FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strah od širenja krize u eurozoni oštro spustio indekse na europskim burzama

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 12. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u utorak su značajnije pali, pogođeni intenziviranim zabrinutostima od širenja dužničke krize u eurozoni na velika gospodarstva poput Italije i Španjolske, što dovodi u opasnost financijsku stabilnost čitave regije.

Londonski Ftse indeks u takvim je okolnostima pao za 1,81 posto, na 5.821 bod, frankfurtski DAX za 2,31 posto, na 7.063 boda, a u sličnom postotku oslabio je i pariški CAC, spustivši se na 3.720 bodova.

Ulagači strahuju da bi se dužničke kriza, koja je dosad primorala Grčku, Irsku i Portugal na traženje spasonosnog paketa pomoći, mogla proširiti i na velika gospodarstva poput Italije, čiji je državni dug među najvećima u svijetu.

Na tržištima prevladava oprez budući da političari muku muče sa sprečavanjem širenja krize na druge zemlje. Ministri financija eurozone obećali su produljiti rokova dospijeća za obveznice i omogućiti fleksibilniji krizni fond za Grčku i druge EU dužnike, no zasad bez konkretnih rokova.

"Eurozona je prava teškoća, a uz Italiju i Španjolsku koje su se našle pod pritiskom postaje očito da postojeća strategija kojom se međusobnim kreditiranjem vladama pokušava kupiti vrijeme za reforme ima svoje granice", kazao je Tammmo Gretfeld, dionički strateg u UniCredit grupi.

Bankovne dionice najviše su izložene pritisku prodaja jer ulagače brine izloženost bankovnog sektora dugu perifernih zemalja eurozone. U europskom bankovnom sektoru danas je prosječan pad cijene dionica iznosio 1,7 posto, a od početka godine njihov prosječan gubitak iznosi oko 14 posto.

Talijanske banke Intesa SanPaolo i UniCredit nadoknadile su ipak dio ranijih gubitaka i bile su u plusu za 2,3 i 2,6 posto nakon što je Italija prodala ciljanih 6,75 milijardi eura vrijednih trezorskih zapisa s rokom dospijeća od 12 mjeseci, unatoč rastu kamatnih stopa. Od početka mjeseca dionice Intese SanPaolo oslabjele su za 15 posto, a UniCredita za 19 posto.

Uz bankovni sektor, pritisaka nije bio pošteđen ni europski sektor osiguranja, u kojem je prosječni gubitak vrijednosti dionica danas iznosio 2,1 posto. Razlog njihovu slabljenju su zabrinutosti u vezi dužničke krize u eurozoni budući da osiguravatelji uobičajeno drže goleme iznose državnog duga.

Doinice Ageasa su oslabjele 3,6 poso, a pridružili su mu se i ING, Allianz i Axa, čije su dionice oslabjele u rasponu od 2,7 do 3,4 posto.

Analitičari kažu da bi najnovija makrogospodarska događanja mogla rezultirati osjetljivim ljetnim razdobljem za trgovanje, s obzirom na brige oko dužničke krize u eurozoni, razočaravajuće podatke s američkog tržišta rada, te očekivanje novog kruga zaoštravanja monetarne politike u Kini, što sve redom doprinosi neizvjesnosti u vezi prognozi za dionice u srednjoročnom roku.

"Trenutno nas pogađa tsunami loših vijesti iz triju zona. To su razočaravajući gospodarski podaci iz SAD-a, usporavanje u Kini i teškoće u eurozoni. Dovoljno je elemenata u igri za nervozno i promjenjivo ljeto", tumači Philippe Gijsels, čelnik istraživanja u BNP Paribas Fortis Global Marketsu u Parizu.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 1,43 posto, na 9.925 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙