FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprezna trgovina na europskim burzama

Autor: mkuz
LONDON, 25. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su varirali između negativnog i pozitivnog područja, jer je trgovina oprezna uslijed zabrinutosti da bi se SAD mogao naći u situaciji da ne može podmirivati svoje obveze i zbog snižavanja kreditnog rejtinga Grčkoj.

Pritom je indeks Londonske burze Ftse pao 0,16 posto, na 5.925 bodova. Frankfurtski DAX porastao je pak za 0,03 posto, na 7.328 bodova, a pariški CAC ojačao 0,02 posto, na 3.843 boda.

Agencije Moody's, Standard & Poor's i Fitch zaprijetile su snižavanjem kreditnog rejtinga SAD-u ukoliko izostane dogovor o povećanju limita zaduživanja iznad dosadašnje razine od 14.300 milijardi dolara, zbog čega Ministarstvo financija neće moći ispuniti svoje obveze u kolovozu.

Istodobno je agencija Moody's snizila rejting Grčke za tri razine, na Ca, što je najniži kreditni rejting grčke države te upućuje da se ona već nalazi u stečaju, unatoč novoodobrenom paketu pomoći.

"Raspoloženje je slabo zbog nastavljenih pregovora u SAD-u i dodatnim analizama novog paketa pomoći za Grčku tijekom vikenda", kazao je David Coombs, fond menadžer u Rathborne Brothers.

Uteg indeksima bile su dionice europskih banaka, s prosječnim 1,9-postotnim padom vrijednosti. Predvodila je dionica belgijske Dexije s 5,3-postotnim padom, dok su talijanske banke Intesa Sanpaolo i BMPS izgubile na vrijednosti 5,1, odnosno četiri posto.

posto. Od grčkih banaka oslabjele su dionice Bank of Piraeusa i EFG Eurobanka, za jedan i 1,6 posto.

Osiguravateljski sektor također je tijekom prijepodneva bio na na gubitku, u prosjeku 1,4 posto po dionici. Najviše je izgubila dionica Ageasa, 4,7 posto, a dionica Admiral Group za 1,6 posto.

Među rijetkim dobitnicima bio je europski automobilski sektor, predvođenom BMW-om, čije su dionice ojačale 1,6 posto.

Analitičari, međutim, ostaju optimistični glede dugoročnih prognoza za tržište dionica. Sljedećih tjedana ulagači će veću pozornost posvetiti ključnim gospodarskim pokazateljima iz SAD-a u potrazi za novim smjernicama.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je danas 0,81 posto, na 10.050 boda.

(Hina) xmkuz yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙