FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljen pad eura prema franku; ulagači traže sigurna utočišta za kapital

Autor: gple
LONDON/MILANO, 12. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak zabilježio novu rekordno nisku razinu prema švicarskom franku , pritisnut bojaznima ulagača da će se dužnička kriza u eurozoni proširiti i na Italiju.

Euro je tako u prijepodnevnoj trgovini na elektronskoj platformi EBS oslabio jedan posto prema franku, kliznuvši na 1,1580 franaka. Bio je na gubitku i prema dolaru, spustivši se na najnižu razinu u četiri mjeseca od 1,3837 dolara.

Ulagači su u utorak rasprodavali euro i kupovali dolar, švicarski franak i jen, koje smatraju sigurnim utočištem za kapital, budući da sumnjaju da će eurozona uspjeti spriječiti širenje dužničkih problema iz Grčke, Irske i Portugala na Španjolsku i Italiju.

Kako bi spriječili takav rasplet, ministri financija eurozone obećali su u ponedjeljak jeftinije kredite, duže rokove dospijeća na naplau obveznica i fleksibilniji fond pomoći, ali nisu precizirali kada će najaviti nove mjere.

Napetost je dodatno zaoštrio nizozemski ministar financija Jan Kees de Jager izjavom da se više ne isključuje ni mogućnost 'selektivne insolventnosti' Grčke.

"Ta se mogućnost više ne isključuje. Europska središnja banka poručila je u službenom priopćenju da ustraje u stajalištu da tako nešto nije moguće ali 17 ministara više je ne isključuje pa imamo više opcija, širi manevarski prostor", kazao je De Jager novinarima u utorak.

U međuvremenu su troškovi osiguranja naplate po španjolskim, portugalskim i grčkim državnim obveznicama dosegnuli rekordnu razinu a prinosi na talijanske 10-godišnje državne obveznice prvi su puta od 1997. prekoračili šest posto i time su osjetno iznad razine za koju bankari smatraju da jako pritišće talijanske financije.

Dionice talijanskih banaka također su potonule u prijepodnevnoj trgovini, pa su tako dionice UniCredita i Intese SanPaolo oslabile sedam odnosno 5,6 posto.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙