FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze porasle uoči EU summita

Autor: neba
LONDON, 21. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, posebice banaka, nakon što su Njemačka i Francuska usuglasile zajednički stav uoči summita Europske unije o drugom paketu pomoći Grčkoj.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,4 posto, na 1.095 bodova, nakon što je jučer porastao 0,8 posto.

Londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u blagom plusu, dok je pariški CAC stagnirao na jučerašnjim razinama.

STOXX Europe 600 indeks bankarskog sektora porastao je jutros 1,1 posto, nakon što je već jučer zabilježio najveći dnevni skok od siječnja.

Razlog je tomu nada ulagača da će na današnjem summitu čelnici Europske unije dogovoriti rješenje za grčke dužničke probleme.

Jučer je nakon sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja priopćeno da su Njemačka i Francuska usuglasile zajedničko stajalište o drugom paketu pomoći za Grčku.

Pojedinosti nisu objavljene, ali je francusko izaslanstvo poručilo da će se u spašavanje Grčke uključiti i bankarski sektor.

„Dogovor Francuske i Njemačke je vrlo dobra stvar za eurozonu i to je ono čemu smo se nadali. No, rizik od širenja dužničke krize i dalje je prisutan“, kaže Will Hedden, trgovac u tvrtki IG Index.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao za mršavih 5 bodova, na 10.010 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙