FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Erste banka izdala podređene obveznice, konačni iznos 80 milijuna eura

Autor: nbrc
ZAGREB, 19. srpnja 2011. (Hina) - Erste&Steiermaerkische Bank d.d. objavila je danas da je uspješno završila izdavanje podređenih obveznica, konačni iznos izdanja je 80 milijuna eura, izdanje je prvenstveno bilo namijenjeno fizičkim osobama koje su kupile 88,6 posto izdanja, a godišnji kupon obveznice iznosi 6,5 posto.

Prikupljena sredstva bit će uključena u dopunski kapital I, odnosno povećat će se jamstveni kapital banke, navodi se u priopćenju Erste banke.

Obveznice su izdane u nematerijaliziranom obliku, uvrštene su u depozitorij Središnjeg klirinškog depozitnog društva (SKDD), a bit će predmetom zahtjeva za uvrštenje u Službeno tržište Zagrebačke burze.

"Navedeno izdanje obveznica prvo je izdanje obveznica javnom ponudom u Hrvatskoj namijenjeno prvenstveno fizičkim osobama, odnosno malim ulagateljima, a ujedno je i prvo izdanje podređenog kapitala javnom ponudom u Hrvatskoj", ističu iz Erste banke.

Obveznice su, dodaju, izazvale veliki interes ulagatelja, ponajprije iz segmenta građanstva.

"Konačan iznos izdanja je 80 milijuna eura. Fizičke osobe kupile su 88,6 posto izdanja, što dodatno potvrđuje uspjeh inauguralnog izdanja usredotočenog na segment stanovništva. U izdanju je sudjelovalo preko 360 ulagatelja, što ovo izdanje čini najvećim izdanjem dužničkog vrijednosnog papira javnom ponudom s najvećim udjelom sudjelovanja malih ulagatelja", navodi se u priopćenju.

Obveznice su izdane uz valutnu klauzulu vezanu uz tečaj eura, a minimalna propisana količina za upis bila je 5.000 obveznica, pri čemu je denominacija obveznice jedan euro.

Obveznice su izdane na rok od šest godina, a godišnji kupon iznosi 6,5 posto, uz godišnju isplatu kuponske kamate, ističu iz Erste banke.

Erste banka se, u sklopu svoje strategije financiranja odlučila za diverzifikaciju izvora financiranja, osim putem depozita, i putem drugih izvora kao što su to podređene obveznice, navodi se u priopćenju i dodaje da se banke u inozemstvu često puta financiranju na tržištu kapitala u sklopu svojih uobičajenih poslovnih aktivnosti.

"Izdanjem podređenih obveznica Erste banka će dodatno osnažiti svoju kapitalnu osnovu, iako je adekvatnost kapitala Erste banke već sada značajno iznad zakonom propisanog minimuma. Dodatno kapitalno osnaživanje omogućit će banci dugoročno održivo provođenje poslovnih politika te daljnje jačanje pozicije banke na hrvatskom financijskom tržištu", navodi se u priopćenju.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙