FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indeksi na europskim burzama pali u očekivanju summita eurozone

Autor: mkuz
LONDON/BERLIN/LONDON, 21. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u četvrtak su pali jer ulagači za nove smjernice čekaju ishod hitnog summita eurozone na kojem se raspravlja o novom paketu pomoći Grčkoj u ozračju nastavljenih bojazni da bi se dužnička kriza mogla proširiti.

Pritom je indeks Londonske burze Ftse pao 0,28 posto, na 5.837 bodova, frankfurtski DAX za 0,15 posto, na 7.210 bodova, a pariški CAC za 0,12 posto, na 3.750 bodova.

U posljednja dva dana ostvaren je skroman rast na tržištu dionica dok su ulagači pozorno pratili svaki korak dužnosnika EU-a na putu pronalaska rješenja dužničkih problema, rekao je trgovac ETX Capitala Manoj Ladwa.

„No kratki uzlet je čini se izgubio na zamahu jer su se ulagači povukli na stranu i čekaju ishod summita“, dodao je.

Uoči početka summita ključni čelnici eurozone, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarcozy, dogovorili su „zajedničko stajalište“ nakon višesatnih pregovora u Berlinu.

Francuska je vlada ustvrdila je da je dogovor „neophodan preduvjet“ za okončanje dužničke krize eurozone. "To je neophodan preduvjet za umirenje naših partnera. Treba imati što je moguće širi konsenzus, a prvi potez u tom smjeru bilo je stvaranje zajedničkog stajališta", rekla je glasnogovornica francuske vlade Valerie Pecresse za televizijsku postaju France 2.

Rudarski sektor bio je među najvećim gubitnicima, nakon objave slabih podataka iz Kine o aktivnostima u sektoru industrije. Xstrata, Rio Tinto i Kazakhmys predvodili su gubitke, s padom cijena dionica u rasponu od 1,6 do 2,4 posto.

Ulagači su bili na oprezu nakon što se na tržištima počelo govoriti o mogućem djelomičnom stečaju Grčke, a lošem raspoloženju pridonijeli su i slabi podaci iz eurozone o aktivnostima u sektoru proizvodnje i usluga.

Od pojedinačnih gubitnika isticao se Ericsson, najveći svjetski proizvodač telekomunikacije opreme, čije su dionice pale za 9,6 posto, predvodeći pad vrijednosti dionica tehnoloških kompanija nakon objave slabije od očekivanja dobiti u drugom tromjesečju.

Indeks Tokijske burzu Nikkei porastao je danas 0,04 posto, na 10.010 bodova.

(Hina) xmkuz yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙