FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ntod
ZAGREB, 18. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati

KARLOVAC - Speleologa iz Samobora, koji je jučer pao u komu u jami Kita Gaćešina na južnom Velebitu tri stotine metara pod zemljom, spasili su noćas pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS). Speleolog Tomislav V. (37) izvučen je iz jame noćas u 2,20 sati, a osam sati ranije do njega se spustila liječnica koja mu je pomogla da iziđe iz dijabetičke kome i dođe k svijesti, kazao je za Hinu dopročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vedran Tešić. Speleologu je pozlilo jučer ujutro, nakon čega se njegov kolega satima penjao do površine da pozove pomoć. Jama Kita Gaćešina dugačka je više od 19 kilometara i najdulja je jama u Hrvatskoj. Duboka je 561 metar i jedan je od najzahtjevnijih, ali i najzanimljivijih objekata u Hrvatskoj te se često istražuje. S obzirom na dubinu i dužinu, uobičajeni način istraživanja je bivakiranje, spavanje u unutrašnjosti jame.

ŠIBENIK - Potraga za nestalom maloljetnom Drnišankom Antoniom Bilić nastavljena je i jutros, a tridesetak djelatnika šibensko-kninske Policijske uprave (PU) pretražuje područje uz cestu Oklaj - Vrbnik. Glasnogovornica šibensko-kninske PU Marica Kosor rekla je da još nema novih tragova koji bi pomogli rasvijetliti što se dogodilo s nestalom djevojkom. Opovrgla je i navode nekih medija o tome da je policija obustavila potragu za nestalom Antoniom te objasnila da je jučer, u nedjelju 17. srpnja, potraga bila prekinuta iz tehničkih razloga. Kosor je istaknula da će potraga trajati sve dok se ne pronađe nestala Antonia Bilić. Policija paralelno s potragom provodi i detaljnu kriminalističku obradu i analizu svih prikupljenih podataka i obavijesti.

SPLIT - Jahta zahvaćena požarom popraćenim eksplozijama potonula je u noći s nedjelje na ponedjeljak na dubinu od više od 60 metara u Bračkom kanalu između Makarske i Sumartina bliže otoku Braču, a svih pet osoba koje su se nalazile na jahti uspjele su je na vrijeme napustiti, izvijestio je jutros splitski Centar 112. Sve osobe s jahte premjestile su se na jedan gumeni čamac i ribaricu koji su se nalazili u blizini te su prevezeni u luku Sumartin. Riječ je o iznajmljenoj jahti "Oko plavo" dugoj 15 metara koja ima spremnik kapaciteta 800 litara goriva, ali se pouzdano ne zna koliko je goriva bilo u spremniku. Kako su najavili u splitskome Centru 112, ako more bude onečišćeno žurno će se pristupiti sanaciji. U nadgledanje mjesta potonuća upućen je vatrogasni brod "Sv.Florijan", a očevid i okolnosti izbijanja požara na jahti obavit će kapetan Lučke kapetanije ispostave Makarska, izvjestila je Državna uprava za zaštitu u spašavanje (DUZS).

ZAGREB - Tijekom protekloga vikenda, u subotu, 16. i u nedjelju 17. srpnja, hitnim medicinskim letovima helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane prevezeno je deset pacijenata do KBC-a Split, priopćilo je danas Ministarstvo obrane (MORH). Tako su u subotu hitnim letom s otoka Hvara prevezena tri pacijenta, a u nedjelju, sedam pacijenata, od čega dvoje s Brača, Hvara i Lastova, te jedan pacijent s Visa. Među deset pacijenta je i dvoje stranih turista iz Austrije i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske koji su se nalazili na odmoru na Hvaru i Lastovu. Također, dodaje MORH u priopćenju, dežurna posada iz Divulja u nedjelju je prevezla šest pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja iz Splita do Velebita radi spašavanja speleologa iz jame Kita Gaćešina kod Crnopca.

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva objavilo je javnu raspravu o prijedlogu prostornoga plana Nacionalnoga parka Sjeverni Velebit što će se provoditi u razdoblju od 19. srpnja do 18. kolovoza ove godine. Kako se navodi u priopćenju ministarstva, javni uvid u prijedlog toga prostornog plana može se dobiti u navedenome razdoblju radnim danom u Krasnu u prostorijama Javne ustanove Nacionalni park Sjeverni Velebit, Krasno 96, od 8 do 14 sati, dok će se javno izlaganje o tome prijedlogu održati na istome mjestu 26. srpnja od 11 do 14 sati. Sjeverni Velebit proglašen je nacionalnim parkom 1999. godine na površini od 109 četvornih kilometara. Nalazi se unutar Parka prirode Velebit koji je proglašen zaštićenim dijelom prirode 1981., a ujedno je i rezervat biosfere. Ministarstvo poziva sve zainteresirane da sudjeluju u javnoj raspravi davanjem svojih primjedaba, prijedloga i mišljenja koji se mogu upisati u knjigu primjedaba na mjestu održavanja javne rasprave za vrijeme njezina trajanja ili se mogu dostaviti na zagrebačku adresu Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Ulica Republike Austrije 20, najkasnije do 21. kolovoza ove godine godine.

DUBROVNIK - Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 39-godišnji turski državljanin na privremenom boravku u Republici Hrvatskoj počinio kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti te zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i povrede prava za rad i drugih prava iz rada. On je kao odgovorna osoba Trgovačkog društva iz Dubrovnika od srpnja do studenog 2010. s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, razliku ostvarenoga i knjigovodstveno prikazanoga prometa u iznosu od 468.565 kuna zadržao za sebe. Također, utvrđeno i postojanje osnovane sumnje da je u ugostiteljskom objektu u Dubrovniku angažirao četiri konobara koje nije prijavio Hrvatskome zavodu za mirovinsko osiguranje oštetivši time njihova prava iz radnog odnosa, priopćila je danas dubrovačko-neretvanska Policijska uprava.

DUBROVNIK - Na graničnome prijelazu Karasović između Hrvatske i Crne Gore prilikom ulazne granične kontrole kod 22-godišnjega albanskog državljanina pronađeno je 329 tableta s popisa opojnih droga za koje nije imao potrebnu liječničku dokumentaciju, priopćila je dubrovačko-neretvanska Policjska uprava (PU). Zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo zloporabe opojnih droga protiv 22-godišnjeg Albanca bit će podnesena kaznena prijava mjerodavnom Državnom odvjetništvu.

DUBROVNIK - Dubrovačko-neretvanska Policijska uprava (PU) priopćila je danas da istraga koju su proveli nije potvrdila da su dvoje mađarskih državljana pokradeni kao što su to oni prijavili. Dvoje Mađara - 30-godišnjak i 33-godišnjakinja prijavili su jučer policiji da su ih u ulici Antuna Mihanovića u Dubrovniku presreli dvojica nepoznatih muškaraca od kojih je jedan u ruci držao predmet nalik nožu i s ramena 30-godišnjaka istrgnuo torbu s novcem, laptopom i fotoaparatom te se udaljio u nepoznatom pravcu. Kako se navodi, policijska istraga nije potvrdila navode dvoje Mađara i PU je o svemu obavijestila Državno odvjetništvo.

ZAGREB - Vrbovečki policajci uhvatili su dvojicu mladića koji su na njivi u Brezanima uzgajali 50 stabljika marihuane, izvijestila je danas zagrebačka policija. Policija sumnjiči 19-godišnjaka i 26-godišnjaka da su u travnju nabavili sjemenke indijske konoplje, posadili ih na njivi te ih zalijevali svaki drugi dan, sve do jučer kada su ih "u poslu" zatekli policajci. Nakon kriminalističkog istraživanja privedeni su u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu.

ZAGREB - U Pučišćima, Bolu i ostalim mjestima otoka Brača i ove se godine od lipnja do rujna održava "Međunarodna ljetna glazbena škola Pučišća" koja će ugostiti 200 polaznika iz Europe, Rusije i Amerike. Od 20. lipnja do 10. rujna, u glazbenoj školi Pučišća u desetodnevnim glazbenim i kazališnim radionicama polaznici će usavršavati znanje na gotovo svim instrumentima, a tečajeve će voditi 50 profesora iz zemlje i inozemstva, priopćili su danas organizatori ljetne škole. U dva i pol mjeseca ovogodišnje, šesnaeste po redu bračke glazbene škole, polaznici će s profesorima, kao i glazbenicima, gostima škole, održati tridesetak koncerata klasične, jazz, pop-rock, afro-cuban glazbe, kao i kostimirane operne izvedbe.

ZAGREB - Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika priopćila je danas da je predsjednica vlade Jadranka Kosor prihvatila pokroviteljstvo nad trećom "Memorijalnom utrkom Vukovar–Tovarnik" u spomen na velečasnog Ivana Burika i 663 mučenika Crkve u Hrvata. Utrku organiziraju Udruga dr. Ante Starčević, Maraton klub Hrvatski sokol i Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, a održat će se 8. listopada ove godine na Dan nezavisnosti Republike Hrvatske. Kako se navodi, toga dana obilježit će se i 20. obljetnica mučeničke smrti vlč. Ivana Burika. Ističe se da će na taj način sportaši iz svih krajeva Hrvatske iskazati divljenje prema Burikovoj hrabrosti i njegovoj ljubavi prema Bogu i Crkvi te svome narodu i domovini.

(Hina) xntod yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙