FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Banke predvode oporavak na europskim burzama

Autor: mkuz
LONDON, 19. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u utorak su porasli, predvođeni oporavkom bankovnih dionica nakon jučerašnjih gubitaka, no ulagači ostaju na oprezu pred ovotjedni ključni summit čelnika Europske unije.

Pritom je indeks Londonske burze Ftse porastao 0,52 posto, na 5.783 boda, frankfurtski DAX za 1,54 posto, na 7.217 bodova, a pariški CAC 1,23 posto, na 3.695 bodova.

Pozornost ulagača usmjerena je summitu čelnika EU-a na kojem će se razgovarati o financijskoj stabilnosti eurozone u cjelini i paketu pomoći za Grčku.

Najveći dobitnici zabilježeni su danas u europskom bankovnom sektoru, uz prosječni rast cijena dionica od 2,3 posto. Izrazitije su pritom ojačale dionice Intese Sanpaolo, Societe Generalea i UniCredita, u rasponu od 3,7 do 4,7 posto. Pridružila im se i dionice banke Nordea, sa skokom cijene od 4,4 posto.

"Svjedoci smo prilično uobičajene situacije. Ulagači kažu da su cijene dionica na više nego prihvatljivim razinama. Jučer su neke od njih bile vrlo teško pogođene, po mome mišljenju neopravdano", rekao je Erik Esselink, fond menadžer Invesco Perpetuala.

"Ako političari pronađu neko održivo rješenje, može se očekivati posljedičan solidan oporavak", dodao je.

Dionice europskih tehnoloških kompanija u prosjeku su ojačale 2,8 posto, predvođene njemačkom tvrtkom Software, čija je dionica poskupjela 6,4 posto. Podršku tehnološkim dionicama pružili su bolji od očekivanih rezultati poslovanja američkog IBM-a.

Ulagači pozorno prate objavu rezultata poslovanja kompanija u drugom tromjesečju koja dobiva na zamahu u Europi.

Dionica švicarskog proizvođača lijekova Novartis ojačala je tako 3,6 posto nakon objave boljih od očekivanih rezultata poslovanja.

Od pojedinačnih gubitnika ističe se pak drugi najveći svjetski proizvođač kućanskih aparata Electrolux, s padom cijena dionica od 13,6 posto, nakon objave rezultata za drugo tromjesečje koji su bili daleko lošiji od očekivanja tržišta.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks pao za 0,85 posto, na 9.889 bodova.

(Hina) xmkuz yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙