FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljen rast europskih burzovnih indeksa; bankovne dionice na gubitku

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 4. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su ojačali, premda ograničeno, jer je bankovne dionice pritisnulo upozorenje agencije Standard & Poor's u vezi Grčke.

U takvim okolnostima londonski Ftse indeks bio je na dobitku 0,35 posto, na 6.010 bodova, frankfurtski DAX indeks za 0,09 posto, na 7.426 bodova, dok je pariški CAC pao za 0,21 posto, na 3.998 bodova.

Proizvođači automobila bili su najveći dobitnici, u prosjeku zabilježivši rast vrijednosti dionica od 0,9 posto, budući da se očekuje da će oporavak svjetskog gospodarstva potaknuti potražnju za vozilima.

Dionice Volkswagena pritom su ojačale 0,9 posto, nakon stjecanja 55,9 posto dionica s pravom glasa u MAN-u, čime su otklonjene ključne zapreke u stvaranju njegova europskog kamionskog carstva.

Veći dobitci bili su ograničeni zbog pada cijena bankovnih dionica.

Na tržištima se ipak ne očekuje značajniji obujam trgovanja dionica s obzirom na obilježavanje praznika Dana neovisnosti u SAD-u, a u takvim uvjetima veća je vjerojatnost izrazitijih oscilacija cijena.

"Obujam trgovine bit će u takvim okolnostima mršav. Određene aktivnosti bit će zabilježene u prvim satima trgovine a nakon toga će se aktivnosti u ostatku dana stišavati", kazao je trgovac u jednoj investicijskoj banci.

Loše je danas odjeknulo među europskim ulagačima upozorenje međunarodne agencije za izdavanje rejtinga S&P-a da bi francuski plan reprogramiranja grčkog duga u rukama privatnih banaka bio najvjerojatnije klasificiran kao "selektivan bankrot".

Time su ojačale bojazni u vezi sudjelovanja privatnih kreditora u drugom po redu paketu pomoći za Grčku, zbog čega su najviše bile pogođene bankovne dionice uslijed vala dobitonosnih prodaja koje su uslijedile.

Europski bankovni sektor bio je na prosječnom gubitku vrijednosti dionica od jedan posto. Prošli tjedan bio je pak na dobitku u prosjeku za 7,6 posto nakon što je grčki parlament prihvaćenjem mjera štednja ispunio uvjete za isplatu nove tranše kredita Grčkoj.

Tijekom vikenda europski su čelnici potvrdili isplatu svoga dijela nove tranše kredita Grčkoj, a očekuje se da će njihovim stopama ići i dužnosnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na sastanku u drugoj polovini tjedna.

"Najveću zabrinutost u vezi Grčke predstavlja reprogramiranje grčkog duga i to koliko smo zapravo dobili na vremenu. Spomenute izjave doista nisu od pomoći", kazao je londonski trgovac u jednoj američkoj ulagačkoj banci.

Od francuskih banaka na gubitku u rasponu od jedan do dva posto bile su dionice Societe Generalea, Credit Agricolea i BNP Paribasa.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,98 posto, na 9.965 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙