FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovac- antifašisti obilježili 70. obljetnicu diverzantske akcije

Autor: vhor
KARLOVC, 19. srpnja 2011. (Hina) - Antifašističke udruge Karlovca i Duge Rese obilježile su danas polaganjem vijenaca na uništeni spomenik uz željezničku prugu u Gornjemu Mrzlom Polju, u blizini Karlovca, 70. obljetnicu prve akcije organiziranog otpora okupaciji Karlovca od talijanskih fašista i dizanja ustanka na Kordunu i Baniji.

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Karlovca Mirko Miladinović rekao je da je noću s 19. na 20. srpnja 1941. godine pod vodstvom Većeslava Holjevca uspješno provedena diverzantska akcija na željezničkoj pruzi i Tulić-mlinu uz nju.

Sudionik tadašnjih događaja Josip Boljkovac rekao je kako je "cilj bio da se podigne moral ljudi za dizanje ustanka" jer su 20. srpnja u šumi Abezu kod Vrginmosta (danas Gvozd), članovi Komunističke partije Hrvatske iz Gline, Vojnića, Gvozda i Slunja donijeli povijesnu odluku o dizanju ustanka na Kordunu i Baniji. Dodao je da su na tom sastanku u Abezu bili Rade Končar, Josip Kraš, Milutin Baltić i drugi.

Miladinović je pozvao antifašiste da minutom šutnje odaju počast svim borcima NOB-a i žrtvama fašističkog terora u Drugome svjetskom ratu te svim braniteljima poginulima u Domovinskom ratu jer su, kako je rekao, i jedni i drugi s razmakom od pedeset godina dali život za obranu slobode svoje domovine.

Počasni predsjednik SAB-a Karlovačke županije Martin Jendrašic pozvao je lokalne vlasti da počnu obnavljati spomenike koji su razrušeni 1991. i početkom 1992. godine te spomenik u Gornjemu Mrzlom Polju kako bi mogao biti "dostojno sjećanje na početak organiziranoga narodnooslobodilačkog ustanka u Karlovcu i Dugoj Resi".

(Hina) xvhor yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙