FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi i dalje u plusu

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 30. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u četvrtak su ojačali, predvođeni jačanjem bankovnih dionica zbog očekivanja prolaza i zaključnog zakona o provedbi strogih mjera štednje u grčkom parlamentu.

U takvom ozračju londonski indeks Ftse ojačao je za gotovo 0,6 posto, na 5.890 bodova, frankfurtski DAX za 0,1 posto, na 7.301 bod, a pariški CAC za 0,2 posto, na 3.932 boda.

Najveću podršku burzovnim indeksima pružao je kratkoročni uzlet u bankovnom sektoru, izazvan očekivanjima usvajanja zakona o provedbi mjera štednje danas u grčkom parlamentu, čime bi se osigurala isplata nove tranše kredita prezaduženoj Grčkoj i spriječio njezin bankrot.

Dugoročno gledano, rizici za banke ostaju i dalje prisutni, poglavito zbog toga što program masovne privatizacije u Grčkoj tek treba provesti a postoje i zabrinutosti u vezi modusa sudjelovanja banaka u restrukturiranju grčkog duga.

Bankovne dionice, snažno pogođene dužničkom krizom u rubnim zemljama eurozone, danas su bile najveće dobitnice jer su ih ulagači rado kupovali zbog povoljnih cijena.

Europski bankovni sektor zabilježio je prosječan rast cijena dionica od 0,4 posto, a cijene dionica grčkih banaka bile su u plusu 1,8 posto.

"Odgađanjem problema možemo se malo opustiti. Tržište zanemaruje neizbježno a to je da će Grčka kad-tad morati priznati da ne može vraćati dugove", kazao je je Andy Lynch, upravitelj fonda u Schrodersu.

Dobitnicima u tome sektoru pridužio se i britanski Lloyds, čije su dionice snažno ojačale, za čak 7,4 posto, temeljem nove strategije kojom se predviđaju godišnje uštede od 1,5 milijardi funta u razdoblju do 2014.

Ojačale su i dionice naftnog sektora, na čelu s portugalskom tvrtkom Galp Energia, čije su dionice ojačale 6,7 posto. U plusu su bile i one španjolskog Repsola, za 2,2 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,19 posto, na 9.816 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙