FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija uspješno emitirala nove obveznice

Autor: scvi
FRANKFURT/ZAGREB, 14. srpnja 2011. (Hina) - Italija je danas uspješno emitirala novu emisiju državnih obveznica s rokom dospijeća na 5 i 15 godina, no uz viši prinos nego prošloga mjeseca, pišu europski mediji.

Talijansko ministarstvo financija uspjelo je danas prodati 1,25 milijardi eura vrijednih obveznica s rokom dospijeća od pet godina, uz prosječnu stopu prinosa od 4,93 posto. To je otprilike jedan postotni bod više od razine postignute u lipnju, te najviša razina prinosa od lipnja 2008. godine. Potražnja za tim obveznicama bila je 1,93 puta veća od ponude.

Ujedno, talijansko ministarstvo financija prodalo je i 1,716 milijardi eura vrijednih obveznica s rokom dospijeća za 15 godina, uz prinos od 5,9 posto.

Današnja aukcija talijanskih obveznica pozorno se pratila na svjetskim tržištima kapitala, koja su od početka tjedna vrlo volatilna zbog straha investitora od širenja dužničke krize u eurozoni na Italiju, treće po veličini europsko gospodarstvo, opterećeno s 1.800 milijardi eura duga.

Ova aukcija smatrala se važnim testom sposobnosti Italije da može i dalje prikupljati potreban kapital na tržištu obveznica u uvjetima kada se njezin dug penje na 120 posto bruto domaćeg proizvoda.

Talijanska vlada procjenjuje da će ove godine trebati oko 75 milijardi eura za financiranje svoga duga, a ta procjena temelji se na očekivanju da će prosječni prinos po obveznicama biti 4 posto. Pojedini analitičari smatraju da bi skok prinosa na prosječno 6 posto uvećalo financijske potrebe za servisiranje talijanskog duga za dodatnih 35 milijardi eura.

„Pogledate li Irsku, Portugal i Grčku, ni jedan od tih izdavatelja nije dosad imao neuspješnu aukciju. Problem kod njih bio je trošak financiranja“, napominje Padhraic Garvey, iz ING Groepa u Amsterdamu.

Procjenjuje se da će Italija morati ove godine emitirati još 90 milijardi eura novih obveznica.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙