.

Dužnosnici kažu da će talijanski ministar gospodarstva Giulio Tremonti predsjedati Odborom za financijsku stabilnost, koje čine predstavnici talijanskog ministarstva gospodarstva, središnje talijanske banke, tržišnog regulatora Consoba i regulatora tržišta osiguranja ISVAP. Kasnije poslijepodne očekuje se priopćenje s tog sastanka, na kojem će sudjelovati i direktor riznice Vittorio Grilli i zamjenik guvernera Fabrizio Saccomanni.

Prinosi po talijanskim, ali i španjolskim državnim obveznicima s rokom otplate od 10 godina danas su dosegnuli najviše razine u 14 godinu zbog ojačalih strahova od dužničke krize u eurozoni.

Prinosi po 10-godišnjim španjolskim obveznicama tijekom dana uvećani su za 0,26 postotnih bodova, na 6,47 posto, što je njihova najviša razina od 1997. godine. Time je razlika između prinosa po španjolskim obveznicama i onih po referentnim njemačkim državnim obveznicama uvećana na 4,03 postotna boda.

Prinosi po 10-godišnjim talijanskim obveznicama zabilježili su sličan rast i iznose 6,27 posto, što se smatra neodrživim u dugom roku, dok je razlika po referentnim njemačkim obveznicama dosegnula je 385 boda.

Skočila je na rekordnu razinu i cijena osiguranja od neplaćanja po talijanskim i španjolskim obveznicama, odnosno CDS-ovi. Talijanski petogodišnji CDS-ovi povećani su za 0,24 postotnih bodova na 3,55 postotnih bodova, a španjolski na 4,18 postotnih bodova, s 3,86 u ponedjeljak.

Zabrinutost raste i u Španjolskoj, pa je premijer Jose Luis Zapatero odgodio odlazak na godišnji odmor kako bi „pobliže pratio razvoj ekonomskih indikatora“, kazao je glasnogovornik španjolske vlade.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙