FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na europskim burzama tjedan počeo padom cijena

Autor: neba
LONDON, 18. srpnja 2011. (Hina) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale jer ulagače i dalje zabrinjava dužnička kriza u eurozoni, premda su rezultati 'stres testa' nešto bolji nego što se očekivalo.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,7 i 1,2 posto, pa je nastavljeno klizanje cijena dionica od prošloga tjedna.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica potonuo je prošloga tjedna 2,5 posto, što je njegov najveći tjedni pad u četiri mjeseca.

U petak je Europska bankarska direkcija (EBA) izvijestila da osam od 90 europskih banaka nije prošlo 'stres test', dok se očekivalo da će na provjeri imaju li dovoljno kapitala u slučaju pogoršanja situacije u gospodarstvu pasti do 15 banaka.

Međutim, ulagače zabrinjava što je 16 banaka skoro palo na testu, dok se njemačka štedna banka Helaba povukla iz provjere kada je postalo jasno da je neće proći.

Još nije poznato ni na koji će način eurozona pružiti novu pomoć Grčkoj, o čemu bi vodeći dužnosnici tog bloka trebali razgovarati na sastanku u četvrtak.

Loše na tržište djeluje i to što nema napretka u pregovorima između Bijele kuće i Kongresa o povećanju limita državnog zaduživanja.

Na Tokijskoj se burzi zbog blagdana danas nije radilo, dok se na ostalim azijskim burzama trgovalo vrlo oprezno.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙