FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro i dolar naizmjence pod pritiskom

Autor: neba
ZAGREB, 17. srpnja 2011. (Hina) - Na svjetskim valutnim tržištima prošloga su tjedna pod snažnim pritiskom naizmjence bili tečajevi eura i dolara, ovisno o tome je li u fokusu ulagača bila dužnička kriza u eurozoni ili pregovori u Washingtonu o povećanju državnog zaduživanja.

Tečaj europske valute prema američkoj pao je prošloga tjedna 0,7 posto, na 1,4160 dolara, dok je u odnosu na japansku valutu potonuo 2,6 posto, na 112,05 jena.

I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj skliznuo 1,9 posto, na 79,10 jena.

Na samom početku prošloga tjedna pod snažnim je pritiskom bio euro, nakon što je agencija Moody's smanjila kreditni rejting Irske na bezvrijedan status i upozorila da bi i toj članici eurozone mogla zatrebati nova pomoć.

Sve je jasnije da će, nakon Grčke, drugi paket međunarodne financijske međunarodne pomoći trebati i Irskoj te Portugalu. No, još je ozbiljnija prijetnja euru mogućnost da dužnička kriza zahvati Italiju i Španjolsku, treće i četvrto po veličini europska gospodarstva.

Prošloga su tjedna prinosi na državne obveznice tih članica eurozone snažno porasli. Razlika između prinosa po 10-godišnjim španjolskim i talijanskim obveznicama i onih na referentne njemačke obveznice dosegnula je najvišu razinu od sredine 1990-ih godina. S rastom troškova zaduživanja servisiranje dugova postaje sve skuplje, što može dovesti do gospodarskog usporavanja i izazvati veće gubitke bankama.

Zbog toga je tečaj eura zaronio na samo 1,3838 dolara, najnižu razinu u četiri mjeseca.

Ipak, pritisak na euro popustio je polovicom tjedna, kada su talijanska vlada i oporbene stranke postigle dogovor o mjerama proračunske štednje, vrijedne više od 40 milijardi eura.

Tada se, pak, pod pritiskom našao dolar jer su dvije agencije, Moody's i Standard & Poor's, upozorile da SAD-u prijeti gubitak najvišeg 'AAA' kreditnog rejtinga, ako Bijela kuća i republikanci u Kongresu ne postignu dogovor o povećanju razine dozvoljenog državnog zaduživanja.

"Zabilježili smo oštar zaokret kod dolara u posljednjih nekoliko dana zbog objave da je Moody's stavio na razmatranje kreditni rejting SAD-a radi mogućeg sniženja. Ključno je hoće li vlasti u SAD-u podići limit zaduživanja do 2. kolovoza, a dolar je osjetljiv na pojačane rizike zaoštravanja političke krize", kazao je Lee Hardman, analitičar u Bank of Tokyo-Mitsubishi.

Zbog toga je dolar naglo oslabio, pa se u četvrtak cijena eura probila iznad razine od 1,42 dolara.

S obzirom na nejasne izglede vezane uz tečaj eura prema dolaru, temeljem zabrinutosti u vezi dugova u eurozoni i SAD-u, neki analitičari zagovaraju kupnju švicarskog franka, kao svojevrsnu zaštitu od rizika slabljenja i eura i dolara.

"S obzirom na probleme s državnim dugovima u Europi i SAD-u, očekujemo da će švicarski franak biti glavni zaklon od slabljenja dolara u slučaju snižavanja rejtinga. Franak bi tako trebao ojačati prema dolaru i, u manjoj mjeri, prema euru", kazao je analitičar Commonwealth Bank of Australia Richard Grace.

Zbog toga su prošloga tjedna i euro i dolar prema švicarskoj valuti potonuli na rekordno nisku razinu. Tečaj eura zaronio je u jednom trenutku na samo 1,1494, a dolara na 0,8082 franka.

Ipak, krajem tjedna obje su se te valute ponešto oporavile, pa je u petak cijena eura dosegnula 1,1535, a dolara 0,8145 franaka.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙