FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi ojačali zbog naznake napretka pregovora u SAD-u

Autor: mkuz
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 20. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su nastavili s oporavkom, poduprti znakovima napretka u pregovorima između američke vlade i Kongresa o povećanju državnog zaduživanja, te boljim od očekivanja poslovnim rezultatima kompanija.

Pritom je indeks Londonske burze Ftse porastao 1,09 posto, na 5.853 boda, frankfurtski DAX za 0,42 posto, na 7.223 boda, a pariški CAC bio je u plusu za 1,67 posto, na 3.756 bodova.

Najveći dobitnici zabilježeni su u europskom bankovnom sektoru, uz prosječan rast cijena dionica od 2,7 posto.

Značajnije su ojačale dionice banaka Dexia, Societe Generale i BNP Paribas, u rasponu od 3,4 do 5,6 posto. Pridružila im se i švedska Handelsbanken, s rastom cijene dionica od 2,3 posto, nakon objave boljih od očekivanih razultata poslovanja u drugom tromjesečju.

Izvanredni poslovni rezultati američkog tehnološkog diva Applea potaknuli su jačanje dionica europskih tehnoloških kompanija, predvođenima ARM Holdingom, čije su dionice poskočile 3,7 posto.

Rudarski sektor također je bio na dobitku, uz prosječan 1,3-postotni rast cijena dionica. Dionice Rio Tinta ojačale su 2,1 posto, a

BHP Billitona, 2,4 posto.

Pozornost tržišta sada je usmjerena summitu EU-a koji se održava u četvrtak. Ulagače i dalje brine moguće širenje krize na druga gospodarstva, poput Italije i Španjolske.

"Opasnost nije prošla i još je uvijek pod znakom pitanja hoće li europski političari pronaći rješenje za grčku dužničku krizu i hoće li moći uvjeriti tržišta da veće zemlje neće biti uvučene u krizu", kazao je Bill Dining, iz Aegon Asset Managementa.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks ojačao 1,17 posto, na 10.005 bodova.

(Hina) xmkuz yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙