FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruge za ljudska prava pozdravile uhićenje Hadžića

Autor: ista
ZAGREB, 23. srpnja 2011. (Hina) - Više udruga za ljudska prava u zajedničkoj je današnjoj izjavi pozdravilo uhićenje Gorana Hadžića te izrazilo nadu da će njegovo suđenje u Haagu donijeti bar djelomičnu satisfakciju žrtvama, ali i pozvalo sve države bivše SFRJ na osnivanje međudržavne komisije REKOM koja bi utvrdila popis ubijenih i nestalih kao i ratne okolnosti koje su do tih tragedija dovele, te navela mjesta teških ratnih zločina.

Izjavu su potpisale udruge B.a.B.e., Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Centar za mirovne studije, Centar za građanske inicijative, Centar za žene žrtve rata, Centar za ženske studije, Delfin, Documenta, Domine, Građanski odbor za ljudska prava, Homo, Kuća ljudskih prava, MIRamiDA Centar, Srpski demokratski forum i Ženska soba, kao i više pojedinaca. Izražavaju zadovoljstvo uhićenjem Hadžića, kao posljednjeg haškog bjegunca, polazeći od temeljnog postulata da zločin ne smije ostati bez kazne.

Upozoravaju na značaj i ulogu buduće regionalne komisije REKOM koja, naglašavaju, nepristranim istraživanjem povijesnih izvora može biti važan iskorak u rasvjetljavanju sudbine nestalih i vraćanja dostojanstva svim žrtvama.

Udruge ističu kako treba prekinuti "praksu licitiranja i manipuliranja brojkama žrtava", već da se po prvi put na ovim prostorima u potpunosti utvrde imena i okolnosti stradanja žrtava.

Države sljednice SFRJ moraju, poručuju, osnovati međudržavnu komisiju koja bi utvrdila činjenice o proteklim ratovima i okolnostima koje su do njih dovele, sačinila popise svih ubijenih i nestalih te navela mjesta teških ratnih zločina, masovnih grobnica i logora.

Udruge napominju da je Koaliciji za REKOM, koju čini 1700 organizacija i pojedinki/aca, podršku za osnivanje takve komisije dalo 500.000 građana/ki u regiji, te veliki broj političara i drugih uglednih osoba, kao i da domaća zakonodavstva omogućavaju osnivanje takve komisije putem međudržavnih ugovora.

"U Koaliciji za REKOM smatramo da postoji dostatna razina političke volje za pokretanje procesa dogovaranja među državama. Očekujemo da vladine institucije učine dodatni civilizacijski iskorak i formiraju REKOM", stoji u priopćenju.

Udruge ističu da će dokumetacija s haških suđenja ukupno optuženoj 161 osobi nekad na najvišim vojnim i političkim pozicijama, uključujući i Hadžića, uz iskaze svjedoka biti jedan od temelja za daljnje istraživanje i procesuiranje ratnih zločina koji nisu bili obuhvaćeni haškim optužnicama.

Odgovornost za kazneni progon neistraženih zločina, navode, ostaje na nacionalnim pravosudnim tijelima u Hrvatskoj i regiji.

(Hina) pp/xtr yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙