FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkrivena spomen-ploča u Boričevcu

Autor: trub
ZAGREB/BORIČEVAC, 28. srpnja 2011. (Hina) - U župi Boričevac jučer je otkrivena spomen-ploča na zidu župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u povodu 70. obljetnice uništenja toga ličkog mjesta i njegove župe te u spomen na ubijene i protjerane mještane, objavila je Informativna katolička agencija IKA.

Svečanosti je nazočilo stotinjak Boričevljana, organizatori otkrivanja ploče, članovi udruge Ličana župe Boričevac, Udruge pravnika Vukovar 1991. i Zajednice povratnika hrvatske Ličko-senjske županije.

Na spomen-ploči na obnovljenoj crkvi zapisano je: "Oko ove župne crkve Male Gospe živjelo je selo Boričevac do subote 2. kolovoza 1941. kada su seljane protjerali, selo opljačkali i sve kuće (neke s ukućanima) zapalili ustanici. U spomen na prognane i ubijene Boričevljane, ovu ploču postaviše njihovi potomci."

Spomen-ploču su svečano otkrili državna tajnica u ministarstvu kulture Nina Obuljen i predstavnik prognanih Boričevljana Jure Ivezić. Predsjednik Udruge pravnika Vukovar 1991. Zoran Šangut poručio je da zločine počinjene u Boričevcu, a inspirirane velikosrpskom ideologijom, treba procesuirati. Predsjednica udruge Ličana župe Boričevac Jadranka Matašin tom je prilikom upitala je li veća tragedija umrijeti ili zaboraviti te istaknula da je povijest učiteljica života, ali i hraniteljica duha.

"Svatko želi pisati svoju povijest i graditi kuću, netko na pijesku i izvan Krista, a netko na njegovoj stijeni", poručio je gospićko-senjski biskup Mile Bogović predvodeći misu u obnovljenoj župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije koja je sredstvima ministarstva kulture stavljena pod krov.

IKA prenosi i poruku biskupa Bogovića da je gradnja kuća na pijesku i izvan Krista osuđena na neuspjeh te da su visoki državni dužnosnici nedavno u šumi kod Siska, 22. lipnja, slavili obljetnicu "nečega što se nije dogodilo na tom mjestu", a da u isto vrijeme ne slave isti datum iz 1593. kad su Hrvati izvojevali pobjedu nad Turcima kod Siska.

I danas se u Srbu, naglasio je, slavi zločin nad Hrvatima cijele Lapačke doline, odnosno pobijenima i prognanima od Brotnja do Boričevca, rekavši da je antifašizam, ako je država nastala na toliko žrtava, protiv države.

Bogović u poruci navodi da se u ovoj državi svaki čin gleda kroz političku prizmu, da se svakoga hoće osuditi i veličati kada to nekom odgovara, za razliku od Krista koji je osudio grijeh, ali ne grješnika.

Na misi su suslavili udbinski župnik i upravitelj župe Boričevac fra Nediljko Knezović, katedralni vikar iz Gospića don Anđelko Kaćunko i upravitelj svetišta Gospe od Čudesa u Oštarijama vlč. Antun Luketić koji je došao u Boričevac s hodočasnicima u narodnim nošnjama iz župa Oštarije i Cerovnik. Na misi su bila i dva bogoslova iz udbinskog kraja.

Svečanosti otkrivanja ploče i prvom misnom slavlju u obnovljenoj i natkrivenoj crkvi nazočili su brojni predstavnici udruge Boričevljana, među kojima i nakladnik i novinar Josip Pavičić, zamjenik načelnika općine Donji Lapac Miro Tomić i načelnik ličko-senjske Policijske uprave Željko Jurković, objavila je IKA.

(Hina) xtr yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙