FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dalj: 20. godišnjica pogibije hrvatskih branitelja

Autor: vsik
DALJ,1. kolovoza, 2011.(Hina) - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen-obilježja kod policijske postaje Dalja, danas je odana počast 20-orici poginulih i ubijenih hrvatskih policajaca, 15-orici pripadnika Zbora narodne garde i četvorici pripadnika Civilne zaštite, u napadu JNA i srpskih paravojnih postrojba na daljsku policijsku postaju 1. kolovoza 1991.

Počast su im odali članovi obitelji, visoki hrvatski dužnosnici i predstavnici mnogih udruga proisteklih iz Domovinskog rata te mještani Dalja i okolnih mjesta.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko istaknuo je kako su se hrabri daljski policajci, pripadnici Zbora narodne garde, Civilne zaštite i mještani nadljudskim naporom suprotstavili nadmoćnom neprijatelju. "Cilj bivše JNA i četničkih paravojnih postrojba bio je zbrisati s lica zemlje sve što nosi hrvatsko obilježje", rekao je, dodajući kako je napad trajao oko deset sati, sve dok topničkim projektilima iz smjera pravoslavne crkve nije razorena policijska postaja.

"Sve te žrtve nikada ne smiju biti zaboravljene", rekao je ministar Karamarko te daljski krvavi otpor nazvao najsvjetlijim stranicama hrvatske policije.

Nedavno je pred lice pravde doveden Goran Hadžić, "najokorjeliji zločinac i krvnik iza kojega je ostao krvavi trag i u Dalju", rekao je ministar i podsjetio da je Domovinski rat najsvjetiji događaj u hrvatskoj povijesti te na zasluge prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. "Pod njegovim vodstvom ostvaren je stoljetni hrvatski san o vlastitoj domovini", istaknuo je Karamarko.

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić rekao je kako su ubijeni - daljske žrtve i svi poginuli u Domovinskom ratu utkali svoje živote u temelje slobodne, demokratske i socijalno osjetljive Hrvatske.

Dodao je su pod zapovjedništvom predsjednika Tuđmana izvedene akcije koje su vratile okupirane dijelove u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. Važnim je ocijenio skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju te obvezu da Hrvatska nastavi graditi bolju budućnost za sve svoje građane.

Načelnik osječko-baranjske policije Željko Prša rekao je kako je važno obilježavati tako teške obljetnice kao što je 20. godišnjica pokolja u Dalju zbog istine i očuvanja od zaborava te opomene da se takvo zlo više nikada ne dogodi. "Nećemo odustati dok svi zločinci ne budu dovedeni pred lice pravde", dodao je Prša.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić rekao je kako je prošlo 20 godina otkako je u Dalju počinjen ratni zločin masovnog ubojstva hrvatskih policajaca, pripadnika ZNG-a i Civilne zaštite, a taj zločin, dodao je, još traži istinu, pravdu i osudu. Izrazio je nezadovoljstvo što su "egzekutori i toga stravičnog zločina još na slobodi", dodajući kako je "teško slušati, gledati i čitati kako se Domovinski rat proglašava građanskim, a naša garda, vojska i policija paravojnim formacijama". Teško je i "nemoguće prihvatiti veliku nepravdu koju proživljavaju naši branitelji, najviši časnici vojske i policije, naši heroji koje se optužuje i presuđuje im se samo zato što su branili i obranili svoju domovinu i svoje ognjište", rekao je župan Šišljagić.

(Hina) xvsik yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙