FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: rtom
ZAGREB, 25. srpnja 2011. (Hina) - donosimo pregled važnijih vijesti objavljenih do 9.30

DEN HAAG - Nakon sedam godina u bijegu, Goran Hadžić, vođa pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji i posljednji optuženik Haaškog suda, prvi put će se pojaviti pred Haaškim sudom u ponedjeljak u 16 sati te izjasniti o krivnji pred južnokorejskim sucem O-Gon Kwonom po novoj dopunjenoj optužnici koja ga sada tereti i po zapovjednoj odgovornosti. Haaški optuženik i vođa srpske pobune u istočnoj Slavoniji tijekom Domovinskog rata, Hadžić je u petak izručen u Haag, a u srijedu je uhićen u Srbiji. I Hadžić i njegovi branitelji formalno su se odrekli prava na žalbu na odluku beogradskog suda o ispunjenosti uvjeta za njegovo izručenje. Hadžića je Haaški sud optužio 2004. po 14 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene ubojstvima stotina i progonom tisuća Hrvata s okupiranih područja Hrvatske tijekom Domovinskog rata, te za niz drugih zločina. U izmijenjenoj optužnici, objavljenoj u petak kasno poslijepodne u Haagu, Hadžića sud tereti ne samo po individualnoj nego i po zapovjednoj odgovornosti. U novoj optužnici, od lipnja 1991. do kraja 93. godine bio najviše rangirana osoba u tzv. SAO krajinama te je obavljao i dužnost predsjednika tzv. SAO Krajine. Iz toga je proizlazila, kažu tužitelji, njegova puna kontrola nad vojnim snagama koje su djelovale na okupiranim područjima Hrvatske kao i nad političkim strukturama pobunjenih Srba. Stoga je, ističe tužiteljstvo, odgovoran za osmišljavanje i naređivanje zločina, poticanje podređenih na počinjenje, a odgovoran je i za propuste u spriječavanju zločina i propuste kažnjavanja počinitelja. Haaško je tužiteljstvo proširilo i razdoblje u kojem je djelovao udruženi zločinački pothvat za više od dvije godine pa sada obuhvaća razdoblje od 1. travnja 1991. godine do najmanje 31. prosinca 1995. godine.

PEKING - Kinesko ministarstvo željeznica u ponedjeljak je smanjilo broj žrtava teške prometne nesreće izazvane u subotu sudarom dvaju vlakova na nadvožnjaku blizu Wenzhoua, objavivši da je 36 osoba poginulo, a 192 su ranjene u najtežoj željezničkoj nesreći u Kini od 2008. godine. U nedjelju je agencija Nova Kna objavila vijest o 35 mrtvih, a zatim i vijest da je još osam tijela izvučeno iz ruševina vagona. Trojica visokih dužnosnika kineske željeznice, među kojima i voditelj regionalnog ureda u Šanghaiju, smijenjena su zbog katastrofe koja je izazvala burne reakcije javnosti. Katastrofa je dovela u pitanje pouzdanost kineskih vlakova velikih brzina, sektoru koji se snažno razvija. Nesreća se dogodila nepunih mjesec dana nakon svečana puštanja u promet linije vlaka velikog brzina na liniji od Pekinga do Shanghaija, koja je otvorena godinu dana prije roka na pruzi duljoj od 1.300 km. Međutim, niz incidenata prati tu liniju te izaziva velika kašnjenja i nevolje za putnike u vlaku koji ostaje bez struje i bez klimatiziranog zraka. Subotnja željeznička nesreća najteža je od travnja 2008., kada su 72 osobe poginule, a više od 400 je bilo ranjeno u sudaru dvaju vlakova pošto je jedan od njih iskliznuo s tračnica u pokrajini Shandong (istok).

NEW YORK - Njujorška sobarica koja je bivšeg čelnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiquea Strauss-Kahna optužila za pokušaj silovanja izjavila je u razgovoru objavljenom u internetskom izdanju "Newsweeka" u nedjelju da je Kahn izgledao kao "luđak" koji ju je napao čim je ušla u sobu. Sobarica podrijetlom iz Gvineje je "Newsweeku" i "ABC Newsu" dala dozvolu da objave njezin identitet i prvi put je javno govorila za medije od kada je zaprepastila svijet optužbama da je Strauss-Kahn 14. svibnja gol izašao iz kupaonice svog luksuznog apartmana i prisilio je na oralni seks. "Želim pravdu. Želim da ode u zatvor. Želim da zna da postoje mjesta gdje ne možeš koristiti novac i moć kad učiniš nešto takvo", kazala je 32-godišnja Nafissatou Diallo.

Jedan od njezinih odvjetnika, Douglas Wigdor, izjavio je da je odlučila istupiti javno kako bi pokazala da nije ni "propala umjetnica ni prostitutka". Strauss-Kahn opovrgava sve optužbe, a njegovi odvjetnici tvrde da je njezin intervju posljednji i očajnički pokušaj da izvuče novac od nekadašnjeg prvog čovjeka MMF-a. Glasnogovornik okružnog suda u Manhattanu Cyrus Vance je rekao da ne može komentirati taj intervju "niti razgovarati o činjenicama i dokazima istrage koja je u tijeku".

OSLO - Napadač koji je pobio više desetaka mladih kampera na norveškom otoku Utoyu koristio je posebne dum-dum metke koji se raspadnu u tijelu i uzrokuju najteže unutarnje ozljede, izjavio je glavni kirurg bolnice u kojoj se liječe žrtve pokolja. Balistički stručnjaci kažu da su dum-dum meci manje težine i mogu imati veću preciznost s različitih udaljenosti, a obično ih koriste lovci na male životinje. Istovremeno, policija u Oslu obrazložila je zašto je od prve dojave o pucnjavi na otoku Utoyo do uhićenja napadača u petak proteklo oko sat vremena. Lokalna policija u okrugu dobila je prvu dojavu o pucnjavi u 17:26 sati, a budući da je Utoyo udaljen četrdesetak kilometara, skupina naoružanih policajaca stigla je na otok brodom u 18:25 sati. Osumnjičeni Anders Behring Breivik predao se dvije minute poslije, bez otpora.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙