FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 20. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON - Banke u Europskoj uniji mogle bi se suočiti s kaznama u visini čak 10 posto njihova prometa ako ne ispune strože kriterije u vezi visine kapitala i likvidnosti, kazao je glavni europski dužnosnik za financijske usluge Michel Barnier. Povjerenik EK za unutarnje tržište u srijedu je u Bruxellesu predstavio nacrt zakona o primjeni novih globalnih bankovnih standarda Basel III koji će banke primorati da drže veće rezerve kvalitetnijeg kapitala od 2013. Strožim standardima za banke želi se poštedjeti porezne obveznike u slučaju novih financijskih kriza. Prijedlog tih mjera najvećim je dijelom odraz Basela III, novog seta standarda za banke koji su odobrili čelnici zemalja skupine G-20 na sastanku u studenome, a nalaže da minimalni omjer temeljnog kapitala prema rizičnijoj bančinoj imovini iznosi sedam posto. U planu su također i oštrije sankcije, kojima se želi ublažiti utjecaj agencija za izdavanje kreditnih rejtinga, kao i poboljšanje na području korporativnog upravljanja. "Ako institucija prekrši zahtjeve EU-a, predloženi zakon svim će supervizorima jamčiti mogućnost primjene sankcija koje su destimulirajuće, ali i učinkovite i proporcionalne. Primjerice, administrativne kazne u visini 10 posto godišnjeg prometa institucije, ili privremene zabrane rada članovima uprave tih institucija", navodi Europska komisija.

NEW YORK - Dobit Coca-Cole porasla je u drugom tromjesečju za 18 posto, što se zahvaljuje snažnom rastu prodaje na inozemnim tržištima i akvizicijama, objavio je najveći svjetski proizvođač gaziranih pića. Čista dobit Coca-Cole dosegnula je u proteklom kvartalu 2,8 milijardi dolara, ili 1,20 dolara po dionici, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosila 2,37 milijardi, ili 1,02 dolara po dionici. Prihodi kompanije porasli su istodobno za 47 posto, na 12,74 milijardi dolara, ponajviše zahvaljujući akvizicijama. Rezultati su bolji od procjena, s obzirom da su analitičari očekivali dobit od 1,15 dolara po dionici, uz prihode od 12,39 milijardi dolara. Coca-Cola, koja proizvodi više od 500 različitih brandova, među kojima Sprite i Fantu, zabilježila je u proteklom tromjesečju rast obujma prodaje za 6 posto. Pritom je na sjevernoameričkom tržištu prodaja porasla za 4, a u svijetu za 6 posto. Najveći rast prihoda Coca-Cola je, pak, ostvarila na tržištu Sjeverne Amerike, što se zahvaljuje akvizicijama. Prihodi kompanije na afričkom tržištu porasli su 15 posto, u Europi 10, Latinskoj Americi 13, a u Aziji 21 posto.

LONDON - Euro je u srijedu ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima, temeljem opreznog optimizma da bi europski čelnici na ovotjednom summitu mogli postići neki sporazum kako bi se ublažili dužnički problemi Grčke, ali ostaje sumnja da će to umanjiti bojazni od širenja krize. Euro je tako ojačao 0,3 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,4198 dolara. Prema švicarskom franku ostao je gotovo nepromijenjen, na 1,1656 franaka. Dolar je u sličnom postotku oslabio i prema jenu, na 78,93 jena. Dobici eura ipak su ograničeni te se drži ispod prošlotjednih najviših razina od oko 1,4283 dolara, a osjetljiv je na znakove da bi se dužnička kriza mogla proširiti na veća gospodarstva poput Italije i Španjolske. Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je prigušila očekivanja da bi se na hitnom summitu EU-a u četvrtak moglo pronaći sveobuhvatno rješenje za grčku dužničku krizu, poručivši da će biti potrebni daljnji koraci. Međutim, rastu eura pomogle su izjave francuskih ministara da su europski čelnici manje podijeljeni nego to prikazuju medijska izvješća te da će vjerojatno na summitu doći do nekog sporazuma koji će olakšati grčke dužničke brige. Sklonost ulaganjima povezanim s većim rizikom također je pomogla jačanju eura, dok je pritisnula dolar.

(Hina) xmkuz ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙