FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bankovni i rudarski sektor poduprli oporavak europskih burzi

Autor: vmom
LONDON, 24. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su se oporavili, odskočivši s najniže razine u tri tjedna na prethodnom zatvaranju, zbog veće sklonosti ulagača prema riziku uslijed rasta očekivanja da bi Grčka mogla izbjeći bankrot nakon što je njihov petogodišnji plan štednje dobio odobrenje međunarodnih kreditora.

Londonski Ftse indeks bio je u takvom ozračju na dobitku 0,7 posto, na 5.713 bodova, frankfurtski DAX ojačao je za 0,76 posto, na 7.204 boda a pariški CAC za 0,7 posto, popevši se na 3.814 bodova.

Među najvećim su dobitnicima bile rudarske dionice, temeljem rasta cijena metala nakon novih vijesti iz Grčke i najave Međunarodne organizacije za energiju (IEA) o otpuštanju naftnih rezervi s ciljem stimuliranja globalnog rasta.

U rudarskom sektoru prosječan rast cijene dionica iznosio je 2,4 posto, pri čemu je dionica predvodnika te industrije Antofagaste ojačala za 5,2 posto.

"Na ovom se tržištu budno prate važne vijesti iz Grčke i u vezi dužničkih problema, a sporazum između Grčke i EU-a i MMF-a dobro je primljen na tržištima", kazao je Ian Richards, valutni strateg za Europu pri RBS-u.

Čelnici EU-a obećali su novu pomoć Grčkoj kako bi izbjegla bankrot koji joj prijeti, no samo uz uvjet da plan stroge štednje bude odobren u tamošnjem parlamentu. Grčki premijer Georgij Papandreu obećao je provedbu radikalnih gospodarskih reformi nakon što je novi ministar financija postigao dogovor s EU-om i MMF-om o povećanju poreza i rezovima u potrošnji.

Dobre vijesti poduprle su bankovne dionice koje su većim dijelom izložene prezaduženim zemljama eurozone poput Grčke i Portugala. Tako je prosječan rast cijena dionica u bankovnom sektoru rubnih zemalja eurozone iznosio 2,3 posto, a u europskom, 1,1 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,85 posto, na 9.678 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙