FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački ministar financija ne želi dati bjanko ček za otkup grčkih obveznica

Autor: vmom
BERLIN, 27. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble u srijedu je upozorio da bi krizni fond eurozone trebao otkupljivati obveznice na sekundarnom tržištu samo u izvanrednim okolnostima, referirajući se na jednu od ključnih mjera dogovorenih na prošlotjednom summitu eurozone.

Čelnici eurozone na summitu su dogovorili novi paket pomoći Grčkoj i odlučili omogućiti Europskom fondu za financijsku stabilnost (EFSF) da kupuje državne obveznice na sekundarnom tržištu ako tako preporuče iz Europske središnje banke (ECB).

"Takve kupovine u budućnosti bi se trebale događati samo uz vrlo stroge uvjete, ako bi ECB ocijenio da su prilike na financijskim tržištima izvanredne i da je ugrožena financijska stabilnost", kazao je njemački ministar.

"Njemačka vlada protivi se 'bjanko čeku' za sveobuhvatni otkup grčkih obveznica na sekundarnom tržištu", kazao je Schaeuble u pismu zakonodavcima, koje je dobio na uvid AFP.

Dopuštanje EFSF-u da kupuje državne obveznice po nižim cijenama jedna je od mjera koje su dogovorene na prošlotjednom summitu eurozone s ciljem da se pomogne Grčkoj i spriječi širenje krize na druge zemlje. U novom paketu pomoći, 109 milijardi eura obvezali su se osigurati eurozona i Međunarodni monetarni fond (MMF), a iznos od gotovo 50 milijardi eura privatni sektor. Članicama eurozone kojima je već priskočeno u pomoć bit će omogućen dulji rok otplate tih spasonosnih zajmova, uz niže kamatne stope.

Po pisanju časopisa Stern, njemački ministar poručio je i da se integracija eurozone mora unaprijediti. Integracija eurozone mora se unaprijediti, a države koje traže pomoć moraju biti spremne odreći se dijela suvereniteta u korist EU-a.

To je u svakom slučaju bolje od izbacivanja prezaduženih članica iz eurozone, kazao je Schaeuble. "Integracija se mora unaprijediti i zemlja u problemima koja dobiva pomoć mora zauzvrat ustupiti dio svoga suvereniteta EU-u".

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙