FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: domaćih vijesti nema, strane nisu poticajne

Autor: scvi
ZAGREB, 14. srpnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje mirno trgovanje jer nema poticajnih vijesti, dok je na svjetskim burzama u fokusu ulagača najava mogućeg snižavanja kreditnog rejtinga SAD-a i aukcija talijanskih državnih obveznica.

Svih 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,36 posto, na 2.200 bodova, a Crobex10 0,19 posto, na 1.188 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je svega 8 milijuna kuna, što je 14 milijuna kuna manje nego prethodnoga dana.

„Na domaćem tržištu danas očekujem nastavak vrlo niske likvidnosti, uz stagnaciju indeksa, jer nema vijesti koje bi potaknule veću aktivnost investitora“, ističe Vjeran Jureša, analitičar u investicijskom društvu To One.

Od makroekonomskih objava, Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o kretanju cijena na malo u lipnju.

Šest makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje da su u lipnju potrošačke cijene u prosjeku porasle za 2,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, a toliko je inflacija iznosila i u svibnju.

Atlantska plovidba izvijestila je jučer da je prodala brodove Atlant Regine i Atlant Svenja kineskom kupcu. Jučer je cijena dionica Atlantske plovidbe porasla 0,81 posto, na 625 kuna, uz promet od 453.000 kuna.

Na svjetskim burzama, pak, uz dužničku krizu u eurozoni, investitore brine i moguće snižavanje kreditnog rejtinga SAD-u.

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, nakon tri dana poniranja, što se zahvaljuje nadi ulagača da će središnja američka banka uvesti nove poticajne mjere ako se situacija u gospodarstvu pogorša.

Ipak, investitori su na oprezu jer je nakon zatvaranja Wall Streeta agencija Moody's upozorila da bi SAD mogao izgubiti svoj vrhunski 'Aaa' kreditni rejting ako Kongres ne odobri mogućnost većeg državnog zaduživanja do krajnjeg roka 2. kolovoza.

Ako Bijela kuća i Kongres ne postignu pravovremeno dogovor o povećanju limita državnog zaduživanja, koji iznosi 14.300 milijardi dolara, postoji mogućnost da Ministarstvo financija neće moći plaćati sve svoje obveze, upozorio je Moody's.

Zbog toga su jutros pali indeksi na azijskim i europskim burzama, a i američki terminski indeksi su u dubokom minusu.

„Za razliku od domaćeg tržišta kapitala, na svjetskim burzama očekujem nastavak visoke volatilnosti kojoj svjedočimo od početka ovoga tjedna. Investitori će najviše biti usmjereni na najavljenu aukciju talijanskih državnih obveznica - hoće li biti uspješna i uz koji će prinos biti realizirana“, navodi Jureša.

Talijansko ministarstvo financija planira prikupiti između 3 i 5 milijardi eura emisijom obveznica. Uspješnost te emisije bit će test ne samo za Italiju, nego i cijelu eurozonu, zbog ponovnog jačanja straha od produbljivanja dužničke krize nakon što je utorak prinos po 10-godišnjim talijanskim državnim obveznicama dosegnuo 6 posto, najvišu razinu od uvođenja eura.

Jureša navodi i da će se pratiti objava poslovnih izvješća američkih banaka i kompanija za drugo ovogodišnje tromjesečje.

„Cijene dionica američkih financijskih kompanija posljednjih mjeseci bile su pod stalnim pritiskom prodaja zbog najava znatnog smanjivanja broja zaposlenika u bankama. S velikom pozornošću će se iščitavati izvješće JP Morgana, koji uobičajeno služi kao barometar za američki financijski sektor“, ocjenjuje Jureša.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙