FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prinosi na talijanske i španjolske obveznice najviši u 14 godina

Autor: vmom
LONDON, 2. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Prinosi po talijanskim i španjolskim državnim obveznicima s rokom otplate od 10 godina u utorak su dosegnuli najviše razine u 14 godinu zbog ojačali strahova od dužničke krize u eurozoni.

Prinosi po 10-godišnjim španjolskim obveznicama tijekom dana uvećani su za 0,26 postotnih bodova, na 6,47 posto, što je njihova najviša razina od 1997. godine. Time je razlika između prinosa po španjolskim obveznicama i onih po referentnim njemačkim državnim obveznicama uvećana na 4,03 postotna boda.

Prinosi po 10-godišnjim talijanskim obveznicama zabilježili su sličan rast i iznose 6,27 posto.

Cijena osiguranja od neplaćanja po talijanskim i španjolskim obveznicama, odnosno CDS-ovi dosegnuli su rekordno visoke razine, prema podacima londonske tvrtke Markit. Talijanski petogodišnji CDS-ovi povećani su za 0,24 postotnih bodova na 3,55 postotnih bodova, a španjolski na 4,18 postotnih bodova, s 3,86 u ponedjeljak.

"Mislimo da neke od nedavnih prodaja državnog duga nisu opravdane s obzirom na temeljne gospodarske pokazatelje, no raspoloženje je tako negativno u ovome trenutku da ulagači povećavaju svoje kratkoročne pozicije", kazao je Nick Stamenkovic, strateg u RIA Capital Markets.

Lošem raspoloženju na tržištima pridonijeli su nedovoljna jasnoća EU planova o provedbi novog paketa pomoći za Grčku te zabrinutosti vezane za globalno gospodarstvo.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙