FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 29. srpnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta objavljenih do 4,30 sati.

BEOGRAD - Nakon što su granične prijelaze Jarinje i Brnjak između Kosova i Srbije zauzele snage Kfora, NATO je te lokacije proglasio zabranjenim vojnim zonama, izvještavaju u četvrtak beogradski elektronički mediji, dodajući kako srbijanski dužnosnici uključeni u pregovore smatraju da vlasti u Prištini time instrumentaliziraju snage Kfora u svoju korist. Nakon što je više desetaka mladića u srijedu navečer napalo i zapalilo prijelaz Jarinje, zapovjednik Kfora Erhard Buhler izjavio je kako je Jarinje i Brnjak NATO proglasio "zabranjenim vojnim zonama" odnosno područjima kojima je pristup ograničen, zaprijetivši primjenom bojevog streljiva u slučaju napada na njih, prenosi agencija Reuters te dodaje kako je Buhler za tu agenciju izjavio da ne može isključiti novi pokušaj napada na prijelaz. "Oba prijelaza proglašena su zabranjenim vojnim zonama i pravila postupanja su vrlo jasna", kazao je Buhler, pojasnivši kako vojnici mogu upotrijebiti bojevo streljivo, koristiti naoružanje da bi branili sebe i druge, imovinu i zabranjenu vojnu zonu i upozorivši da se nitko tko nije ovlašten raditi na prijelazima ili proći kroz njih ne treba nalaziti u njihovoj blizini.

ZAGREB/NEW YORK - Zatvorene konzultacije Vijeća sigurnosti UN-a o najnovijem razvoju događaja na sjeveru Kosovu su završene, prenose srbijanski mediji. Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić nije bio nazočan konzultacijama, budući da su, kako je rekao u izjavi za RTS, tri stalne članice Vijeća sigurnosti iskoristile pravo veta i spriječile njegovo sudjelovanje. On se sastao s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom koji je izrazio, kako javlja agencija Beta, zabrinutost "zbog neočekivane akcije koja je dovela do pogoršanja stanja na sjeveru Kosova". Glavni tajnik UN-a je na sastanku sa srbijanskim šefom diplomacije naglasio da je važno da se sve strane suzdrže od bilo kakvih aktivnosti koje bi mogle pogoršati stanje i da nađu rješenje prihvatljivo za sve, u skladu s rezolucijom 1244 VS-a. Ban Ki-moon je također pozdravio poziv na smirivanje stanja koji je uputio srbijanski predsjednik Boris Tadić, kaže se u priopćenju iz ureda glavnog tajnika UN-a.

SKOPLJE - Makedonski parlament kasno u četvrtak potvrdio je novu koalicijsku vladu premijera Nikole Gruevskog. Sedamdeset zastupnika u parlamentu koji ima 123 mjesta glasovalo je za novu vladu koju vodi VMRO-DPMNE, stranka koja je odnijela pobjedu na prijevremenim parlamentarnim izborima 5. lipnja. Koalicijski partner joj je albanska Demokratska unija za integraciju (DUI) koja je i dosad bila koalicijski partner, a na izborima je osvojila treće mjesto. Ovo je treći uzastopni mandat Nikole Gruevskog. Gruevski je u srijedu u parlamentu iznio program vlade koju je predložio te predstavio pet prioriteta među kojima su povećanje ekonomskog standarda i zaposlenosti, integracija Makedonije u EU i NATO, beskompromisna borba protiv korupcije i kriminala, ostvarivanje dobrih međuetničkih odnosa i ulaganje u obrazovanje, znanost i informatičke tehnologije.

BENGAZI - Vojni zapovjednik libijskih pobunjenika general Abdel Fatah Junes, bivši dužnosnik režima Moamera Gadafija koji se priključio pobunjenicima, ubijen je, objavio je u četvrtak šef pobunjenika Mustafa Abdel Džalil. Junesa je ubila skupina naoružanih napadača nakon što je pozvan na ispitivanje u Bengazi. Uz njega ubijena su i dva njegova tjelesna čuvara. "Danas smo primili vijest da su Junes i dvojica njegovih tjelesnih čuvara ubijeni nakon što je on pozvan da se pojavi pred istražnim vojnim povjerenstvom", rekao je Džalil novinarima u Bengaziju. General Junes pozvan je u Bengazi pred istražno povjerenstvo kako bi odgovorio na neka pitanja vojne prirode, a ubijen je prije dolaska na ispitivanje. Navodno se Junes trebao pojaviti pred povjerenstvom zbog sumnji da njegova obitelj i dalje ima veze s Gadafijevim režimom. Dio pobunjenika nije bio sretan s vojnim zapovjednikom koji je još nedavno bio blizak Gadafiju, ocjenjuje Reuters. Zasad nije jasno gdje je Junes ubijen niti kako je Džalil doznao za njegovu smrt i smrt njegovih tjelesnih čuvara, ali Džalil kaže da ulaže napore kako bi se pronašla njihova tijela.

NALUT - Libijski pobunjenici u četvrtak su ustvrdili da su nekoliko sati nakon pokretanja ofenzive zauzeli Gezaju, važan grad u zapadnim planinama koji je bio u rukama Gadafijevih snaga. Agencija Reuters nije mogla potvrditi te tvrdnje jer su pobunjenici rekli da bi područje oko Gezaje moglo biti minirano, no s pobunjeničkih položaja kod Naluta Reutersovi izvjestitelji dvogledom nisu vidjeli znakove prisutnosti Gadafijevih snaga u gradu. "Gadafijeve snage su napustile područje kad je napad započeo", rekao je jedan od pobunjeničkih boraca. "Pobjegli su prema granici s Tunisom i drugim područjima. Ne znamo gdje su, ali na području ima džepova koje drže Gadafijeve snage". Drugi pobunjenički zapovjednik rekao je da su u ruke pobunjenika pala i mjesta Takut i Um al Far.

TUNIS - Bivši tuniski predsjednik Zine al Abidin Ben Ali osuđen je u četvrak u odsutnosti na 16 godina zatvora zbog korupcije i prevara vezanih uz kupovinu zemljišta. Radi se o trećem procesu protiv bivšeg tuniskog predsjednika koji se nalazi u egzilu u Saudijskoj Arabiji. Već je dva puta osuđen u odsutnosti i to na više od 50 godina zatvora, u dva procesa koji su vođeni krajem lipnja i početkom srpnja. Ben Alijeva kći Nesrin i njezin suprug također su osuđeni na osam odnosno 16 godina zatvora. Bivši predsjednik Tunisa optužen je da je osobno intervenirao kako bi njegova kći i njezin suprug mogli kupiti zemljište po nižoj cijeni u bogatijoj četvrti tuniske prijestolnice. Oni su ih kupili po vrlo niskoj cijeni kao zemljište za izgradnju parka, ali je ono prenamijenjeno u građevinsko zemljište čime je njegova cijena iznimno narasla. Ben Ali je sa suprugom otišao u Saudijsku Arabiju sredinom siječnja.

BRUXELLES - Ruski premijer Vladimir Putin dobio je u četvrtak obećanje Europske komisije da će, usprkos preostalim zaprekama, poduprijeti ulazak Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO). U telefonskom razgovoru s Putinom, predsjednik Europske komisije (EK) Jose Manuel Barroso "potvrdio je potporu Europske komisije ulasku Ruske Federacije u WTO". Također je, kako je priopćio glasnogovornik EK-a, poručio da će Komisija nastaviti rad u tom smjeru. Rusija, EU, SAD i vodstvo WTO-a inzistiraju da se Rusija pridruži WTO-u do kraja godine i uđe u klub trgovinskih zemalja u kojem ih je sad 153. Rusija već 18 godina pokušava ući u WTO, ali postoje prepreke njezinom članstvu, uključujući restrikcije na ulaganja u automobilski sektor i protivljenje susjedne Gruzije, koja prijeti vetom ukoliko ne riješi spor s Rusijom oko carinske kontrole.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙