FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudarske i dionice talijanskih banaka poduprle europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON, 13. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su blago ojačali, poduprti dobitnicima u rudarskom sektoru nakon objave ohrabrujućih podataka iz Kine, a uz podršku i dionica talijanskih banaka koje su uspjele nadoknaditi dio gubitaka od prethodnih dana, izazvanih bojaznima od eskalacije dužničke krize u eurozoni.

Londonski indeks Ftse ojačao je tako za 0,08 posto, na 5.873 boda, frankfurtski indeks Dax za 0,4 posto, na 7.203 boda, dok je pariški CAC kliznuo pak za 0,01 posto, na 3.773 boda.

Najveću podršku burzovnim indeksima pružile su rudarske dionice, uz prosječan dobitak na vrijednosti dionica pripadnika europskog sektora osnovnih sirovina od jedan posto.

Dionice rudarskih kompanija jačale su temeljem rasta cijena metala nakon što su najnoviji podatci pokazali da je kinesko gospodarstvo u drugom tromjesečju zabilježilo brži rast no što se očekivalo.

Podršku indeksima pružile su i dionice Unicredita i Intese Sanpaolo, ojačavši za 3,5 i 4,7 posto, čime je nastavljen njihov oporavak započet u utorak nakon većih gubitaka prethodnih dana.

U bankovnom sektoru perifernih zemalja eurozone prosječan rast cijena dionica iznosio je 1,7 posto, dok su u cjelokupnom europskom bankovnom sektoru dionice u prosjeku bile na dobitku 0,7 posto.

Dionice švicarskih banaka Credit Suisse i UBS ojačale su dva odnosno 1,9 posto, dok su grčke bankovne dionice oslabjele za 1,7 posto, s obzirom da dužnička kriza eurozone ostaje glavna tema na tržištu.

To potvrđuje i najnovija odluka agencije za rejtinge Moody's o sniženju kreditnog rejtinga Irske na bezvrijedan status, uz upozorenje da će i toj prezaduženoj zemlji možda trebati novi paket pomoći. To samo dodatno otežava situaciju s obzirom na pojačane zabrinutosti u vezi sposobnosti Europe da riješi dužničku krizu i spriječi njezino širenje.

Stratezi kažu da će zabrinutosti u vezi dužničke krize i neki slabiji korporativni podaci ograničivati rast ključnih indeksa u kratkoročnoj perspektivi. "Teško je vidjeti neki brzi katalizator koji bi mogao poboljšati stvari, da tržišta ponovno krenu uzlaznom putanjom", kazao je dionički strateg Mark Webster iz State Streeta u Londonu.

Danas je bilo također i gubitnika, uključujući francuski kozmetički div L'Oreal, čije su dionice oslabjele za 3,5 posto nakon razočaravajućih podataka o prodaji u drugom tromjesečju. Pridružio im se i nizozemski proizvođač opreme za čipove ASML, s padom cijena dionica od četiri posto, nakon što je upozorio na usporavanje potražnje.

Indeks Tokijske burze Nikkei je ojačao 0,37 posto, na 9.963 boda.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙