FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: oprezno trgovanje uoči samita EU-a

Autor: scvi
NEW YORK, 21. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas stagniraju dok investitori čekaju detalje o drugom paketu pomoć za spas Grčke od bankrota, o kojem će europski čelnici raspravljati na skorašnjem samitu u Bruxellesu.

Terminski Dow Jones indeks u 13,30 sati bio je u minusu 4 boda, a tehnološki Nasdaq 5,5 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je u plusu 0,6 bodova i iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Ulagači su oprezni uoči novih poslovnih izvješća američkih kompanija, te zbog današnjeg samita čelnika Europske unije na kojemu će se raspravljati o novom paketu financijske pomoći Grčkoj.

Nakon jučerašnjeg maratonskog sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, koji je potrajao sedam sati, priopćeno je da su Njemačka i Francuska usuglasile zajedničko stajalište o drugom paketu pomoći za Grčku, u nastojanju da se dužnička kriza iz te zemlje ne proširi diljem eurozone.

„Investitori žele vidjeti sve detalje plana prije nego se odluče na akciju, no vjerujem da će na kraju reagirati pozitivno jer se čini da prihvaćaju realnost situacije oko Grčke“, kaže Rick Meckler, predsjednik investicijske tvrtke LibertyView Capital Managementa.

U nešto većem fokusu investitora bit će tehnološke dionice, nakon što je Intel smanjio svoje procjene prodaje osobnih računala u ovoj godini. Cijena dionica Intela pala je u elektroničkom predtrgovanju 2,3 posto, na 22,45 dolara.

Pozornost investitora privukla je i objava novog preuzimanja u području farmaceutike. Američki Express Scripts preuzima Medco Health Solutions za 29,1 milijardu dolara u gotovini i dionicama.

Riječ je o premiji od 28 posto na cijenu Medcovih dionica jučer na zatvaranju Wall Streeta. Dionice Medcoa u elektroničkoj trgovini poskupjele su 20 posto, a Express Scriptsa za 6,7 posto.

U međuvremenu, kineski industrijski sektor u srpnju je zabilježio prvi pad aktivnosti u zadnjih godinu dana, što ukazuje da su vladine mjere restriktivne monetarne politike i usporavanje globalne potražnje počeli utjecati na kinesko gospodarstvo. PMI indeks industrije aktivnosti smanjen je s lipanjskih 50,1 na 48,9 bodova, a svako očitovanje ispod 50 bodova ukazuje na pad aktivnosti.

Indeks PMI industrije u eurozoni, pak, u srpnju je pao s lipanjskih 52 na 50,4 bodova.

Na europskim burzama cijene dionica su pale u očekivanju rezultata samita. Londonski Ftse indeks trenutno je u minusu 0,3 posto, na 5.837 bodova, frankfurtski DAX 0,2 posto, na 7.205 bodova, a pariški CAC 0,28 posto, na 3.744 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙