FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 28. srpnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta objavljenih do 9,30 sati.

PRIŠTINA - Stanje na sjeveru Kosova, poglavito na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak, tijekom noći na četvrtak bilo je uglavnom mirno, priopćila je kosovska vlada. "Snage KFOR-a drže pod nadzorom granične prijelaze" Jarinje i Brnjak, kaže se u priopćenju. Srbi iz Zvečana i Kosovske Mitrovice treću noć zaredom nalazili su se na barikadama koje su postavljene u mjestu Rudare na sjeveru Kosova. Glasnogovornik kosovske policije Brahim Sadria potvrdio je da je stanje tijekom noći i ujutro mirno te je još jednom demantirao vijest koju su objavili pojedini beogradski mediji kako je navodno spaljen i granični prijelaz Brnjak. Granični prijelaz Jarinje između Kosova i Srbije u srijedu navečer je gorio nakon što ga je zapalila skupina mladića s pokrivenim licima, pristigla iz pravca Kosovske Mitrovice. Kako je prenijela srbijanska državna televizija RTS, više desetaka mladića srpske nacionalnosti došlo je iz pravca Kosovske Mitrovice te zatražilo da se okupljeni udalje od prijelaza, a potom počelo rušiti i paliti objekt na prijelazu. Predsjednik Srbije Boris Tadić pozvao je da se odmah prekine nasilje na Jarinju i uspostavi mir, poručivši da "huligani koji izazivaju nasilje nisu oni koji brane ni građane niti državu Srbiju", prenose mediji. Predsjednik kosovske vlade Hashim Thaci je na izvanrednoj konferenciji za novinare u srijedu navečer rekao da iza srpskih kriminalnih skupina stoji službeni Beograd.

MOSKVA - Glasnogovornika predsjednika Dagestana, nestabilne republike na ruskom Kavkazu, ubile su u četvrtak nepoznate osobe hitcima iz vatrenog oružja, javljaju ruske agencije. U 6.00 sati po srednjoeuropskom vremenu, nepoznate osobe su otvorile vatru na automobil Garuna Kurbanova, šefa ureda za odnose s javnošću dagestanskog predsjednika Magomedsalama Magomedova, izvijestile su agencije pozivajući se na čelnika mjesnog ureda ministarstva unutarnjih poslova. Ubijen je i njegov vozač, dodao je isti izvor. Atentati, eksplozije i napadi na čelnike redarstvenih snaga gotovo su svakodnevna pojava u kavkaskim republikama, a nasilje je posebno rašireno u Dagestanu. Nakon prvog čečenskog rata (1994.-1996.) između ruskih snaga i pristaša neovisnosti, pobuna se postupno islamizirala i proširila na susjedne republike te se sredinom 2000-ih prometnula u oružani islamistički pokret djelatan na čitavom sjevernom Kavkazu.

PEKING - Oprema koja se izvozi iz Kine za vlakove velikih brzina treba prije svega biti sigurna, rekao je u četvrtak premijer Wen Jiabao koji je posjetio mjesto željezničke nesreće u kojoj je u subotu poginulo 39 osoba. On je također rekao da odgovorni za nesreću, u kojoj je bilo oko 200 ranjenih, trebaju biti kažnjeni. Kineski je premijer ranije pozvao na sveobuhvatnu i transparentnu istragu uzroka nesreće, kao i na inspekciju čitave prometne infrastrukture, rudnika ugljena, gradilišta i industrija koje rade s opasnim kemikalijama. Kineski je premijer kazao da nije ranije posjetio mjesto nesreće zbog bolesti. "Kroz to vrijeme bio sam bolestan i proveo 11 dana u krevetu. Tek danas liječnici su mi nevoljko dopustili izlazak iz bolnice", rekao je. Po agenciji Nova Kina, koja navodi direktora ureda šangajske željeznice, uzrok nesreće bili su nedostaci u opremi za signalizaciju nakon udara groma. Sustav signalizacije "nije prešao sa zelenog na crveno", što je dovelo do željezničke nesreće i smanjilo povjerenje u kinesku željezničku mrežu vlakova velikih brzina, kazao je An Lusheng. Kineska vlada, koju se sve više kritizira zbog načina na koji upravlja informacijama o nesreći, obećala je u srijedu otvorenu i transparentnu istragu, te kazala da će njezini rezultati biti objavljeni.

MOSKVA - Suša je i ove godine zahvatila Rusiju s temperaturama višim od 40 Celzijevih stupnjeva na jugu zemlje i 30 stupnjeva na području koje se pruža sve do Arktika, dok šumski požari ponovo haraju na tisućama hektara zemljišta nakon katastrofalnog ljeta 2010., izvijestile su vlasti. U Moskvi su u srijedu izmjerena 33 Celzijeva stupnja, pa se teško disalo u tom i inače onečišćenom gradu. Po podacima ruske meteorološke službe, temperatura se popela na 42 stupnja u južnim predjelima kao što je Saratov, a u Samari, gdje protječe Volga, zabilježeno je 40 stupnjeva. "Zbog širenja velike količine suptropskog zraka do polarnog kruga, temperatura je 26. srpnja dosegnula apsolutni rekord" na krajnjem sjeveru, dodaju meteorolozi. Neviđena vrućina i suša zahvatile su Rusiju 2010. Zemlja je tada morala zabraniti izvoz žitarica, a u Moskvi je u dva mjeseca bilo 11.000 više umrlih nego u istom razdoblju 2009. Usto, šumski požari koji haraju od proljetos, i dalje gutaju tisuće hektara tla.

SYDNEY - Zrakoplov kompanije Air Canada koji je letio za Vancouver u četvrtak je bio prisiljen ispustiti gorivo i vratiti se u Sidney nakon što je posada prijavila izbijanje dima, priopćila je kompanija. Boeing 777 sletio je sigurno i bez problema, kazala je glasnogovornica zračne luke u Sydneyu. Glavna direktorica Air Canade za Australiju i Novi Zeland Jeannie Foster kazala je za lokalne medije da se zrakoplov sigurno vratio u Sydney, te je zanijekala ranija izvješća o tome da je u njemu izbio požar.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙